FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 22 mei 2011

Koninklijke hoed brengt 81.000 pond op

Een anonieme bieder heeft ruim 81.000 pond (93.000 euro) betaald voor de zijden hoed die prinses Beatrice droeg tijdens het Britse koninklijk huwelijk vorige maand. Dat heeft veilingsite eBay bekendgemaakt.

De 22-jarige kleindochter van Queen Elizabeth bood de creatie van Philip Treacy te koop aan om geld in te zamelen voor Unicef en Children in Crisis.

De hoed veroorzaakte nogal wat ophef op de bruiloft van prins William en Kate Middleton. Hij werd onder meer vergeleken met een gewei en een krakeling en is op internet op alle mogelijke manieren digitaal bewerkt.

Er waren veertig gegadigden voor de hoed.


Koninklijke hoed brengt 81.000 pond op (Foto: Novum)

Vettel: "Ik ben extra blij"

Sebastian Vettel wist vandaag in Spanje al weer zijn vierde Grand Prix van het Formule 1-seizoen te winnen. De Red Bull-coureur moest er hard voor werken, omdat hij vrijwel de hele race een verbeten strijd uitvocht met McLaren-rijder Lewis Hamilton. Het verschil bedroeg aan de meet 0,6 seconden.

"Het was erg zwaar. Gelukkig had ik in de laatste twee ronden telkens een goede laatste sector, waardoor ik vooraan kon blijven. We hadden soms wel en soms geen KERS, dat maakte het niet makkelijk, en McLaren en Hamilton maakten het ons erg, erg lastig," zei Vettel na afloop van de race. "Het was een grote opluchting dat ik het rechte stuk op kon draaien en de zwart/wit-geblokte vlag kon zien. Ik ben blij dat het resultaat bevestigt dat we sterk zijn, maar het verliep vandaag niet zoals door velen voorspeld was. McLaren en Ferrari gaven veel tegenstand. Daarom ben ik extra blij."

In het kampioenschap leidt Vettel nu met 41 punten voorsprong op Hamilton, maar dat betekent volgens hem niet dat Red Bull stil moet zitten, omdat er onder andere nog een probleem met het Kinetic Energy Recovery System is.

'Hiddink en Van Basten naar Chelsea'

Eerder vanavond werd Carlos Ancelotti ontslagen bij Chelsea en natuurlijk draait de geruchtencarrousel dan direct op volle toeren. De Engelse voetbalanalist Ian McGarry weet te melden dat Marco van Basten zijn opvolger gaat worden.

Niet alleen Van Basten zal naar Londen afreizen. Nee, hij neemt ook Guus Hiddink mee als technisch directeur. De Varssevelder staat momenteel nog onder contract bij Turkije maar zou na het duel met België, dat op 4 juni plaatsvindt, bekendmaken bij Chelsea aan de slag te gaan.

Of dat dit gerucht enig kans van slagen heeft is nog maar de vraag. Hiddink heeft altijd aangegeven dat hij zijn contract bij Turkije zou uitdienen. Mocht Turkije de wedstrijd tegen België winnen is de kans op plaatsing voor het EK in Polen en Oekraïne reeël. Verliest het elftal van Hiddink, dan zal de Turkse bond vermoedelijk de stekker eruit trekken. Daarnaast staat Hiddink in de belangstelling van zowel Ajax als PSV om aan de slag te gaan als commissaris of adviseur.

Fenerbahçe verovert Turkse landstitel

Fenerbahçe heeft dankzij een 3-4 overwinning op Sivasspor de achttiende landstitel veroverd. Sari Kanaryalar mogen zich daarmee de succesvolste club in Turkije noemen.

Historische titel
Fenerbahçe passeert stadgenoten Galatasaray (zeventien) en Besiktas (dertien) op basis van het aantal behaalde kampioenschappen. Een zege bij Sivasspor was voldoende voor Fener om de negentiende landstitel te veroveren. Concurrent Trabzonspor had weliswaar evenveel punten. Maar het doelsaldo en het onderling resultaat met de medekoploper was beter.

Spannend duel
Het werd een doelpuntrijke kampioenswedstrijd. André Santos hielp Fenerbahçe al na zes minuten aan de leiding bij laagvlieger Sivasspor. Trabzonspor mocht na de gelijkmaker van Jakub Navratil nog even hopen op de landstitel, maar Fenerbahçe herstelde de orde via Selçuk Sahin. In de tweede helft leek Alex met zijn 28ste competitietreffer de titelrace te beslissen.

Zege niet genoeg
Sivasspor kwam echter terug via Erman Kilic, die in de slotfase opnieuw wist te scoren. Doordat Joseph Yobo tussendoor nog het doel trof voor Fenerbahçe werd het 3-4. De 0-4 zege van Trabzonspor deed er daardoor niet meer toe. De formatie van Senol Günes boekte dankzij Egemen Korkmaz, Jajá en Umut Bulut (2) een ruime overwinning, maar dat bleek niet voldoende.

Politietop negeert parkeerverbod

Enkele heren van de politietop moesten niks hebben van een parkeerverbod in Den Haag bij het Binnenhof. Terwijl de heren ergens bezig waren, wachtten de chauffeurs buiten met een draaiende motor.

Ze lieten de auto's geparkeerd staan op de stoep en dat terwijl er in de desbetreffende straat een algeheel parkeerverbod was. Parkeerwachters die op de fiets langsreden, keken maar de andere kant op en negeerden de overtreding, net zoals de hoge heren van de politie de regels negeerden.

Arts: Hond niet ziek door water Almeerderstrand

Een hond die zaterdag ziek is geworden na een bezoek aan het Almeerderstrand, werd dat volgens een dierenarts niet door een zwempartij in het IJmeer. De hond heeft waarschijnlijk iets giftigs gegeten, zei de arts zondag tegen Omroep Flevoland.

Het dier kwam bij de arts binnen met neurologische symptomen. Twee andere honden, die samen met de ziek geworden hond hadden gezwommen, hadden nergens last van. De arts denkt daarom dat de hond niet ziek is geworden van het water.

Voor het Almeerderstrand is vrijdag een zwemverbod ingesteld nadat drie honden die in het water hadden gezwommen zijn overleden. Een autopsie op een van de honden wees uit dat een neurotoxine, een giftige stof die het zenuwstelsel aantast, de boosdoener was.

De stranden bij Almere en Muiden blijven zeker nog tot dinsdag dicht. Dan worden de resultaten van het onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van giftige stoffen in het water verwacht.

De baasjes van de zaterdag ziek geworden hond, Duitse toeristen, hadden niet gezien dat een zwemverbod geldt. De viervoeter is volgens Omroep Flevoland inmiddels weer een stuk opgeknapt.

Nerveuze dag voor VVD, PVV en CDA

De gedoogcoalitie van VVD, PVV en CDA gaat een spannende dag tegemoet. De leden van alle twaalf Provinciale Staten kiezen maandagmiddag de nieuwe Eerste Kamer. Het is onwaarschijnlijk dat de drie partijen samen een meerderheid halen, maar niet uitgesloten.

Als alle Statenleden aanwezig zijn en op hun eigen partij stemmen, kunnen de coalitiepartijen 37 zetels halen. De Eerste Kamer telt 75 zetels, dus dat is net niet genoeg voor een meerderheid. Zonder meerderheid kan het de komende jaren lastig worden voor het kabinet, bijvoorbeeld om de plannen op het gebied van immigratie aangenomen te krijgen.

Partijen kunnen echter een aantal stemmen 'weggeven', zonder zelf een zetel te verliezen. Dat maakt strategieën denkbaar waarmee de coalitie alsnog aan een meerderheid te helpen is. Zo bleek vorige week dat een aantal VVD-Statenleden mogelijk op de SGP zal stemmen, die het kabinet gunstig gezind is en zo een tweede zetel in de Eerste Kamer in de wacht kan slepen.

