Russische journalist Wit-Rusland uitgezet

Een Russische verslaggever die bezig was met een bericht over de oppositie in Wit-Rusland is woensdag door de geheime politie de ex-Sovjetstaat uitgezet. Igor Karmazin zei tegen het persbureau AP dat hij door politie in burger werd ingerekend nadat hij had gesproken met Irina Khalip, de vrouw van de gedetineerde voormalige presidentskandidaat Andrei Sannikov.

Zijn geluidsopnames zijn gewist en hij mag Wit-Rusland een jaar niet in, aldus de journalist van de krant Moskovski Komsomolets. "Het is een overwinning van onrecht en een vertrapping van het rechtssysteem", zei Karmazin. De KGB wilde niet reageren op Karmazins beweringen.

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko treedt hard op tegen dissidente en vrije media. Loekasjenko, die al zeventien jaar aan de macht is, won in december de verkiezingen. Die werden over het algemeen aangemerkt als frauduleus en veroorzaakten hevige protesten. De demonstraties werden door de oproerpolitie hardhandig neergeslagen en zeven van de negen oppositiekandidaten werden opgepakt.

Loekasjenko zei woensdag dat zijn regering heeft geleerd van de Arabische Lente. Door de opstanden moesten langzittende leiders in Tunesië, Egypte en Libië het veld ruimen. Ook weet zijn regering nu hoe ze moet omgaan met protesten die worden georganiseerd met behulp van sociale netwerken. "We hebben geleerd hoe we met dit kwaad moeten omgaan", aldus Loekasjenko.