Todt zet door met nieuwe motorformule

FIA-president Jean Todt wil de plannen om in 2013 een 1,6 liter viercilinder turbomotor in de Formule 1 te introduceren doorzetten. De Fransman lijkt wel aan te sturen op een compromis door de huidige V8-krachtbron nog een jaar extra toe te staan.

Gisteren kwam Todt in Barcelona samen met vertegenwoordigers van de teams en de motorenfabrikanten om te praten over de krachtbronnen voor 2013 en verder. Cosworth, Mercedes-Benz en Ferrari uitten in een gezamenlijke brief hun zorgen over de plannen en hoe de sport verder moet. Omdat Renault als enige van de huidige leveranciers zich nu wel achter de plannen schaart blijft onduidelijk of de nieuwe motor er komt of dat de huidige behouden blijft. Ook PURE van Craig Pollock is voor de nieuwe formule.

Volgens Autosport heeft Todt duidelijk gemaakt dat er geen weg terug meer is, al mag de huidige krachtbron nog wel een jaar extra gebruikt worden. De fabrikanten zullen veel kosten moeten maken om een nieuwe motor te ontwikkelen, maar zijn kunnen deze maar beperkt terugverdienen omdat het leveren van een compete aandrijflijn aan de teams niet te duur mag worden. Het plan om nog een jaar met de V8 door te gaan zorgt er slechts voor dat de kosten later gemaakt moeten worden.