Voorstel banken aan Vestia: geen extra stortingen

De banken hoeven geen extra stortingen van Vestia als de rente verder daalt. Dat heeft het consortium van banken die geld hebben uitstaan bij de in problemen geraakte woningcorporatie afgelopen weekeinde voorgesteld, meldt de NOS maandag.

De woningcorporatie is in de problemen gekomen doordat het derivaten heeft afgesloten die moesten beschermen tegen een hoge rente. De stortingen die de banken eisten toen de rente daalde, hebben de corporatie op de rand van de afgrond gebracht. Vestia moest hiervoor anderhalf miljard euro bijeenschrapen. Een verdere daling van de rente kan Vestia niet meer opbrengen.

Vestia wil dat de banken een derde van de schuld kwijtschelden. De woningcorporatie stelt dat de banken nooit dergelijke ingewikkelde producten hadden mogen verkopen aan een corporatie. Naar financieel topman bij Vestia Marcel de V. loopt inmiddels een strafrechtelijk onderzoek. Hij was bij alle transacties betrokken. Het tegenvoorstel van de banken moet Vestia voorlopig uit de problemen helpen. Het Waarborgfonds Sociale Woningen (WSW) moet nog akkoord gaan, meldt de NOS.

De banken hebben wel gewaarschuwd dat de verpanding van de bezittingen van Vestia aan het WSW van vorige week van tafel moet, meldt de omroep. Door het hypotheekrecht kunnen de banken geen aanspraak meer maken op de bezittingen van de woningcorporatie bij een eventueel faillissement. De banken waarschuwen dat dit toekomstige financieringen van andere corporaties in gevaar brengt.