Oppositie wil bezuinigingsopties zien

De oppositie in de Tweede Kamer wil dat het kabinet de maatregelen die worden overwogen om extra te bezuinigen, woensdag nog openbaar maakt. De aanleiding is een bericht in De Telegraaf dat het kabinet opties in kaart heeft laten brengen om vijftien miljard euro extra te bezuinigen.

ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob vindt dat het kabinet de Tweede Kamer moet laten weten welke maatregelen worden overwogen. "Het gaat om heftige zaken, die hard zullen inslaan in de samenleving", stelde Slob.

Slob kreeg bijval van alle andere oppositiepartijen. "Als er lijsten rondgaan, willen wij die graag hebben", zei D66-leider Alexander Pechtold. Volgens PvdA-Kamerlid Mariette Hamer heeft het kabinet de 'morele plicht' om de opties openbaar te maken, omdat het vorige kabinet dat ook heeft gedaan.

VVD en PVV zeiden geen bezwaar te hebben tegen een reactie van het kabinet op het bericht over de bezuinigingsopties.

Volgens De Telegraaf heeft het kabinet een 'keuzemenu' laten maken ter waarde van vijftien miljard. Op de lijst staan onder andere het beperken van de hypotheekrenteaftrek en verhoging van de pensioenleeftijd naar 68. Ook de zorg wordt niet ontzien.

Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) wilde woensdagmiddag niet ingaan op het 'keuzemenu'. "Het ligt voor de hand dat er nu al wordt nagedacht", zei hij alleen. Verhagen benadrukte verder dat het gaat om de keuzes die het kabinet uiteindelijk maakt, en niet over alle mogelijkheden. "Maar de tijd van gemakkelijke keuzes is voorbij."