Mariko Peters mag portefeuille houden

Het in opspraak geraakte GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters blijft woordvoerder buitenlandse zaken van haar partij. Fractievoorzitter Jolande Sap gaat Peters haar portefeuille niet afnemen. Dat zegt Sap woensdag in NRC Handelsblad.

Peters is in opspraak vanwege belangenverstrengeling. Als ambassademedewerker in de Afghaanse hoofdstad Kabul gaf zij in 2005 een positief oordeel over een subsidieaanvraag van haar huidige partner, met wie zij toen net een relatie had.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken concludeerde onlangs op basis van een eigen onderzoek dat Peters de relatie eerder had moeten melden. Haar advies over de subsidieaanvraag zou echter niet zijn beïnvloed door haar gevoelens.

Dagblad De Telegraaf meldde woensdag dat Peters in 2006 waarschuwingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken negeerde dat zij zich op geen enkele manier mocht bemoeien met de inhuur van haar partner, die toen een tijdelijke klus voor de ambassade deed. Peters zou desondanks het contract met hem hebben ondertekend.


Mariko Peters mag portefeuille houden (Foto: Novum)