Nederlandse tv-première 'Gasland'

De bekroonde documentaireserie Tegenlicht (VPRO) trapt het nieuwe tv-seizoen af met het uitzenden van Gasland, een Amerikaanse documentaire over de gevolgen van schaliegaswinning in de VS. Schalie is een kleisteen die vol gas zit. De winning daarvan vindt mede plaats door honderden chemicaliën onder hoge druk de grond in te spuiten.

In de docu kan filmmaker Josh Fox, woonachtig in het waterwingebied van New York, zijn land leasen aan een bedrijf dat gaswinning op zijn terrein wil gaan doen. Hij kan hier 100.000 dollar voor krijgen, maar ondanks het aantrekkelijke aanbod vertrouwt Fox de zaak niet.

Het is het begin van een roadmovie langs de boorputten in de VS. Schaliegas wordt gezien als een ideale oplossing om de schaarste te overbruggen nadat de aardolie is uitgeput en duurzame energie op wereldschaal nog niet echt op gang is. In de VS zijn al tienduizenden boorputten geslagen om het gas met behulp van honderden, veelal geheime, chemicaliën aan de aardlagen te onttrekken.

Veel Amerikanen blijken door de schaliegaswinning forse gezondheidsproblemen te krijgen, vooral door vervuild drinkwater. Op 14 september houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over de risico's van de winning van schaliegas uit diepe aardlagen in Nederland. Er is al toestemming van CDA-minister van Economische Zaken Maxime Verhagen voor een proefboring in het Brabantse Boxtel, tot grote onrust van de lokale inwoners.

De Tegenlicht-uitzending met Gasland wordt vanavond om 23.05 uur uitgezonden op Nederland 2.


Nederlandse tv-première 'Gasland'