Bezuinigingen treffen coalitie niet in peiling

Ondanks de groeiende onvrede over de bezuinigingen is de coalitie deze week een zetel gestegen in de peiling van Maurice de Hond. Het CDA stijgt van 13 naar 14 zetels. De VVD en de PVV blijven op 32 en 27 staan, waardoor het totaal uitkomt op 73. Dat is nog 3 minder dan bij de Kamerverkiezingen van een jaar geleden.

De ministerraad ging afgelopen week akkoord met forse bezuinigingen op de vergoedingen voor langdurige zorg. Zo mag 90 procent van de mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) straks niet meer zelf bepalen waar ze zorg inkopen. Zo'n persoonlijk zorgbudget is er dan alleen nog voor mensen die anders naar een verpleeghuis zouden moeten.

De maatregel zou nodig zijn om te voorkomen dat de kosten verder de pan uit rijzen, maar valt niet goed bij een groot deel van de kiezers. Zo vindt 29 procent dat de regeling moet blijven zoals hij is, 19 procent vindt zelfs dat hij moet worden uitgebreid.

Toch ziet 32 procent liever dat de regeling wordt beperkt en een op de tien ondervraagden vindt dat ze kan worden afgeschaft. Een meerderheid van 55 procent denkt dat er veel met het pgb wordt gefraudeerd.

Bij de oppositie stijgt D66 met 1 zetel naar 15 en leveren PvdA en ChristenUnie er 1 in. De PvdA komt hierdoor voor het eerst sinds januari weer naast de SP te staan. Beide partijen staan nu op 21 zetels.