Achter de schermen is de afgelopen tijd druk overlegd over strategieën die de coalitie aan een meerderheid zouden kunnen helpen. Van het Zeeuwse Statenlid Johan Robesin van de Partij voor Zeeland is bekend dat hij na een bezoek aan premier Mark Rutte (VVD) op het Torentje heeft beloofd op een van de coalitiepartijen te stemmen, en niet op de Onafhankelijke Senaatsfractie, het samenwerkingsverband van de provinciale partijen.

Tegelijkertijd hebben ook de linkse partijen gesproken over de mogelijkheden om elkaar aan een of meer extra zetels te helpen. Of alle strategieën gaan werken, en in hoeverre ze elkaar beïnvloeden, is niet te voorspellen.

De onzekerheid wordt nog groter doordat de stemming geheim is. Zo wordt er gespeculeerd over de mogelijkheid dat CDA'ers stiekem op een andere partij zullen stemmen, omdat ze bezwaar hebben tegen de samenwerking met de PVV van Geert Wilders.

Ook bestaat de mogelijkheid dat uitgebrachte stemmen ongeldig worden verklaard. Vier jaar geleden bleek een Statenlid van GroenLinks in Noord-Holland meer dan één kandidaat te hebben aangekruist. Dat kostte de Partij voor de Dieren een zetel, die vervolgens naar de SP ging.

De verkiezing begint in alle twaalf provincies tegelijkertijd, om 15.00 uur. Later op de middag berekenen de media een voorlopige uitslag. De officiële, definitieve uitslag wordt woensdagmiddag bekendgemaakt door de Kiesraad.

Spaanse Volkspartij aan de leiding

De centrumrechtse Volkspartij (PP) gaat zondagavond na het tellen van de helft van de stemmen aan de leiding in de Spaanse lokale verkiezingen. De partij kan vooralsnog rekenen op 36 procent van de stemmen. De socialisten moeten het doen met 28 procent.

Meer dan 34 miljoen mensen mochten zondag hun stem uitbrengen om zo 8100 burgemeesters en ruim 68.000 raadsleden te kiezen. Ook moesten de Spanjaarden voor dertien van zeventien regio's nieuwe parlementen kiezen. Alleen in Andalusië, Baskenland, Catalonië en Galicië werd geen nieuwe regionale volksvertegenwoordiging gekozen.

De afgelopen weken werd in grote Spaanse steden massaal gedemonstreerd tegen de hoge werkloosheid en tegen de bezuinigingen die de regering doorvoert. De betogers riepen op niet te gaan stemmen op de PP of de socialisten.

Spaanse Volkspartij aan de leiding
Spaanse Volkspartij aan de leiding (Foto: ANP)

Grote Zwitserse betoging tegen kernenergie

Zeker 20.000 Zwitsers hebben zondag deelgenomen aan een demonstratie tegen kernenergie. Dat zeggen de organisatoren en de politie. Het is het grootste protest van de afgelopen 25 jaar.

De betogers hielden zondag een vreedzame mars bij de Beznau-kerncentrale in het noordelijke kanton Aargau. De laatste grote demonstratie tegen kernenergie was in 1986.

Volgens Michaela Lötscher, woordvoerster van de activisten, heeft de ramp met de Fukushima Daiichi-kerncentrale in Japan na de aardbeving en tsunami van 11 maart 'het energiedebat volledig veranderd'.

Vijf kerncentrales voorzien in twee vijfde van de Zwitserse energiebehoefte.

Opstandelingen Pakistan vallen militaire basis aan

Militanten hebben zondag in de Pakistaanse stad Karachi een marineluchtvaartbasis aangevallen. Dat hebben Pakistaanse veiligheidsdiensten bekendgemaakt.

Vlak na de aanval gingen commando's de basis binnen en raakten er verwikkeld in een vuurgevecht met de militanten. De opstandelingen gooiden met granaten en zeker één vliegtuig is in brand gevlogen.

Ten minste twee mensen raakten gewond, aldus een plaatselijke ambulancechauffeur. Er kunnen echter vrijwel geen ambulances naar de basis worden gestuurd vanwege de brand die er woedt.

Huistra tevreden: "Karakter getoond"

FC Groningen plaatste zich zondag ten koste van Heracles Almelo voor de finale van de play-offs om een Europees startbewijs. Pieter Huistra was na afloop dolblij. Groningen had na de midweekse 3-2 nederlaag in Almelo een zege nodig en sleepte die met hangen en wurgen over de streep.

Huistra prees de verbetering die zijn formatie liet zien ten aanzien van de heenwedstrijd. "We hebben het met zijn allen op karakter over de streep getrokken. Zeker na de rode kaart voor Tim Sparv."

De middenvelder kreeg een kwartier voor tijd, bij 2-0, zijn tweede gele kaart na het vasthouden van Mark-Jan Fledderus. Een discutabele beslissing van scheidsrechter Van Boekel vond het Groningse kamp. Huistra: "Beide kanten deden alles om te winnen. Het was niet slim van Tim, maar ik vond het ook zwaar gestraft."

Om de voorronde van de Europa League te bereiken moet FC Groningen over twee wedstrijden afrekenen met ADO Den Haag. De Hagenaars lijken hun vorm tegen Roda JC te hebben hervonden, weet ook Huistra. "Dat is een team op ons niveau. Maar ik ben blij dat we tot het einde van het seizoen meedoen."

Chelsea ontslaat Ancelotti

Na een dienstverband van twee seizoenen heeft Chelsea vandaag zijn trainer Carlo Ancelotti ontslagen. Dit heeft de club vanavond bekendgemaakt. Ancelotti slaagde er dit seizoen niet in om prijzen te winnen met de club uit Londen. In de competitie eindigde het team als tweede achter Manchester United.

Vorig jaar, in zijn debuutseizoen won de trainer meteen de titel van Engeland en de FA Cup. Ancelotti zat vandaag voor het laatst op de bank bij Chelsea. Het slotduel van de competitie tegen Everton werd met 1-0 verloren. Enkele uren na afloop van de wedstrijd kwam het bestuur met een verklaring: "Chelsea bevestigt dat de partijen in goed overleg hebben besloten uit elkaar te gaan."

Pastoor: "We waren zoveel beter"

Excelsior wist FC Den Bosch zondagmiddag definitief van zich af te slaan in de strijd om lijfsbehoud. De ploeg van Alex Pastoor won in eigen huis met ruime cijfers (3-1). "We waren zo veel beter. Dat moet je dan ook uitdrukken in de score", zei de vertrekkende Pastoor tegen het ANP.

De bezoekers uit Den Bosch kwamen nog wel op gelijke hoogte na de openingstreffer van Excelsior. "Dat is niet meer dan logisch als je die marge niet op het bord zet. De play-offs zijn wat scherper en we hebben niet zo veel spelers die dit soort finales hebben gespeeld", aldus Pastoor, die komende zomer naar N.E.C. Nijmegen vertrekt. Collega Fons Groenendijk baalde na de uitschakeling van Den Bosch. "We waren er twee keer heel dichtbij", zei de trainer.

"Ze kwamen bij ons goed weg en ook nu zag ik aan alle kanten paniek bij Excelsior", aldus Groenendijk, die hoop had na de 1-1. "Toen dacht ik: het gaat nog gebeuren. Maar we gaven het toch weg. Toch ben ik trots. Veel topclubs hebben het hier moeilijk gehad en wij hebben laten zien dat we het kunnen."

Van Persie evenaart en verbreekt records

Robin van Persie sloot het seizoen bij Arsenal in stijl af. De Oranje-international kwam in de eerste seizoenshelft niet in actie, maar sinds januari maakte hij achttien treffers. Van Persie scoorde in de laatste competitiewedstrijd tegen Fulham (2-2) zijn achttiende doelpunt in de tweede seizoenshelft. Alleen Thierry Henry (2004) en Cristiano Ronaldo (2008) wisten dit aantal te bereiken in één seizoenshelft.

De oud-Feyenoorder verbrak een Premier League-record. In negen opeenvolgende uitwedstrijden wist Van Persie het doel te vinden voor Arsenal. Daarmee heeft hij een nieuw record in handen. Met zijn succesvolle optredens sinds januari passeert de aanvaller zijn illustere voorganger Dennis Bergkamp, die in 1997/98 zestien keer het doel trof.

