Achttien jaar cel voor beestachtige woningoverval

Een 34-jarige voortvluchtige man die verdacht wordt van een zeer gewelddadige woningoverval in Bloemendaal is, moet achttien jaar de gevangenis in. Dat heeft de rechtbank in Haarlem dinsdag bepaald. De Ghanees Alex F. overviel het gezin op brute wijze in april 2008. Hij is sindsdien spoorloos.

F. drong samen met een kompaan de slaapkamer van de bewoners binnen. Ze vroegen vervolgens onder dreiging van een vuurwapen om de codes van kluizen en pinpasjes. Moeder en dochter werden vervolgens gekneveld en op de vliering gevangen gezet. De vader werd zo hard tegen zijn hoofd geschopt dat hij een schedelbreuk opliep. Daarna is hij in zijn buik geschoten. De moeder en dochter werden later ook beschoten. Dat schot ging rakelings naast.

Volgens de rechtbank verkeerden de bewoners urenlang in doodsangst. Pas aan het begin van de ochtend verlieten de overvallers het huis en lieten de slachtoffers in hulpeloze toestand achter. Ze hadden onder meer pinpassen, geld en sieraden buitgemaakt. De vader overleefde het incident, maar zowel hij als de rest van het gezin zijn hevig getraumatiseerd.

De verdachte, die op de internationale opsporingslijst staat, werkte vier jaar als klusjesman voor het gezin. De medeverdachte werd eerder tot achttien jaar cel veroordeeld.