Ex-oliechef Libië dood in de Donau

Shukri Ghanem, de voormalige minister van oliezaken van Libië die zich vorig jaar aansloot bij de opstand tegen Moammar Gadhafi, is zondag dood aangetroffen in de Donau in Wenen. Dat heeft de Oostenrijkse politie meegedeeld.

Het lichaam van de 69-jarige Ghanem werd zondagochtend drijvend in de rivier gevonden. Volgens politiewoordvoerder Roman Hahslinger vertoonde het lichaam geen uiterlijke sporen van geweld. Een autopsie die in de komende dagen wordt verricht moet uitsluitsel geven over de doodsoorzaak.

Ghanem was gewoon gekleed toen hij werd gevonden, maar droeg geen andere identiteitspapieren bij zich dan een document waarin de naam stond van het bedrijf waar hij voor werkte, zei Hahslinger. Een medewerker van het bedrijf identificeerde hem. Volgens Hahslinger had Ghanem vermoedelijk zijn woning zondagochtend verlaten nadat hij de zaterdagavond thuis met een kennis had doorgebracht.

Ghanem, die eerder ook premier was, diende zijn land tot 2011 als minister van oliezaken. Hij verliet het land in juni en maakte bekend dat hij zich aansloot bij de opstandelingen die vochten tegen de troepen van Gadhafi.