Donner vindt dubbelfunctie Statenleden onwenselijk

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) vindt het niet wenselijk als Statenleden zichzelf inhuren als fractiemedewerker. Dat blijkt maandag uit antwoorden van Donner op vragen hierover van PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen.

Heijnen stelde de vragen nadat was gebleken dat PVV-Statenleden in Limburg en Noord-Holland ook in dienst zijn van hun eigen fractie als medewerker. Donner stelt dat een dergelijke constructie wel is toegestaan. "Maar dat betekent niet dat een samenloop van deze functies bestuurlijk wenselijk is."

Fractieondersteuning hoort volgens Donner plaats te vinden als de fractie zelf handen tekortkomt. "Wanneer de fractieleden zichzelf gaan ondersteunen is dit op zijn minst oneigenlijke ondersteuning en wordt dit een vorm van extra salariëring." En daar is het budget voor fractieondersteuning volgens Donner niet voor bedoeld.

Provincies kunnen volgens Donner overigens zelf in een verordening opnemen dat een dergelijke constructie niet is toegestaan. Een dergelijke bepaling kennen Limburg en Noord-Holland echter niet.

Partijleider Geert Wilders zei eerder overigens ook niet blij te zijn met de dubbelfuncties van zijn partijleden.