CPB kijkt naar effect bezuinigingen kinderopvang

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) heeft het Centraal Planbureau (CPB) gevraagd de effecten van de veranderingen in de subsidies voor kinderopvang te onderzoeken. De analyse moet duidelijk maken of ouders minder gaan werken als de kinderopvangtoeslag lager wordt.

D66, GroenLinks en PvdA hadden vragen gesteld naar aanleiding van een onderzoek van ING, waaruit zou blijken dat twee op de drie mensen met kinderen minder gaan werken. Kamp schrijft de Kamer dinsdag dat hij deze onderzoeksuitkomst zelf niet kon vinden in het ING-rapport. Hij laat het CPB de kwestie onderzoeken.

Op basis van eerdere publicaties van het CPB verwacht hij dat door de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag mensen in totaal 0,1 procent minder gaan werken. Het model is echter niet optimaal. "De modelberekening die ten grondslag ligt aan deze inschatting is het beste wat momenteel beschikbaar is", schrijft hij. Het CPB moet onder meer kijken naar de verschillen in opleidingsniveau van ouders.

De minister heeft om het nieuwe onderzoek gevraagd vanwege een evaluatie van de Wet kinderopvang. Het CPB rondt de analyse naar verwachting eind dit jaar af.