Tuitert in gevecht met zichzelf

Schaatser Mark Tuitert kende deze week een dramatisch einde van zijn schaatsseizoen. De Controlrijder greep naast de wereldbekertickets voor het tweede deel van het seizoen met als dramatisch dieptepunt de elfde plek op de 1.500 meter, de afstand waarop hij regerend olympisch kampioen is.

Tuitert pakte daarnaast geen ticket op de 500 of 1.000 meter. "Het was een gevecht met mezelf. De gifbeker moet blijkbaar helemaal leeg. Op een gegeven moment kun je jezelf niet meer voor de gek houden en met excuses komen. Ik moet goed naar mezelf kijken. Er zit structureel iets mis," zei de Control-rijder die niet aan stoppen denkt. "Er zijn twee opties: of je stopt of je hebt de overtuiging alles eruit te kunnen halen. Dat laatste is bij mij het geval. De gulden middenweg bewandelen doe ik niet en stoppen is ook geen optie."

De schaatser weet waar het aan schort, maar wil hier niet te diep op in gaan. "Ik weet wel waar ik het moet zoeken. Ik ben een vechter, een knokker. Er is één gevecht dat ik nu niet kan winnen en dat is het gevecht met mezelf. Als ik het voor elkaar krijg, kan ik snoeihard schaatsen. Ik moet dit zelf oplossen."