Rutte hekelt 'vage verhalen' CDA over Europa

Een gloedvol betoog van Henk Jan Ormel (CDA) over de Europese Unie als waardegemeenschap kon woensdagmiddag niet op instemming rekenen van Mark Rutte. "Niemand zit te wachten op dat soort vage betogen", zei de demissionair premier tijdens het debat over de informele top van Europese regeringsleiders die 's avonds plaatsvindt in Brussel.

Ormel had uitgebreid betoogd dat Europa meer is dan een 'geografische lijst, een gemeenschappelijke markt of de euro'. Het is een waardegemeenschap, waardoor EU-burgers al decennia lang in vrijheid leven en rechtszekerheid genieten. "Dat lijkt vanzelfsprekend, maar het is het allerminst." Zeker in tijden van een ongekende financiële crisis.

De CDA'er riep Rutte op om dit ideaal uit te dragen, maar de premier ging daar bij zijn beantwoording niet op in. Desgevraagd antwoordde Rutte dat daar niemand op zit te wachten. "Europa is geen doel maar een middel", vervolgde hij. Het project heeft zin zolang de optelsom van de delen groter is dan de afzonderlijke delen, aldus de 'pragmatische invalshoek' van de premier.

Ormel reageerde teleurgesteld. "Helaas ontstijgt de minister-president de marktkraam niet." Hij deed nogmaals een klemmend beroep op Rutte om op te komen voor het grotere verhaal van Europa. "Als we dat niet uitdragen, dan verliezen wij Europa." Rutte bleef erbij dat het belangrijker is dat nu de eurocrisis wordt aangepakt. Ook wees hij erop dat het Europese project nog steeds op grote steun kan rekenen in Nederland.

Tijdens de eurotop zal worden gesproken over het voorstel van de nieuwe Franse president François Hollande om aan het begrotingspact ook een investeringsfonds toe te voegen, dat bij de linkse partijen in de Kamer een warm onthaal kreeg. Rutte liet weten dat hij ook voor het stimuleren van economische groei en het creëren van banen is, maar dat moet wel met bestaand geld. "Er moet vooral niet meer geld naar Brussel."

Verder moeten landen vooral hun begroting op orde brengen, zei hij. "Dat is een absolute randvoorwaarde voor toekomstige groei." Ook moet er worden hervormd en moeten belemmeringen voor economische groei worden weggenomen. Rutte denkt dan bijvoorbeeld aan het vervolmaken van de interne Europese markt.

Toen Ronald Plasterk (PvdA) volhield dat wel degelijk economische groei kan ontstaan in landen met een tekort, kreeg ook hij een veeg uit de pan. "Dat is het klassieke meningsverschil tussen de op een expansieve overheid gerichte sociaaldemocratie en een verstandig beleid", aldus Rutte.