[AC] Zambia voor derde keer in finale

Zambia heeft voor de derde keer de finale van de Afrika Cup bereikt. Woensdag werd in Bata in Equatoriaal Guinea met 1-0 gewonnen van Ghana. De jonge aanvaller Emmanuel Mayuka van het ZwitserseYoung Boys scoorde in de 78e minuut de enige treffer. Derek Boateng van Ghana kreeg kort daarna zijn tweede gele kaart, waardoor de Black Stars het duel met tien man beëindigden.

De halve eindstrijd tussen Zambia en Ghana was geen hoogstandje. Beide ploegen speelden rommelig voetbal. Daardoor waren er wel mogelijkheden over en weer, maar vaak werd daar dan weer slordig mee omgesprongen. De treffer van Mayuka was een geplaatst schot dat via de binnenkant van de paal in het net plofte.

Zambia stond in 1974 en 1994 al eerder in de finale van de Afrikaanse titelstrijd. In 1974 was Zaïre na verlenging te sterk. Twintig jaar later bereikte een piepjonge Zambiaanse ploeg de eindstrijd nadat een jaar eerder vrijwel het hele team bij een vliegtuigcrash in de Gabonese hoofdstad Libreville was omgekomen. Toen won Nigeria.

De finale van de Afrika Cup wordt zaterdag in Libreville gespeeld. Ivoorkust of Mali is dan de opponent van Zambia.