Chinezen willen miljoenen extra in Saab stoppen

De Chinese autobedrijven Pang Da en Youngman zijn bereid bijna 870 miljoen euro extra in Saab te steken, als zij toestemming krijgen om een meerderheidsaandeel te krijgen in het moederbedrijf Swedish Automobile. Dat zegt de topvrouw van Youngman Rachel Pang donderdag tegen de Zweedse zakenkrant Dagens Industri.

Begin juli maakte eigenaar van Swedish Automobile Victor Muller bekend een investeringsovereenkomst te hebben gesloten met de Chinese bedrijven. Voor een bedrag van 245 miljoen euro zouden Pang Da en Youngman samen bijna 54 procent van de aandelen in handen krijgen.

Pang Da en Youngman wachten echter nog altijd op toestemming van de Chinese overheid voor de overeenkomst. Maandag werd bekend dat een lokale autoriteit inmiddels toestemming heeft verleend.

Andere lokale overheden en een nationale commissie moeten hun fiat nog verlenen. Rachel Pang zei tegen de Zweedse krant dat ze vanuit de nationale commissie 'fundamentele steun voelt' voor de investeringen in het moederbedrijf van Saab.

Maandag diende een Zweedse vakbond een aanvraag voor faillissement in voor Saab. Het Zweedse bedrijf heeft nog altijd de lonen over augustus niet kunnen uitbetalen. De vakbond wacht nog wel een hoger beroep van Saab af.

Saab heeft dat hoger beroep aangetekend tegen een uitspraak van een Zweedse rechter. Die gaf vorige week geen toestemming voor een vrijwillige reorganisatie, omdat de juridische grond ontbrak. Ook vond de rechter dat de financiering voor Saab onduidelijk was. Nu Youngman en Pang Da extra geld hebben toegezegd, lijkt langetermijnfinanciering veiliggesteld.


Chinezen willen miljoenen extra in Saab stoppen (Foto: Novum)