Militaire leider Libische rebellen gedood

De militaire leider van de Libische opstandelingen, Abdel Fattah Younes, is gedood. Dat heeft Mustafa Abdel Jalil, de politieke leider van de Libische Nationale Overgangsraad (NTC), donderdag bekendgemaakt.

Younes was de aanvoerder van de rebellen die sinds februari het regime van kolonel Muammar Kaddafi ten val proberen te brengen.

Volgens Abdul-Jalil is het hoofd van de groep mensen die achter de aanslag zit opgepakt. Eerder donderdag werden Younis en zijn naaste medewerkers gearresteerd door de opstandelingen om ondervraagd te worden. Veiligheidstroepen die Younis arresteerden zeiden dat er vermoedens waren dat de familie van Younis nog banden onderhield met het regime van kolonel Gadhafi.

Voordat Younis overliep naar de opstandelingen was hij minister van binnenlandse zaken in het regime van Gadhafi. Abdul-Jalil zei echter dat de legerleider was opgeroepen om gehoord te worden over 'militaire kwesties'.

Voordat hij verscheen werd hij echter geliquideerd. Abdul-Jalil noemde Younis 'een van de helden van de 17 Februari-revolutie'. Abdul-Jalil bracht de daders van de liquidatie niet direct in verband met het regime. In plaats daarvan waarschuwde hij stijfjes voor 'gewapende groepen' in de steden die in handen van de opstandelingen zijn. Hij voegde daaraan toe dat dergelijke groepen zich moeten aansluiten in de strijd tegen Gadhafi of anders het risico lopen opgepakt te worden.