Van Persie is daarmee de meestscorende Nederlander in één seizoen voor Arsenal. Ondanks de uitstekende vorm van de Oranje-international wisten The Gunners niet tot het einde mee te strijden om de landstitel in Engeland. De formatie van Arsène Wenger eindigde op de vierde plek.

HRT wil in Monaco protesteren

Hispania Racing heeft aangekondigd in Monte Carlo protest aan te gaan tekenen tegen het gebruik van geblazen diffusers in de Formule 1. De Spaanse renstal maakt in tegenstelling tot de concurrentie niet gebruik van het systeem en wil met het protest een statement maken.

"Als ze ermee doorgaan, zullen we protesteren. We denken dat het illegaal is en we zijn niet de enige," zei HRT-teambaas Colin Kolles tegen Racecar Engineering. Hij weet dat FIA-directeur Charlie Whiting eerder deze week een direct verbod voor de geblazen diffuser, maar hij kwam hier later op terug. "We proberen dit een halt toe te roepen, omdat de situatie meer en meer uit de hand gaat lopen," zei de Brit eerder.

Vele teams gebruiken de uitlaatgassen van de motor om extra neerwaartse druk te creëren. Dit doen ze zelfs als de coureurs geen gas geven. Het zorgt echter wel voor een hoger brandstofverbruik en schade aan de motoren. De zaak wordt op 16 juni door de Technical Working Group behandeld. Protesten tegen de diffuser zijn toegestaan. "Ik heb de teams gezegd dat we het verbod uitstellen, maar een protest is altijd mogelijk," zei Whiting.

Milan wil gewilde Seedorf graag behouden

Clarence Seedorf weet nog niet precies waar hij volgend seizoen speelt. AC Milan wil de oud-international graag behouden, maar er liggen vooral Braziliaanse kapers op de kust. Seedorf heeft bij Milan een aflopend contract, waardoor er veel belangstelling is voor de ervaren middenvelder. De oud-Ajacied lijkt zelf te twijfelen over zijn toekomst.

De Braziliaanse clubs Botafogo, Flamengo en Corinthians hopen de 35-jarige Seedorf te verleiden tot een transfer. Corinthians-manager Tite verklaarde tegenover Braziliaanse media dat hij snel duidelijkheid verwacht van Seedorf. "We zijn al enige tijd in gesprek, maar we moeten nog even afwachten. We hopen dat we meer duidelijkheid krijgen binnen enkele dagen", zei de clubbestuurder.

Milan lijkt Seedorf echter graag te willen behouden. "Seedorf is een kampioen die hoort bij een club als AC Milan. Iedereen wil hem graag behouden. Hij heeft bovendien een sterke band met Milaan", verklaarde algemeen directeur Ariedo Braida van AC Milan tegen Corriere dello Sport.

[Giro] Contador: "Zwaarste dag uit carrière"

Alberto Contador gaat morgen met een stevige voorsprong in het klassement de tweede en laatste rustdag in van de Giro d'Italia. Na een zwaar weekend wist de Spanjaard zijn voorsprong uit te bouwen naar een dikke vier minuten op Michele Scarponi. De renner van Saxo Bank bekende dat ook hij het zwaar had.

"Het was een erg zware dag," zei Contador direct na de etappe. Hij had moeite om op zijn benen te blijven staan. "Ik denk dat het de zwaarste dag was uit mijn carrière. We hebben veel moeten doorstaan de afgelopen dagen."

"Mijn team heeft hard gewerkt, maar was weerloos toen mijn concurrenten gingen aanvallen op de Giau. Ik ging bewust niet achter Nibali aan in de afdaling, want er was nog een lange weg te gaan en ik vond hem niet gevaarlijk."

Ondanks de grote voorsprong denkt de winnaar van 2008 niet dat het al een gewonnen zaak is. "De mensen zeggen dat ik de Giro al in mijn zak heb, maar daar ben ik het niet mee eens. Ik zou vooraf voor dit scenario hebben getekend, maar de wedstrijd is nog lang niet klaar. Er is nog een lange weg te gaan naar Milaan en we hebben nog zware etappes voor de boeg. Je kan nog niet zeggen dat ik de Giro al heb gewonnen, je kunt geen minuut je concentratie laten verslappen in deze editie."

FC Porto pakt vierde prijs van het seizoen

Op FC Porto staat dit seizoen geen maat. De succesvolle formatie van André Villas-Boas won zondag ook de Portugese bekerfinale tegen Vitória Guimarães met ruime cijfers (2-6).

Na de landstitel, de Supercup en de Europa League legde Porto ook beslag op de Portugese beker. In het Estádio Nacional was de Portugese topclub veel sterk voor Vitória Guimarães. De wedstrijd was voor de pauze al beslist. Na het rustsignaal waren er al zeven treffers gevallen.

Porto kwam al snel aan de leiding via James Rodriguez, die een uiterst trefzekere dag kende. Vitória Guimarães kwam snel op gelijke hoogte door een eigen doelpunt van Alvaro Pereira. Na de 1-1 volgde een uitermate doelpuntrijke periode. Silvestre Varela hielp Porto weer aan de leiding.

Nog geen minuut later stond de gelijkmaker alweer op het scorebord via Edgar. Nog voor de pauze besliste Porto het duel alsnog via Rolando, Hulk en Rodriguez. Tussendoor had Edgar een strafschop gemist voor Vitória Guimarães. In de tweede helft maakte Rodriguez nog de 2-6.

Waarschuwing voor McLarens en Webber

De stewards van de Grand Prix van Spanje hebben McLaren-coureurs Lewis Hamilton en Jenson Button, Mark Webber en Jaime Alguersuari een waarschuwing gegeven. Het kwartet ging niet genoeg van het gas af toen in bocht vier de gele vlaggen voor de gestrande Heikki Kovalainen werden gezwaaid.

Hadden de stewards een tijdstraf toegekend dan was de uitslag van de race weinig veranderd omdat Hamilton, Button en Webber als tweede, derde en vierde waren geëindigd en met de straf nog steeds op deze plaatsen in de uitslag voor zouden komen. Alguersuari werd als zestiende afgevlagd en zou een plaats in moeten hebben leveren als de stewards tot een tijdstraf hadden besloten.

[RG] Kuznetsova naar tweede ronde

Svetlana Kuznetsova is eenvoudig doorgedrongen tot de tweede ronde van Roland Garros. De als dertiende geplaatste Russische klopte Magdalena Rybarikova uit Slowakije met 6-1, 6-4. In de volgende ronde neemt ze het op tegen de Française Aravane Rezai of Kateryna Bondarenko uit Oekraïne.

Julia Görges rekende in de eerste ronde af met thuisspeelster Mathilde Johansson. De als zeventiende geplaatste Duitse won met 6-1, 6-4. Ze treft nu de Tsjechische Lucie Safarova, die de Belgische Kirsten Flipkens naar huis stuurde: 6-1, 6-1. Ook de nummer veertien van de plaatsingslijst Anastasia Pavlyuchenkova ging door. De Russische was met 7-5, 6-3 Yaroslava Shvedova de baas.

De Australische Jelena Dokic moest met 6-4, 3-6, 2-6 buigen voor Vera Dushevina. De Russische is de volgende tegenstandster van Jelena Jankovic (10), die eerder al de tweede ronde bereikte.

Oud-baankampioen Derksen (92) overleden

Oud-baanwielrenner Jan Derksen is zondag op 92-jarige overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Derksen gold jarenlang als een van de de beste sprinters ter wereld. Later was hij actief als baancoach en wielermanager.

Derksen werd in 1919 geboren in het Brabantse Geertruidenberg maar woonde een groot deel van zijn leven in Amsterdam. Zijn successen beleefde hij halverwege de vorige eeuw met wereldtitels sprint bij de profs in 1946 en 1957. Die laatste keer versloeg hij landgenoot en rivaal Arie van Vliet in de finale.

