Afghaanse ex-president Rabbani gedood

De Afghaanse oud-president Burhanuddin Rabbani is dinsdag bij een aanslag in zijn huis in Kabul om het leven gekomen. Ook vier van zijn lijfwachten werden gedood, terwijl een adviseur van president Hamid Karzai ernstig gewond raakte. Bronnen bij de Afghaanse regering hebben dit gemeld.

De aanslag werd gepleegd door een bezoeker, die een bom in zijn tulband had verborgen, zei een politiemedewerker. Karzai heeft naar aanleiding van de aanslag een reis naar de Verenigde Staten afgebroken en keert terug naar huis, zei zijn woordvoerder.

De dood van Rabbani is een zware klap voor de inspanningen om vrede te sluiten met de Taliban. Rabbani stond aan het hoofd van de Hoge Vredesraad, die door de Afghaanse regering werd opgericht om een politieke oplossing voor de oorlog in Afghanistan te zoeken. De raad heeft in het afgelopen jaar maar weinig vorderingen gemaakt.

Rabbani was president in de jaren 1992-1996, voordat de Taliban aan de macht kwamen. Nadat hij in 1996 uit Kabul was verdreven werd hij nominaal hoofd van de Noordelijke Alliantie, die voornamelijk uit Tadjieken en Oezbeken bestaat. Ook Rabbani was een etnische Tadjiek. Hij fungeerde enkele weken opnieuw als staatshoofd nadat het Taliban-regime in november 2001 was verjaagd.