Zorgverzekeraars tegen pgb-plannen

De zorgverzekeraars zien niets in de vergoedingsregeling die het kabinet wil invoeren om de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb) te verzachten. Dat heeft voorzitter Hans Wiegel van Zorgverzekeraars Nederland dinsdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

De speciale regeling is overbodig en cliëntonvriendelijk, stellen de zorgverzekeraars. De regeling is 'in grote mate vergelijkbaar met de pgb-regeling, maar mag niet zo heten', schrijft Wiegel. Bovendien zijn de criteria voor wie wel en niet in aanmerking komt, in de praktijk niet duidelijk. De zorgverzekeraars zien meer in het deels terugdraaien van de bezuinigingen op het pgb.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) wil 700 miljoen euro bezuinigen op het pgb, waarmee mensen zelf zorg kunnen inkopen. Alleen mensen die anders in een instelling zouden moeten worden opgenomen, komen in de toekomst in aanmerking voor een pgb. De vergoedingsregeling wil Veldhuizen invoeren voor mensen die het zwaarst worden getroffen door de bezuiniging.

De Tweede Kamer houdt woensdag een debat met Veldhuijzen van Zanten over het pgb.