Oud-baankampioen Jan Derksen (92) overleden
Oud-baankampioen Jan Derksen (92) overleden (Foto: ANP)

Van den Brom: "De jongens zijn gretig"

ADO Den Haag-trainer John van den Brom was na afloop van de 1-2 zege op Roda JC in zijn nopjes met zijn ploeg. De Hagenaars wonnen in het heenduel al met 4-2 van Roda, waardoor de ploeg zich heeft geplaatst voor de finale van de play-offs om een Europees startbewijs. ADO treft in die eindstrijd FC Groningen, dat enkele uren later met 2-1 won van Heracles Almelo.

"We hebben keihard voor dit succes gewerkt. Nu moeten we nog een keer toeslaan en we hebben Europees voetbal. Dat terwijl het seizoen al een groot feest is tot nu toe. De jongens zijn gretig. De meesten hebben nog nooit in deze situatie gestaan. Het is mooi om te zien," aldus Van den Brom tegenover Eredivisie Live.

ADO kwam zondagmiddag nog wel op achterstand door een vroeg doelpunt van Morten Skoubo, die namens Roda Gino Coutinho met een kopbal verschalkte. De bezoekers stelden nadien echter orde op zaken. Mitchell Pique maakte gelijk na een slimmigheidje van Charlton Vicento, waarna Wesley Verhoek voor de verlossende 1-2 tekende.

Alonso: "Ons racetempo is te langzaam"

Fernando Alonso deed vandaag tijdens de Grand Prix van Spanje de harten van de fans sneller kloppen door met de Ferrari met een goede start van de vierde naar de eerste plaats te rijden. De Spanjaard kon de concurrenten achttien ronden achter zich houden en moest daarna lijdzaam toezien hoe hij alsnog op een ronde achterstand werd gezet.

"Het ontbrak ons dit jaar aan goede start, maar vandaag had ik er één. Omdat het rechte stuk hier erg lang is, had ik bovendien de gelegenheid om te slipstreamen," zei Alonso tegen de BBC. Hij rekende zich met de Red Bulls en Hamilton in zijn kielzog niet rijk. "Het is een beetje sneu wanner je plekken verliest, maar we moeten ons realiseren dat P1 op dit moment niet onze positie is. De vijfde plaats is realistisch. Ons tempo in de race is te langzaam, met name op de harde banden."

Ferrari worstelde het hele weekend in Spanje met de nieuwe harde banden en hierdoor kon Ferrari geen vuist maken tegen McLaren en Red Bull, terwijl het team er de vorige race in Turkije nog goed bij zat. "Die twee teams steken er duidelijk met kop en schouders bovenuit. We moeten die situatie zien te veranderen. Monaco is een geval apart, maar vanaf Canada moeten we een sprong voorwaarts maken."

Alonso's teamgenoot Felipe Massa haalde de finishlijn helemaal niet. "Het grootste probleem diende zich aan toen we de harde banden eronder zetten. De auto was toen echt onbestuurbaar. Ik had totaal geen grip," zei de Braziliaan die zijn auto acht ronden voor het einde aan de kant zette. "De versnellingsbak kreeg kuren en ik had geen versnellingen meer. Ik probeerde het nog wel, maar het was gewoon niet meer mogelijk om nog door te gaan."

[Giro] Kruijswijk blij met Weening

Steven Kruijswijk maakte vandaag indruk in de loodzware vijftiende etappe van de Giro d'Italia. De Nederlander eindigde als tiende.

Hij werd daarbij nog goed geholpen door Pieter Weening. Die zat in de vroege vlucht en werd net toen Kruijswijk op de voorlaatste klim moest lossen bijgehaald door de groep met favorieten.  In de afdaling bracht de Fries zijn ploeggenoot weer bij de groep. "Ik heb nog niet zo vaak kapot gezeten", aldus Kruijswijk na afloop. "Pieter heeft nog veel voor me gedaan en me goed afgezet aan de voet van de slotklim."

Ook ploegleider Nico Verhoeven was tevreden: "Als je in zo'n etappe tiende wordt, dan ben je gewoon erg goed. En hij is nog maar 24, dus er is nog veel winstmarge. Vorig jaar kon hij in de schaduw van Bauke Mollema zichzelf in een grote ronde ontdekken, maar dit jaar moest hij bevestigen. Dat is echt niet makkelijk, maar Steven doet het heel goed."

Opgepakte Helmonder is ex slachtoffer Zwijndrecht

De 25-jarige Helmonder die vrijdagavond in Den Bosch werd gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de schietpartij van maandag in Zwijndrecht is de ex van de jongste vrouw die daarbij om het leven kwam. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.

Bij de schietpartij kwamen drie vrouwen om het leven. De slachtoffers werden maandagochtend rond 10.30 uur gevonden. Het bleek om een 57-jarige vrouw en haar dochters van 23 en 29 jaar te gaan. De 63-jarige vader raakte gewond.

Vrijdag stuitte de politie bij een huiszoeking in het huis van de Helmonder op een nieuw lijk. Het gaat om een 20-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats, zo meldt de politie zondag. De vrouw was sinds 12 mei vermist. Ook zij bleek te zijn doodgeschoten.

Bij een inval in een woning in Den Bosch werd vrijdag naast de Helmonder een 45-jarige Bosschenaar aangehouden. De politie onderzoekt zijn betrokkenheid bij de zaak.

Bosz: "Hebben het in Almelo laten liggen"

Peter Bosz en Heracles Almelo zijn uitgeschakeld in de strijd om een ticket voor Europees voetbal. Bij FC Groningen verloren de Heraclieden met 2-1 na de eerdere 3-2 overwinning.Heracles-trainer

Bosz baalde na afloop van de uitschakeling voor Europees voetbal. De coach van de Heraclieden vond dat zijn ploeg het thuis al had laten liggen. "We hebben het in Almelo laten liggen," aldus Bosz op de persconferentie. Heracles had meer moeten scoren in eigen huis.

"De marge had groter moeten zijn dan één treffer. En we hadden vandaag te veel spelers die onder hun niveau speelden. En dat is in zo'n wedstrijd niet genoeg. Dan moet je top zijn," zei Bosz, die Petter Andersson en Oluwafemi Ajilore zag scoren voor tegenstander Groningen.

De aansluitingstreffer van invaller Glynor Plet kwam te laat voor Heracles, dat in de reguliere competitie op de achtste plaats eindigde. Bosz kreeg in de warming-up van de wedstrijd in de Euroborg een tegenvaller te verwerken omdat Willy Overtoom geblesseerd wegviel.

Ook Duitse minister steunt Lagarde

Ook de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble ziet graag dat de Franse Christine Lagarde de nieuwe baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt. Lagarde is de huidige Franse minister van Financiën.

Schäuble zei zaterdag dat Lagarde voor Europa de beste kandidaat voor de post is. Bondskanselier Angela Merkel noemde haar 'zeer ervaren'. Merkel en Schäuble zijn van mening dat het cruciaal is dat alle Europeanen zich achter één kandidaat scharen.

Er lijkt brede Europese steun te bestaan voor Lagarde als de nieuwe directeur van het IMF. Eerder spraken onder meer Groot-Brittannië en de Italiaanse premier Silvio Berlusconi vol lof over de Franse minister.

Het IMF is op zoek naar iemand om Dominique Strauss-Kahn te vervangen. Strauss-Kahn wordt in de Verenigde Staten verdacht van verkrachting van een kamermeisje.

De raad van bestuur van het IMF heeft gezegd voor eind juni een nieuwe IMF-directeur te kiezen.

Obama zou 'missie-Bin Laden' zo weer doen

Mochten de Amerikanen opnieuw ontdekken dat een terroristenleider zich verschuilt in Pakistan, dan zal president Barack Obama wederom opdracht geven tot een missie op het grondgebied van dat land. Dat zei Obama zondag in een interview met de BBC, voorafgaand aan een bezoek aan Europa.

Obama zei rekening te willen houden met de Pakistaanse soevereiniteit, maar tegelijkertijd niet te kunnen toestaan dat 'actieve plannen tot rijping komen zonder dat we ingrijpen'.

