'MinFin: Griekenland gaat failliet'

Nederlandse financials bereiden zich voor een faillissement van Griekenland, meldt het ANP in een rondgang bij de banken dinsdag. De banken en verzekeraars trekken verschillende scenario's uit de kast en bekijken de risico's.

Bij Rabobank zijn ze het meest concreet. Financieel topman Bert Bruggink gaf dinsdag aan dat Griekenland volgens hem failliet gaat: "Het is alleen de vraag nog wanneer." Een woordvoerder van de bank meldde dat Rabo 'alle scenario's' voor een zogenoemde 'default 'heeft klaarliggen: "Maar dat geldt ook voor alle andere scenario's", voegde hij eraan toe. De sleutel tot een oplossing voor de Griekse problematiek ligt volgens de bank bij politici.

ABN Amro zegt nog geen specifieke plannen te hebben, 'maar kijkt naar alle risico's en mogelijkheden'. ING wilde liever niet reageren, maar nuanceerde het belang van Griekenland: "Het bedrag dat we nog aan Griekse staatsobligaties in onze boeken hebben staan, is even groot als de winst die we in 3 maanden halen." De Griekse crisis staat volgens ING niet in verhouding tot de kredietcrisis in 2008.

Bij De Nederlandsche Bank (DNB) was dinsdagmiddag niemand bereikbaar voor commentaar. CDA-minister Jan Kees de Jager zei eerder op de dag dat er in het diepste geheim gesproken wordt over alle waarschijnlijke en onwaarschijnlijke scenario's voor de toekomst van het noodlijdende Griekenland, onder meer met de centrale bank.

Update 19.45 uur - 'MinFin: Griekenland gaat failliet'
Een faillissement van Griekenland is volgens het Nederlandse ministerie van Financiën onafwendbaar. Dat hebben bronnen dinsdagavond gemeld aan RTL Nieuws. De vraag op het ministerie is niet langer of maar op welke manier Griekenland failliet gaat.

De Grieken zouden onmogelijk aan alle schuldverplichtingen kunnen voldoen. Het ministerie pleit daarom voor een gecontroleerde manier van failliet gaan om paniek te voorkomen. Als dat niet gedaan wordt kunnen andere grote eurolanden in problemen komen, zoals Spanje en Italië. Dan zou ook de euro in gevaar kunnen komen, denkt het ministerie.

Update 19.49 uur - Wester: Crisisachtig overleg
Tweet van RTL-verslaggever Frits Wester: "Oeps dat verhaal van ons zojuist leidt nu al tot allerlei crisisachtig overleg in Den Haag."

Update 20.40 uur - MinFin ontkent
Het ministerie van Financiën ontkent de berichtingeving van RTL Nieuws, iets waarvoor Wester al waarschuwde.

Update 22.56 uur - Pauw & Witteman negeren het Griekse nieuws
Jeroen Pauw en Paul Witteman hebben besloten om al het nieuws over Griekenland te negeren en hun VARA-praatprogramma geheel aan Johan Cruijff te wijden.


'Ministerie van Financiën: Griekenland gaat failliet' (Foto: Novum)