Hbo'ers vinden snel een baan

Afgestudeerde hbo'ers vinden snel een baan. 88 procent heeft binnen drie maanden werk gevonden, driekwart zelfs binnen een maand. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde HBO-monitor van de HBO-Raad.

De werkloosheid onder hbo'ers is afgelopen jaar afgenomen. In 2009 had 5,4 procent nog geen baan gevonden anderhalf jaar na afstuderen, in 2010 was dat 5,2 procent. Voor de economische crisis lag het percentage nog rond de vier procent.

De werkloosheid onder studenten van het Rotterdamse Codarts Hogeschool voor de Kunsten en van Hogeschool De Kempel in Helmond is het hoogst met vijftien procent. Hogeschool Den Bosch scoort het best met een werkloosheid van één procent. De in opspraak geraakte hogeschool Inholland scoort met zes procent werkloosheid iets hoger dan gemiddeld.

De helft van de 18 duizend ondervraagden heeft anderhalf jaar na afstuderen een vaste aanstelling gekregen. Dat is een daling van vijf procent ten opzichte van 2009. Gemiddeld verdiende een hbo'er in 2010 14,60 euro per uur, twintig eurocent meer dan in 2009.