'Akkoord over toekomst publieke omroep'

De coalitiepartijen stemmen in met het voorstel van de publieke omroepen om zes omroepen te laten fuseren. Dat meldt De Telegraaf. Het kabinet komt vrijdag met een plan voor de toekomst van de publieke omroep.

Vorige maand kwam de publieke omroep met het plan om TROS en AVRO met elkaar te laten fuseren. VARA zou samengaan met BNN en KRO met NCVR. EO, VPRO en MAX blijven zelfstandig in het plan, dat nu zou zijn overgenomen door de politiek. De omroepen moeten wel echt gaan fuseren. Samenwerkingsverbanden zijn niet voldoende.

De taken van de publieke omroep worden naar verluidt ingeperkt. Omroepen mogen alleen nog activiteiten op internet ondernemen die rechtstreeks te maken hebben met hun programma's. Ook mogen ze geen leden meer werven met dure cadeaus.

Het kabinet wil 200 miljoen euro bezuinigen op de publieke omroep. Over de manier waarop wordt achter de schermen al geruime tijd overleg gevoerd tussen VVD, CDA en PVV. Het derde televisienet kan waarschijnlijk blijven bestaan, lekte onlangs al uit. Verder wordt er flink bezuinigd op de Wereldomroep.


'Akkoord over toekomst publieke omroep' (Foto: Novum)