Kunstenaar wil Duitse kerncentrale kopen

De Duitse kunstenaar Anselm Kiefer wil een kerncentrale kopen. Dat zei hij in een interview met het tijdschrift Der Spiegel. Hij wil ten minste een van de koeltorens aanschaffen, al weet hij niet precies wat hij daarmee wil doen.

Kiefer heeft de kerncentrale Mülheim-Kärlich op het oog, vlak bij Koblenz. Hij noemt het zijn pantheon. De 66-jarige kunstenaar bezocht de kerncentrale, die al tien jaar lang wordt ontmanteld, samen met het hoofd van het Duitse energiebedrijf RWE.

"Deze kerncentrale is zo fantastisch, schitterend", zei Kiefer. Met de aankoop wil hij een stuk Duitse geschiedenis behouden. Al weet hij nog niet wat hij met het gebouw wil aanvangen, hij weet wel wat hij niet wil. "Ik zou zeker geen koeien en wolken op de buitenkant schilderen."

De reactor in het noorden van de deelstaat Rijnland-Palts werd in 1986 in gebruik genomen, maar werd vanwege een foute vergunning al twee jaar later uitgeschakeld. Na het kernongeluk in Fukushima eerder dit jaar, heeft de Duitse overheid besloten om uiterlijk in 2022 te stoppen met de productie van kernenergie.

Kiefer vindt de omstreden technologieën een 'mythologische' kwaliteit hebben. "Mensen kunnen de technologie kennelijk nog niet controleren. Maar het is de meest fantastische vorm van energieproductie."

Het is niet de eerste keer dat een oude Duitse kernreactor wordt herbestemd. De centrale van Kalkar, die nooit in gebruik is genomen, wordt nu gebruikt als pretpark. Wunderland Kalkar was een initiatief van de Nederlandse ondernemer Hennie van der Most.