De banden tussen Pakistan en de Verenigde Staten zijn sinds 2 mei gespannen. Toen doodde een Amerikaans elitekorps Al Qaidaleider Osama bin Laden in de Pakistaanse stad Abbattabod, zonder medeweten van Islamabad.

Eerste doodvonnis na opstand Egypte

Een rechtbank in Egypte heeft een politieagent ter dood veroordeeld die ervan beschuldigd werd demonstranten te hebben doodgeschoten tijdens de opstand die leidde tot de val van oud-president Hosni Mubarak. Dat heeft het Egyptische staatspersbureau gemeld.

Mohammed Mahmoud kreeg de doodstraf opgelegd voor de dood van ten minste twintig betogers. Hij zou met zijn geweer willekeurig op de menigte hebben geschoten. Tijdens de achttien dagen durende opstand kwamen zeker 846 mensen om het leven. Ook Mubarak hangt een straf voor de dood van demonstranten boven het hoofd.

Saleh heeft voorstel aftreden nog niet getekend

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft de overeenkomst die voorziet in zijn aftreden in ruil voor immuniteit van vervolging nog niet ondertekend. Saleh wil dat de oppositieleiders aanwezig zijn als hij tekent, meldde de staatstelevisie.

Gewapende aanhangers van Saleh omsingelden eerder zondag de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten in Sanaa. De ambassadeurs van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en verschillende Europese en Arabische landen waren daar bijeengekomen in afwachting van de ondertekening van de overeenkomst. Met Jemenitische legerhelikopters zijn ze later zondag naar het presidentiële paleis overgebracht. De partijleiders hebben de overeenkomst inmiddels in het bijzijn van de ambassadeurs ondertekend.

Het voorstel voor het aftreden van Saleh is tot stand gekomen in samenwerking met de Golf Samenwerkingsraad (GCC) en wordt gesteund door de Verenigde Staten. Saleh zegde toe de overeenkomst zondag te ondertekenen, tijdens de viering van Nationale Jemendag. Hij heeft dezelfde belofte echter al meermaals gedaan en is er tot dusver elke keer op teruggekomen. De oppositie tekende de overeenkomst zaterdag al.

Een woordvoerder van de GCC heeft gezegd zich terug te zullen trekken als bemiddelaar in Jemen als Saleh de overeenkomst zondag weer niet tekent.

Golfer Poulter wint WK matchplay

Ian Poulter heeft in het Spaanse Casares het WK matchplay gewonnen. De Engelse golfer versloeg in de finale zijn landgenoot Luke Donald met 2&1. Vorig jaar won hij ook al het wereldkampioenschap matchplay op de Amerikaanse Tour. Donald ging na de tiende hole nog wel aan de leiding.

Poulter versloeg in Spanje in de achtste finale al de nummer een van de wereld, Lee Westwood. Na zeges op Francesco Molinaro en Nicolas Colsaerts moest in de finale ook Donald, de mondiale nummer twee, het hoofd buigen voor Poulter. Bij een overwinning had Donald de hoogste positie op de wereldranglijst overgenomen.

[Indy500] Tung kan race vergeten

Ho-Pin Tung zal niet deel gaan nemen aan de Indianapolis 500 van dit jaar. De Nederlandse Chinees crashte gisteren tijdens de eerste kwalificatie en schreef hierbij een auto af. Ook zijn tijdelijke vervanger Patrick Carpentier deed dit, waardoor Dragon Racing aangegeven heeft geen auto meer voor de kwalificatie voor de Indy500 te hebben.

Tung liep gisteren bij zijn crash een lichte hersenschudding op, waardoor hij vandaag op Bump Day niet meer in actie mocht komen. Carpentier zou hem tijdelijk gaan vervangen, maar de Canadees crashte vanochtend met de auto van Scott Speed, waardoor het team twee auto's in de kreukels heeft. Omdat geen van de andere teams een auto of delen beschikbaar wilde stellen is het Indy500-avontuur voor Dragon Racing, Tung, Speed en Carpentier voor dit jaar voorbij.

'Wederopbouw Japan kost 130 miljard euro'

De wederopbouw van Japan na de zware aardbeving en tsunami van begin maart kan de regering van het Aziatische land ongeveer 130 miljard euro kosten. Dat zei minister van Economie Kaory Yosano zondag.

Yosano zinspeelde bij zijn prognose direct op een verhoging van de belasting. "Ik begrijp hen die zeggen dat we extra obligaties uit moeten geven vanwege de wederopbouw. Maar we moeten niet zomaar gaan lenen, zonder dat we nagedacht hebben over hoe we dat geld terug gaan betalen", aldus de minister.

Door de aardbeving van 11 maart, die vooral het noordoosten van het land trof, is de Japanse economie in een recessie geraakt. Waarschijnlijk krimpt de Japanse economie nog verder, doordat er nog altijd een tekort is aan stroom en de fabrieken in het land nog niet op volle kracht draaien.

'Betere test baarmoederhalskanker redt levens'

Het aantal gevallen van baarmoederhalskanker kan een stuk omlaag door het bevolkingsonderzoek anders uit te voeren. De maatregel kan ook levens redden, staat in een advies dat de Gezondheidsraad dinsdag uitbrengt aan minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD), meldt de NOS zondag op basis van bronnen.

Volgens de raad zou bij het uitstrijkje eerst moeten worden onderzocht of de vrouw drager is van het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Alleen als dat virus aanwezig is, zou er nader onderzoek moeten volgen, bepleit de raad. Nu worden bij het bevolkingsonderzoek alle vrouwen nog onderzocht op baarmoederhalskanker.

De Gezondheidsraad vindt dat alle vrouwen in de leeftijd van 30 tot 60 jaar getest moeten worden om vast te stellen of ze draagster zijn van een van de varianten van het HP-virus. Die geven een hoog risico op het ontstaan van baarmoederhalskanker.

Alleen vrouwen met een positieve testuitslag zouden vervolgens moeten worden onderzocht op baarmoederhalskanker, maar wel vaker dan eens in de vijf jaar, wat nu het geval is. Daardoor neemt de kans om voorstadia van de ziekte vroegtijdig op te sporen sterk toe.

Volgens de Gezondheidsraad is door de screening te richten op vrouwen met het meeste risico op baarmoederhalskanker, de kans op tijdige opsporing van de ziekte veel groter. De nieuwe maatregel zou moeten leiden tot ongeveer een derde minder nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker. Nu krijgen elk jaar zes- tot zevenhonderd vrouwen de ziekte.

[Play-off] Uitslag Excelsior - FC Den Bosch

Excelsior is weer een stapje dichter bij lijfsbehoud in de Eredivisie. De Rotterdammers wonnen op Woudestein met 3-1 van FC Den Bosch. De heenwedstrijd was in 3-3 geëindigd. In de derde en laatste ronde neemt de ploeg van trainer Alex Pastoor het op tegen Helmond Sport.

Geert Arend Roorda bracht de Kralingers na negentien minuten op voorsprong, waardoor de Bosschenaren twee keer moesten scoren. Met de toepasselijke tekst 'Alles is mogelijk' op het shirt kwamen de bezoekers via Niels Vorthoren op gelijke hoogte. Een stunt bleek echter te veel gevraagd voor de ploeg van trainer Alfons Groenendijk.

Den Bosch moest in de 85e minuut met tien man verder na een rode kaart voor Tim Hofstede, die een doorgebroken speler tegen de vlakte werkte. De daaropvolgende strafschop werd benut door Ryan Koolwijk. Via Daan Bovenberg liep Excelsior nog uit naar 3-1.

'Griekenland kan herstructurering voorkomen'

Griekenland kan de herstructurering van zijn schulden voorkomen als het zich volledig houdt aan het reddingsplan ter waarde van 110 miljard euro van de Europese Unie en het IMF. Dat hebben topbankiers van de Europese Centrale Bank (ECB) zondag gezegd tegen Griekse pers.

"Als alle punten in het programma worden geïmplementeerd, is de houdbaarheid van de schuld gegarandeerd", aldus bestuurslid Juergen Stark van de ECB tegen de Griekse krant Kathimerini.

