Van der Vaart pleit voor zelfreflectie

Rafael van der Vaart vindt dat het Nederlands elftal ernstig bij zichzelf te rade moet gaan. Dat zei de middenvelder van Oranje zondag vlak na de wedstrijd tegen Portugal, nadat Nederland ook zijn derde groepsduel op het EK had verloren. "Iedereen moet in de spiegel kijken. We hebben gewoon allemaal slecht gespeeld."

Van der Vaart vindt dat Nederland nergens aanspraak op heeft gemaakt. "Dit EK absoluut niet. Op een groot toernooi moet je goed spelen en dat is niet gebeurd. We hebben drie keer verloren. Gewoon slecht."

Nederland moest tegen Portugal met minimaal twee doelpunten verschil winnen en hopen op een nederlaag van Denemarken tegen Duitsland. De start van Oranje was nog bemoedigend. Van der Vaart, bij absentie van de gepasseerde Mark van Bommel aanvoerder, schoot Nederland na elf minuten op voorsprong.

Na twintig minuten nam Portugal de regie over en werd Nederland bij vlagen weggespeeld. "Je begint goed en moet er eigenlijk nog een maken, zodat de tegenstander nerveus wordt", analyseerde de middenvelder van Tottenham Hotspur. "Maar zij gingen steeds beter spelen en wij juist niet."

Van der Vaart heeft geen idee hoe het nu verder moet. "Ik zou het op dit moment echt niet weten. Het vertrouwen is weg, we beginnen weer helemaal op nul."