Levenslang geschorste Britse sporters mogen toch naar OS

Britse sporters die een levenslange schorsing van de British Olympic Association (BOA) hebben gekregen, kunnen eventueel toch meedingen om medailles bij de Olympische Spelen. De organisatie verloor hun strijd met het Wereld Antidopingagentschap (WADA) bij het Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS) in Lausanne.

De BOA hanteerde als selectiecriterium voor deelname aan de Olympische Spelen dat sporters geen geschiedenis met dopinggebruik hadden. Hierdoor werden sporters die al een schorsing voor gebruik hadden uitgezeten feitelijk levenslang geschorst.

Volgens de BOA was het niet de bedoeling dat de sporters extra gestraft werden. De organisatie werd in hun selectiecriterium gesteund door prominente Britse atleten en het Internationaal Olympisch Comité, maar lag al geruime tijd in de clinch met de WADA. Het hof zal morgen formeel oordelen dat de toelatingsprocedure niet geldig is en dat sporters die door het criterium niet mee mochten doen aan de Spelen in Londen nu alsnog een gooi mogen doen naar deelname.

Onder de geschorste atleten bevinden zich onder andere wielrenner David Millar en sprinter Dwain Chambers. De beide mannen moeten echter wel voldoen aan de olympische kwalificatiestandaarden.