Surtees: "F1 moet talenten meer kans geven"

Oud-Formule 1-wereldkampioen John Surtees vindt het jammer dat steeds meer coureurs moeten betalen voor hun zitjes in de F1 en dat dit ten koste gaat van de echte talenten. Regelmatig hebben goede coureurs een gebrek aan geld, waardoor zij de top in de autosport nooit kunnen bereiken.

"De situatie doet denken aan de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen één of twee teams rijders vanwege hun geld moesten aanstellen, waaronder mijn eigen renstal. Ik had gehoopt dat dat voorgoed verleden tijd was. Toen Bernie Ecclestone en het grote geld hun intrede deden dacht ik dat de sport gezond genoeg zou worden om talent op basis van kwaliteiten te kiezen," zei Surtees op de Autosport International Show.

"Dit is een treurige ontwikkeling. Het is zaak om te kijken hoe we jonge talenten een pad kunnen bieden om de top op basis van hun capaciteiten te bereiken. Rijders die successen boeken horen beurzen of iets dergelijks te verdienen, zodat ze niet met de pet rond hoeven te gaan voor geld. Het is belachelijk. De autoriteiten moeten goed kijken naar hoe ze de sport van binnenuit kunnen steunen," meldde de wereldkampioen van 1964.