CPB-directeur: Europa moet vertrouwen zuiden tonen

Noord-Europa moet snel duidelijk maken dat het vertrouwen heeft in Zuid-Europa. "Het is vijf voor twaalf", zei directeur van het Centraal Plan Bureau Coen Teulings zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Hij wees erop dat de Italiaanse premier Silvio Berlusconi twee weken geleden is vervangen door Mario Monti. "Toen heeft Noord-Europa niet onmiddellijk gezegd: 'okee, dan gaan we nu zo verder'. Dat moet nu echt gebeuren. Noord-Europa is nu echt aan zet." Volgens hem kan niet nog meer van het zuiden worden verwacht.

Als de Noord-Europese landen zeggen dat ze niet zeker weten of ze voor het zuiden garant willen staan, kan volgens hem niet worden verwacht dat de rest van de wereld dit wel wil doen. Volgens Teulings blijft de onrust op de financiële markten voortduren zolang niet duidelijk is dat de noordelijke landen vertrouwen hebben.

Omdat het Europees noodfonds EFSF niet van de grond komt, is voorgesteld een grotere rol aan het IMF te geven. Teulings noemde dat 'heel opmerkelijk'. "Het geeft aan dat het vijf voor twaalf is."

Over het plan om de Europese Centrale Bank erbij te betrekken zei Teulings dat politieke leiders duidelijk moeten uitleggen dat de belastingbetaler nog altijd voor een zelfde bedrag garant staat. De ECB zou vooral van belang zijn om sneller te kunnen handelen. Wachten op de instemming van 27 landen duurt volgens Teulings te lang.

De directeur gaf verder aan dat voor Nederland rekening wordt gehouden met een forse groeivertraging en dat er zeker risico is op een recessie. Het ING Economisch Bureau voorspelde maandag ook al een recessie. Bij twee kwartalen met een krimp van de economie is daar sprake van. In het derde kwartaal was al sprake van krimp.

De werkloosheid kan volgens Teulings ook verder oplopen dan bij de vorige recessie. Toen had het CPB de effecten overschat. "Bedrijven bleken toen reserves te hebben waarmee ze het personeel in dienst konden houden en ze hadden er vertrouwen in dat het om tijdelijke problemen ging." Het is volgens hem de vraag of die reserves er nu nog zijn en of er nog vertrouwen is dat de problemen snel weggaan.