Juncker maant Griekenland tot saneringsdiscipline

Griekenland zet de volgende portie van het reddingspakket op het spel als het land de verplichtingen die het in ruil voor dat pakket aanging niet nakomt. Dat heeft de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker gezegd. Onderwijl ging het Franse parlement akkoord met het tweede Griekse reddingsplan.

De voorzitter van de raad van ministers van financiën van de eurozone waarschuwde de regering in Athene nu de zorgen om Griekenland op de financiële markten weer toenemen. De Europese inspecteurs die rapporteren over de sanering van de Griekse overheidsfinanciën hebben afgelopen week hun werk neergelegd. Ze verschillen met de Griekse regering van mening over de begrotingscijfers.

Het Franse lagerhuis heeft woensdag ingestemd met het tweede reddingspakket voor Griekenland. De volksvertegenwoordigers wijzigden de begroting om de hulp aan de armlastige Grieken mogelijk te maken. Voorts gingen zij akkoord met bezuinigingen en belastingverhogingen.

De eurozone besloot op 21 juli tot een tweede reddingspakket van 109 miljard euro voor Griekenland. Dat plan moet echter door de parlementen van alle lidstaten worden goedgekeurd voor het in werking kan treden.

De leider van een Slowaakse regeringspartij heeft woensdag bezworen de uitbreiding van de bevoegdheden van het Europese noodfonds te blokkeren. Richard Sulik van de Partij voor Vrijheid en Solidariteit noemde het plan 'een weg naar de hel'.


Juncker maant Griekenland tot saneringsdiscipline (Foto: Novum)