'Einde sociale huursector'

Volgende maand gaan in zogeheten 'schaarstegebieden' nieuwe regels gelden waardoor huurwoningen er tot 25 punten bij krijgen en vele in de vrije sector belanden. Er wordt gesteld dat de markt hierdoor verder vastloopt, maar ook dat dit het einde van de sociale huursector inluidt.

De nieuwe regels gelden onder meer in Amsterdam, en in deze stad kunnen woningen buiten de ring 15 punten extra toebedeeld krijgen, en erbinnen 25 punten. In dat laatste geval gaat de huurprijs 123 euro omhoog. In de hoofdstad stijgt de maximale huurprijs van circa 75.000 woningen daardoor tot boven de sociale huurgrens van 652,52 euro, waarmee ze in de vrije sector terechtkomen, zo heeft de Huurdersvereniging becijferd.

De vereniging Vastgoedbelang heeft de afgelopen tijd verhuurders geadviseerd om pas na 1 oktober nieuwe huurcontracten af te sluiten. De belangenbehartiger van particuliere vastgoedbeleggers en verhuurders wijst haar leden erop dat er dan significant hogere huren kunnen worden geïncasseerd. Die gelden namelijk alleen voor nieuwe huurders. Er wordt verwacht dat zittende huurders in hun huidige huurhuis zullen blijven, omdat ze ofwel voor hetzelfde geld minder krijgen, of voor een vergelijkbare woning veel meer kwijt zullen zijn. Bovendien kan voor woningen boven de 652,52 euro geen huurtoeslag worden aangevraagd.

De gemeente Amsterdam probeert in allerijl de gevolgen voor lage inkomensgroepen te beperken. Huishoudens met een inkomen tot 38.150 euro per jaar hebben op dit moment recht op huurwoningen van maximaal 93 punten met een huur van maximaal 418 euro. Thans komen voor deze groep circa tweeduizend woningen per jaar vrij, en dit aantal zakt door de wijziging in de regels naar alle waarschijnlijkheid tot rond de tweehonderd per jaar. De gemeenteraad wil het puntenmaximum oprekken tot 121 punten (554,76 euro per maand), maar er liggen al plannen klaar om alle woningen binnen de sociale sector - tot 142 punten - uitsluitend aan deze inkomensgroep toe te wijzen.

De nieuwe huurregels van minister Donner worden vooral door de linkse partijen gevreesd. PvdA-woordvoerder Kaj Leers: "De doorstroming zal helemaal opdrogen. Woningen voor starters en middengroepen worden onbereikbaar. Dit is het einde van de sociale sector."

Vastgoedbelang spreekt echter van een 'goed begin van de liberalisering van de huurmarkt'. De vereniging denkt echter ook dat de woningmarkt door de nieuwe regels op slot gaat, maar heeft een andere oplossing in gedachten, namelijk dat de regels ook op zittende huurders van toepassing zijn: "Het probleem is dat de maatregelen van Donner voor hen niet gelden, waardoor niemand meer zal verhuizen en ook woningen niet kunnen worden geliberaliseerd." Vastgoedbelang roept het kabinet dan ook op de wet aan te passen.

 Sociale woningen, Amsterdam
Sociale woningen, Amsterdam (bron: Wikipedia, foto: Ceinturion, licentie: GDFL)