Jongerius verwacht pensioenakkoord

Vakcentrale FNV wil op korte termijn een pensioenakkoord sluiten. De onderhandelingen met de werkgevers en het kabinet kunnen worden hervat. Waarschijnlijk gaan de partijen vrijdag weer om de tafel zitten. Volgens voorzitter Agnes Jongerius is er genoeg draagvlak, maar FNV Bondgenoten blijft zich verzetten.

Het akkoord moet er volgens de FNV voor zorgen dat de AOW en pensioenen ondanks de vergrijzing betaalbaar blijven en de pensioenen minder kwetsbaar zijn voor grote schommelingen op de beurs.

Vooral de grootste bond, FNV Bondgenoten, wil extra garanties voor haar leden, maar die zijn volgens een woordvoerder nog onvoldoende gegeven. De bond is met 475 duizend van de 1,4 miljoen leden de grootste. Ook Abvakabo FNV en FNV Bouw hebben volgens de zegsvrouw nog twijfels.

Afgelopen week werd ten onrechte al gemeld dat werkgevers en bonden een conceptakkoord hebben bereikt. Daarin stond volgens de NOS dat de AOW-uitkering tot 2028 elk jaar met 0,6 procent stijgt, los van de inflatie. De pensioenleeftijd zou in 2020 naar 66 jaar gaan en naar 67 jaar in 2025.

FNV Bondgenoten kan zich onvoldoende vinden in het conceptakkoord en gaat tegenstemmen. Er zijn te weinig waarborgen voor zekerheid, omdat de pensioenfondsen nog te veel met de beurs meebewegen. De hogere AOW wordt een sigaar uit eigen doos genoemd omdat de ouderentoeslagen worden afgebouwd. Lagere inkomens zouden er dan toch op achteruit gaan, tot 7,5 procent in 2028. Het derde punt is de gebrekkige risicoverdeling. Er is overeenstemming over een premiestabilisatie, maar dat is voor de bond nog onvoldoende.

De SP, ook geen voorstander van het akkoord, reageert kritisch. "Jongerius gaat tegen de wil van de meerderheid verder onderhandelen met werkgevers en kabinet", laat Kamerlid Paul Ulenbelt weten. "Een generaal kan niet zonder leger, een leger zonder generaal kan wel."