Hervatting productie Saab opnieuw uitgesteld

Swedish Automobile verwacht dat de productie bij de noodlijdende dochteronderneming Saab Automobile pas op dinsdag 9 augustus hervat zal worden. De onderneming bevestigt donderdag het bericht van de Zweedse regering dat de geplande verkoop en terughuur van Saabs vastgoedposities door de verantwoordelijke overheidsinstanties zijn goedgekeurd.

Omdat sommige leveranciers echter meer tijd nodig hebben om de aanvoer op gang te brengen en veel Europese leveranciers in de vakantieperiode op halve kracht werken, zal de productie pas op 9 augustus worden hervat. Op 29 juni verwachtte Swedish Automobile nog dat de productie binnen twee weken heropgestart zou worden.

De productie bij Saab is al wekenlang onderbroken door betalingsachterstanden aan leveranciers. De productie werd voor het eerst stilgelegd op 30 maart. Sindsdien is de fabriek nauwelijks meer operationeel geweest.

Om leveranciers te kunnen betalen verkoopt Swedish Automobile 50,1 procent van Saab Property aan een consortium van Zweedse vastgoedinvesteerders. De investeerders betalen 255 miljoen Zweedse kroon (ca. 28 miljoen euro), waarvan 205 miljoen in cash en 50 miljoen in een converteerbare lening.

Het bedrijf heeft in de afgelopen weken 61 miljoen euro aan kapitaal opgehaald, en 'blijft met verschillende partijen in gesprek over aanvullende kortetermijnfinanciering'.