Volgens de ECB-bankiers loopt Griekenland bij elke vorm van herstructurering het gevaar dat de hele Griekse economie en het banksysteem instort en dat particuliere investeerder massaal weglopen. De verklaringen van de ECB-vertegenwoordigers kwamen een dag voordat de Griekse premier George Papandreou een bijeenkomst van het kabinet voorzit over een nieuw fiscaal plan voor de middellange termijn.

Mannen mishandelen moeder en zoon in Weert

Een jongen van 11 uit Weert is zaterdagmiddag in zijn woonplaats mishandeld door twee onbekende mannen. Ook zijn moeder kreeg een klap, meldt de politie zondag.

De jongen werd toen hij met zijn fiets bij een stoplicht stond te wachten aangesproken door twee mannen van rond de 35 jaar oud. Onder bedreiging van een mes wilden ze het slachtoffer even verderop een sigaret laten roken. Toen de jongen dit weigerde kreeg hij klappen en viel hij op de grond.

De moeder van de jongen, die net aan kwam fietsen omdat ze naar haar zoon op zoek was, zag de mishandeling gebeuren. Er ontstond een woordenwisseling tussen haar en de mannen, waarna ook zij een klap kreeg.

Daarna gingen de mannen er op een fiets vandoor. Het is niet duidelijk waarom de mannen het op de jongen voorzien hadden.

[Giro] Nieve wint koninginnerit, Contador imponeert weer

De koninginnerit van de Giro d'Italia is gewonnen door Mikel Nieve. De Bask van Euskaltel bleef in de etappe van Conegliano naar Gardeccia-Val di Fassa Stefano Garzelli voor, na een hele dag in de aanval te zijn geweest. Alberto Contador reed bijna al zijn concurrenten weer uit het wiel en bouwde zijn voorsprong in het klassement uit. Alleen Michele Scarponi wist bij te blijven en steeg naar een plaats op het podium.

Vroeg in de etappe vertrok er een omvangrijke kopgroep die een maximale voorsprong kreeg van 10 minuten. Daarin zaten onder andere Pieter Weening en Johnny Hoogerland. Daarnaast zaten onder andere Danilo Di Luca, Carlos Sastre, Garzelli, Emanuele Sella en de als beste geplaatste Nieve, die als zeventiende de etappe begon.

Op zeventig kilometer van het einde op de Passo Giau besloot Hoogerland te demarreren uit de groep, die nog steeds tien minuten voorsprong had. Hij leek op weg te gaan naar de Cima Coppi, prijs voor de eerste bovenop de hoogste berg van de Giro, maar zag zijn achtervolger Garzelli na een demarrage dichterbij komen. Voor de top had de Italiaan Hoogerland dan ook al ingehaald en weer achtergelaten en ook Nieve ging de Nederlander voorbij.

Op het moment dat Garzelli als eerste bovenkwam (met een dikke halve minuut voorsprong op Nieve) werd het tempo in het peloton opgeschroefd door onder andere een uitval van Joaquim Rodriguez. Vlak onder de top deelde Contador nog een speldenprikje uit, waardoor er met nog twee cols voor de boeg nog maar een kleine groep over was.

Nibali, een goed daler, pakte de lastige afdaling aan om aan te vallen en kwam met voorsprong aan op de Passa Fedaia, waar hij al snel inzag dat zijn poging weinig nut had. Contador besloot daarop te gaan en kreeg de sterk rijdende Steven Kruijswijk mee in zijn wiel, maar werden een kilometer later ingelopen. Nibali betaalde de tol voor zijn eerdere ontsnapping en moest de rest laten gaan, ook Igor Anton was nergens meer te bekennen.

Vooraan had Garzelli nog steeds een flinke voorsprong op de grote groep, waaruit Kruijswijk moest lossen. Op de top van de Fedaia was het verschil met Nieve veertig seconden, terwijl de groep Contador op zes en een halve minuut zat. Nibali wist het verschil op de groep Contador in de afdaling god te maken, terwijl ook Kruijswijk weer wist aan te sluiten.

Vlak voor de slotklim naar Gardeccia-Val di Fassa sloot Nieva aan bij Garzelli en liet hem vroeg in de klim direct achter. Bij de grote mannen ging Michele Scarponi versnellen en kreeg Contador en John Gadret mee. Contador nam de aanval over en liet iedereen weer staan.

Nieve bleef echter buiten schot voor Contador, waardoor hij de tweede ritzege voor Euskaltel binnen wist te halen. Hij hield Garzelli uiteindelijk een dikke anderhalve minuut achter zich, die Contador net wist voor te blijven.

Uitslag

# Renner Ploeg Tijd
1 Mikel Nieve Euskaltel-Euskadi 7.27:14
2 Stefano Garzelli Acqua e Sapone +1.41
3 Alberto Contador Saxo Bank +1.51
4 Michele Scarponi Lampre +1.57
5 John Gadret AG2R +2.28
6 Jose Rujano Andrioni +2.35
7 Vincenzo Nibali Liquigas +3.34
8 Joaquin Rodriguez Katusha z.t.
9 Roman Kreuziger Astana +4.01
10 Stefan Kruijswijk Rabobank +4.13

Klassement volgt

[Play-off] Uitslag FC Zwolle - SC Cambuur

FC Zwolle heeft zich ten koste van SC Cambuur geplaatst voor de laatste ronde van de play-offs om promotie/degradatie. In eigen stadion werd in reguliere speeltijd een stand van 2-1 op de borden gezet, waardoor verlenging en uiteindelijk strafschoppen nodig waren om een beslissing te forceren. Zwolle won deze met 7-6, waardoor de ploeg volgende week tegen VVV-Venlo promotie af kan dwingen.

Zelden zal een wedstrijd zo merkwaardig van start zijn gegaan als het duel in de nacompetitie van zondag. Arne Slot riep een nieuwe variant in het leven door de bal meteen na de aftrap recht omhoog de lucht in te schieten. Het trucje haalde niets uit. Sterker, het leverde balverlies op. Zwolle kwam daarna moeilijk in haar spel en daar profiteerde Cambuur van. Mark de Vries kopte na dertien minuten de 0-1 binnen. Het was zijn derde doelpunt in vier dagen tegen Zwolle.

Zwolle, dat in de reguliere competitie net naast de titel greep, moest twee keer scoren om er in ieder geval een verlenging uit te slepen. Voor rust kreeg alleen spits Sjoerd Ars een grote kans, maar hij kopte over. Direct na de hervatting kreeg Ars een nieuwe kans. Ook Cambuur liet in het begin van de tweede helft van zich spreken via Reza Ghoochannejhad (naast).

Zwolle ging steeds meer druk zetten en in de 68e minuut viel de verdiende gelijkmaker. Albert van der Haar zag een inzet met enig geluk binnen vallen: 1-1. De druk die daarna uitgevoerd werd op het doel van de Leeuwarders was immens. De bezoekers leken echter stand te houden, tot de derde minuut van de blessure tijd. Yannick Wildschut mikte raak en liet het Oosterenk Stadion ontploffen van vreugde: 2-1.

Een spannende verlenging volgde, maar beide ploegen wilden het risico op verliezen beperken. Dat zorgde voor een tamelijk rustige verlenging en het logische gevolg: strafschoppen. Na zestien strafschoppen viel er een winnaar aan te wijzen. Cambuur-speler Dennis van der Wal, gehuurd van Zwolle, miste uiteindelijk de beslissende strafschop. 'Dennis is een Zwollenaar', zong het Zwolle-publiek jennend. Zwolle treft nu VVV-Venlo in de strijd om een Eredivisie-ticket.

[RG] Wawrinka naar tweede ronde

Stanislas Wawrinka heeft de tweede ronde van Roland Garros bereikt. De als veertiende geplaatste Zwitser had op het Parijse gravel vier sets nodig tegen thuisspeler Augustin Gensse: 4-6, 6-3, 6-4, 6-2. Wawrinka is in de volgende ronde mogelijk de tegenstander van Thomas Schoorel, die eerst de Argentijn Maximo Gonzalez treft.

