Oorlogsmonument geplaatst bij Harderwijk

Rond de middag heeft een Chinook helikopter van de Koninklijke Luchtmacht een monument geplaatst in het Wolderwijd bij Harderwijk.

Het monument herdenkt 117 bemanningsleden van geallieerde vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het IJsselmeer zijn neergestort. Op het monument staan de namen van alle omgekomen militairen. Onder hen vooral Britten, Canadezen en Amerikanen.

Bommenwerpers vlogen tijdens de oorlog zo veel mogelijk over open water om Duitse jachtvliegtuigen te ontwijken. Eén van de belangrijkste vliegroutes liep vlak langs Harderwijk, waar het IJsselmeer toen het breedste was.

Niet iedereen ontvangt de plaatsing als iets moois. Stichting 4 mei Dronten heeft zijn bedenkingen bij het monument. In Dronten wordt al 38 jaar lang jaarlijks stilgestaan bij vliegeniers die gesneuveld zijn en daarom snapt Hans Coors, voorzitter van de stichting, niet waar dit nieuwe monument nu voor dient.

Volgens de organisatie achter het nieuwe monument zit het unieke in het ontwerp en zal er daarnaast geen jaarlijkse herdenking plaatsvinden bij Harderwijk. "Het is enkel geplaatst om eer te betuigen aan de veelal jonge mannen die hun leven gaven", aldus Dim van Rhee van Stichting Monument Geallieerden Harderwijk.

Foto's: FOK!fotograaf RonaldV