'Grieken spelen toneelstukje'

De Grieken spelen samen met de leiders van andere Europese landen een toneelstukje op als het gaat om het terugbetalen van de leningen aan de Griekse overheid. Dit zei hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen maandag in het VARA-praatprogramma Pauw & Witteman.

"Het is een wonderlijk ritueel wat we nu al maanden met elkaar aan het uitvoeren zijn, waarin dus de Grieken de hele tijd beloven en waarin wij de hele tijd eisen dat ze zich aan die beloften houden", vertelt de econoom.

De situatie ziet er volgens Engelen beroerd uit: "We vergeten helemaal dat het grote probleem bij Griekenland toch is dat het een disfunctionele staat is. De staat functioneert niet op dezelfde wijze als staten in Noord-West Europa dat doen. En dat betekent dat zij eindeloos kunnen beloven dat ze bezuinigen, maar dat ze eigenlijk ook niet goed weten wat nu de effecten van die bezuinigingen zijn."

Volgens Engelen kan Griekenland het best een tijdje uit de euro stappen en waarde van hun nieuwe dragme halveren ten opzichte van de euro. Zo kan de Griekse economie sneller uit de problemen komen omdat dan de private sector weer concurrerend kan zijn in Europa. Ook zal een deel van de Griekse schulden moeten worden afgeboekt.


'Grieken spelen toneelstukje'