Publiekslieveling Jo-Wilfried Tsonga kende een eenvoudige start van het grandslamtoernooi. De als zeventiende geplaatste Fransman won met 6-3, 6-2, 6-2 van Jan Hajek uit Tsjechië. Ook de Slowaak Blaz Kavcic had aan drie sets voldoende tegen Ernests Gulbis uit Letland: 6-1, 6-4, 6-2.

Manchester United laat Hargreaves gaan

Manchester United heeft het contract van Owen Hargreaves niet verlengd. Dat meldt de kampioen van Engeland op zijn website.

De blessuregevoelige middenvelder speelde vier seizoenen bij United. "We weten hoe hard hij heeft gewerkt om weer fit te worden", verklaart coach Sir Alex Ferguson waarom de beslissing een moeilijke was om te nemen. "We hopen dat hij ergens anders zijn carrière nieuw leven in kan blazen."

De 30-jarige Hargreaves kwam in 2007 over van Bayern München en was een belangrijke speler in het United-team dat in 2008 de titel en de Champions League won. Sindsdien speelde hij door blessures echter nog maar vijf wedstrijden. Zijn laatste optreden was begin november vorig jaar. Toen moest hij al na negen minuten geblesseerd afhaken.

Balkenende ontvangt opnieuw eredoctoraat

Voormalig premier Jan Peter Balkenende heeft zondag opnieuw een eredoctoraat ontvangen. Hij kreeg die van de Hofstra University in New York, meldt de Erasmus Universiteit Rotterdam zondag.

Balkenende is momenteel hoogleraar aan de Rotterdamse universiteit. Hij bekleedt daar de leerstoel Governance, Insitutions and Internationalisation. Ook is hij partner bij consultancybedrijf Ernst & Young.

De oud-premier kreeg het eredoctoraat omdat hij als minister-president belangrijke hervormingen op het gebied van onder meer sociale zekerheid, volksgezondheid en deregulering heeft bewerkstelligd. Ook heeft hij volgens de Hofstra University een actieve internationale rol gespeeld in de Europese Raad, de G20 en de Verenigde Naties.

Eerder ontvingen onder anderen oud-president Bill Clinton en ondernemer Alfred Heineken een eredoctoraat van de Amerikaanse universiteit. Balkenende kreeg al drie keer eerder een eredoctoraat.


Balkenende ontvangt opnieuw eredoctoraat (Foto: Novum)

PSN in Japan nog steeds offline

Het PlayStation Network in Japan is nog steeds offline en Sony wil het later deze maand nog online krijgen. Vorige week berichtten we al dat het PSN niet online mocht van het Japanse ministerie. Het PSN mag nog niet online omdat Sony nog niet voldoet aan de voorwaarden die de Japanse overheid in samenwerking met de Japanse creditcard-maatschappijen heeft bepaald.

Zo wil de overheid duidelijkheid van Sony wat ze nou precies hebben gedaan om hun beveiliging te verbeteren. In Japan gelden de regels voor bescherming tegen creditcard-fraude niet zoals die in Europa en Amerika. De Japanse maatschappijen zijn daarom bang dat zij voor eventuele fraude moeten opdraaien.

Sony geeft aan nog niks gehoord te hebben over enige vorm van fraude door de hackers-aanval. In eerste instantie was Sony ook niet bereid met de Japanse overheid samen te werken maar ze zijn nu alsnog overstag gegaan. Helaas zullen de Japanners nog even moeten wachten op hun PSN, het welkom terug-geschenk is voor de Japanse regio ook nog niet bekendgemaakt.

Libië meldt nieuwe NAVO-aanvallen op haven

Gevechtsvliegtuigen van NAVO-landen hebben zondagochtend vroeg aanvallen uitgevoerd op de haven van Tripoli en de residentie van de Libische leider Moammar Gadhafi in de hoofdstad, meldde een Libische functionaris.

"Er waren twee aanvallen op de haven en op Bab al-Aziziya", zei de functionaris. Bab al-Aziziya is de residentie van Gadhafi die al vaker het doelwit is geweest.

De haven was donderdagavond laat al aangevallen door vliegtuigen van de NAVO. Daar werden vijf schepen van de Libische marine tot zinken gebracht of zwaar beschadigd. Drie andere schepen van de marine werden geraakt in Al Khum en Sirte, in het oosten van Libië.

Tripoli wordt dagelijks gebombardeerd door een internationale coalitie. De aanvallen begonnen 19 maart. Ze zijn bedoeld om te voorkomen dat Gadhafi opstandelingen aanvalt.

Libië meldt nieuwe NAVO-aanvallen op haven
Libië meldt nieuwe NAVO-aanvallen op haven (Foto: ANP)

Hockeymannen Amsterdam op voorsprong

Amsterdam heeft de eerste finalewedstrijd tegen Bloemendaal gewonnen. In het eigen Wagener Stadion werd de titelverdediger met 3-2 verslagen.

Een cruciaal moment in de wedstrijd was de 3-1 van Amsterdam, vlak na rust gemaakt door Steven Ebbers. Omdat Bloemendaal moeite had de sterke verdediging van de thuisploeg te kraken kon Amsterdam die ruime marge lang vasthouden. Pas in de slotfase maakte Wouter Jolie de aansluitingstreffer (3-2) en werd het nog even spannend, maar de gastheren hielden stand.

Cohen: Zoeken meerderheden gaat een keer mis

Premier Mark Rutte (VVD) moet er niet op rekenen dat het zoeken naar meerderheden in de Tweede Kamer blijft lukken. "Het gaat een keer mis", waarschuwde PvdA-leider Job Cohen zondag in Buitenhof.

Mede door de steun van de PvdA heeft de minderheidscoalitie genoeg stemmen voor de miljardensteun aan Griekenland. De vaste gedoogpartner van het kabinet-Rutte, de PVV, is tegen. De coalitie zou dus flink in de problemen komen als andere partijen niet voor de steun zouden zijn, maar op die manier oppositie voeren is volgens Cohen onverantwoord.

"We gaan dat niet doen op een moment dat het heel slecht voor Nederland is." Toch 'kraakt en piept' het volgens Cohen in de coalitie. "De regering moet er niet op rekenen dat ze altijd maar even bij ons kunnen buurten."

De PvdA-leider zei verder het opstappen van PvdA-wethouder van Sociale Zaken in Rotterdam Dominic Schrijer te betreuren. De wethouder kon zich niet vinden in het armoedebeleid en had het gevoel dat de partij bij de bezuinigingen niet op een lijn zit. Cohen zei dat vanuit de landelijke partij is geprobeerd Schrijer aan boord te houden, maar dat lukte niet.

Zelf heeft Cohen geen contact gehad met Schrijer voordat hij aftrad. Hij kreeg hem niet aan de telefoon. Schrijer zou niet hebben opgenomen omdat Cohen per ongeluk onder de naam van een journalist in zijn telefoon stond.

Uitslagen play-offs promotie/degradatie (22/05/2011)

De kans dat VVV-Venlo ook volgend jaar weer in de Eredivisie speelt is een stap groter geworden. De Limburgers wonnen zondag in eigen huis met 2-0 van FC Volendam dankzij doelpunten van Robert Cullen en invaller Ruud Boymans. VVV had donderdag in Volendam ook al met 2-1 gewonnen.

Helmond Sport won met 1-0 van BV Veendam. In Brabant was het Mark Veldmate die na 73 minuten de enige treffer binnenkopte. Het eerste duel tussen de twee ploegen was in 3-3 geëindigd. Veendam kreeg via Marnix Kolder nog wel een strafschop mee, maar de spits faalde vanaf elf meter.

Spanje naar de stembus voor regionale verkiezingen

Zo'n 34 miljoen Spanjaarden mogen zondag naar de stembus om nieuwe lokale bestuurders te kiezen. Op pleinen in het hele land duren de protesten tegen de regering vanwege de werkloosheid en de economische crisis voort.

Peilingen voorspellen grote verliezen voor de Socialistische Partij van premier José Luis Zapatero, onder meer in traditionele socialistische bolwerken als Barcelona, Sevilla en de regio Castilla La Mancha. Het is een vervelend vooruitzicht voor de socialisten, met landelijke verkiezingen in 2012.

