Borstbeeld keizer Wilhelm II beklad met verf

Het borstbeeld van de Duitse keizer Wilhelm II op het landgoed Huis Doorn, is door een onbekende persoon overgoten met loodmenie.

Loodmenie werd vroeger gebruikt om hout te beschermen tegen het rottingsproces. Het sterk giftige goedje is vandaag de dag niet meer te verkrijgen. De conservator van het museum, dat tegenwoordig in Huis Doorn is gevestigd, laat tegenover RTV Utrecht weten dat het beeld zwaar beschadigd is.

De loodmenie is erg lastig van het beeld te verwijderen. Mogelijk blijft het voor altijd zichtbaar. Klik hier om een filmpje en enkele foto's van het borstbeeld te bekijken.

Keizer Wilhelm II zocht na de Eerste Wereldoorlog een veilige haven en vluchtte naar Nederland. De Nederlandse regering bood hem onderdak op Kasteel Amerongen. De keizer kocht twee jaar later het landgoed Huis Doorn waar hij woonde tot zijn dood in 1941. De keizer werd opgebaard in een mausoleum op het landgoed.

Dat niet iedereen even blij is met de nalatenschap van Wilhelm II, en het feit dat hij een luxe leven had in Nederland, blijkt wel uit het gastenboek van het museum.


Foto's: Forumeerstewereldoorlog.nl


De keizer in betere tijden.