De stemmers lijken wraak te nemen voor het verlies van miljoenen banen en pijnlijke bezuinigingen. Vooral jongeren zijn ontevreden over het Spaanse politieke establishment. Spanje heeft een werkloosheid van 21,3 procent, het hoogste werkloosheidscijfer in de eurozone. Van de jongeren is ruim 44 procent werkloos.

Duizenden mensen demonstreren sinds 15 mei in steden in heel Spanje. Zapatero zei dat hij de jongeren begrijpt en dat ze 'op vreedzame wijze' reageren op de werkloosheid en de economische crisis. De regering zette vooralsnog geen politie in.

Veel aandacht zal zondag uitgaan naar de semi-autonome regio Baskenland waar een nieuwe politieke coalitie, Bildu, de strijd aanbindt met de traditionele partijen. Bildu werd eerder uitgesloten van de verkiezingen omdat ze banden zou hebben met de gewapende afscheidingsbeweging ETA. Het Constitutionele Hof bepaalde onlangs dat Bildu toch mee mocht doen.

De stembussen sluiten zondagavond om 20.00 uur. De eerste resultaten worden tussen 22.00 uur en 23.00 uur verwacht.


Spanje naar de stembus voor regionale verkiezingen (Foto: Novum)

[Play-off] Uitslag FC Groningen - Heracles Almelo

FC Groningen heeft zich voor de finale van de play-offs om Europees voetbal geplaatst. De ploeg van Pieter Huistra won in eigen huis van Heracles Almelo met 2-1 en dat was na de 3-2 nederlaag van afgelopen donderdag voldoende om het komende week tegen ADO Den Haag op te mogen nemen.

Eerder deze week was Heracles in eigen huis nog de betere, maar in de Euroborg heerste Groningen. Andersson ging na een kwartier spelen na een slalom af op Heracles-doelman Pasveer, maar hij zag zijn inzet gestuit worden. Na een half uur was het wel raak doordat Andersson na een aanval via Stenman en Tadic doel trof. Laatstgenoemde was kort voor rust met een schot voorlangs dicht bij de tweede treffer van de thuisclub.

Direct na de pauze kwam de tweede treffer er wel, omdat Ajilore op aangeven van Tadic de bal binnentikte. Heracles moest daarna komen en deed dit ook. Maar verder dan een treffer van Plet kwamen de Heraclieden niet meer. Hierdoor mag Groningen komende week tegen ADO strijden om het laatste ticket voor Europees voetbal. De strijd begint komende donderdag in Den Haag.

FC Groningen

2 - 1

Heracles Almelo

 29' Andersson
 47' Ajilore
   87' Plet
 
 Gele kaart: Ivens, Enevoldsen (FC Groningen), Rienstra, Reekers (Heracles Almelo)
 Rode kaart: Sparv (76/2xg) (FC Groningen)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Jiariej (Van Dijk/70)
Ivens
Granqvist
Stenman
Bacuna
Holla
Ajilore (Enevoldsen/60)
Sparv
Tadic
Andersson (J. Veldmate/77)
  Pasveer
Breukers
Maertens (Reekers/79)
Van der Linden (Rienstra/67)
Looms
Quansah
Vejinovic
Fledderus
Douglas (Plet/51)
Armenteros
Everton

Promotie voor Rayo Vallecano

Rayo Vallecano keert voor het eerst sinds 2003 weer terug in de Priméra Division. De Madrileense club won met 3-0 van Xerez. Daarmee verzekerde de ploeg zich van een plaats bij de eerste twee teams van de Segunda Division. Eerder verzekerde Real Betis Sevilla zich al van promotie. Die twee clubs strijden ook om de titel.

Om de derde promotieplek wordt in de Seguna Division door vier ploegen gestreden. Momenteel staan Granada, Barcelona B, Elche en Celta de Vigo op de plaatsen drie tot en met zes. Omdat Barcelona B niet mag promoveren, zou ook nummer zeven Real Valladolid aan de play-offs mogen meedoen. Er zijn echter nog twee wedstrijden te spelen op het tweede Spaanse niveau.

Lichte aardbeving treft westkust VS

De westkust van de Verenigde Staten is zaterdagavond getroffen door een lichte aardbeving. De beving, met een kracht van 3.6, heeft voor zover bekend geen gewonden of schade veroorzaakt.

Het epicentrum van de beving lag in de stad Hercules, nabij San Francisco, op bijna 9 kilometer diepte. De Amerikaanse geologische dienst USGS heeft veel meldingen binnengekregen van mensen die de aardbeving voelden, vooral in de buurt van San Francisco. "De beving was waarschijnlijk niet sterk genoeg om schade te veroorzaken, maar veel mensen hebben hem wel gevoeld", aldus Sheng Zao Chen van de USGS.

Motorrijder komt om door botsing met bus

Een 25-jarige motorrijder is zondag overleden aan de verwondingen die hij zaterdagavond opliep bij een aanrijding met een bus in Hoofddorp. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De man reed rond 20.45 uur over de Van Heuven Goedhartlaan toen hij door nog onbekende oorzaak in botsing kwam met een bus van Connexxion. De man werd zwaargewond naar een ziekenhuis overgebracht, waar hij zondagochtend is overleden.

De politie onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Leger Groot-Brittannië weg uit Irak

De Britse militaire aanwezigheid in Irak wordt zondag officieel beëindigd. Groot-Brittannië is meer dan acht jaar militair aanwezig geweest in Irak.

De meeste Britse militairen verlieten Irak al in 2009, maar een kleine groep van de Britse marine bleef achter om Iraakse zeelieden op te leiden. Die missie eindigt zondag.

Volgens de Britse commandant in Irak, brigadier Max Marriner, is de Iraakse marine er klaar voor. "Daarom is het nu het moment voor Groot-Brittannië om te beginnen met de terugtrekking en de Irakezen de missie af te laten maken."

Hockeydames Amsterdam dwingen derde duel af

Amsterdam heeft een derde wedstrijd afgedwongen in de play-offs. In en tegen Den Bosch verraste de ploeg van Peter Bolhuis vriend en vijand door een 2-1 zege te boeken. Zaterdag was de Brabantse tegenstander na strafballen te sterk voor de hoofdstedelingen.

Den Bosch kwam voortvarend uit de startblokken aan de eigen Oosterplas. Maartje Paumen benutte de eerste strafcorner van de wedstrijd. Daarmee leek de thuisploeg op rozen te zitten, maar Amsterdam toonde aan dat het inderdaad een vechtploeg kan zijn. De meiden van Peter Bolhuis trokken ten aanval en teenager Alma Fenna prikte na een klein kwartier de gelijkmaker langs Den Bosch-goalie Lizzy Koeton.

Net als zaterdag kreeg Den Bosch weer een flink aantal corners. En net als toen, liep de korte hoekslag verre van gesmeerd. Na de openingsgoal mocht Paumen vier keer aanleggen, maar vond telkens Floortje Engels op haar weg. Amsterdam toonde zich een stuk efficiënter dan de thuisploeg en maakte kort voor rust de 2-1 via Kitty van Male.

Den Bosch, dat voor rust zich liet aftroeven door Amsterdam, herpakte zich in de tweede helft. Veelvuldig kwam de ploeg in de cirkel en haalde daar ook rendement, door ook na rust veel (vier) corners te versieren. Maar opnieuw sprong de ploeg slordig om met de buitenkansjes, al lag dat ook aan het formidabele optreden van Engels. Woensdag wacht het derde en beslissende duel voor de laatste twee kampioenen van de Rabo Hoofdklasse.

Ajax heeft Zuid-Afrikaan Serero binnen

Ajax heeft de overgang van Thulani Serero afgerond. De 21-jarige aanvallende middenvelder komt over van zustervereniging Ajax Cape Town en tekent voor vier jaar in Amsterdam. Serero sluit eind juni aan bij de selectie van Ajax, waardoor hij in de voorbereiding mee kan naar China en Schotland.

Serero werkte eerder al een stage af bij Ajax en liet daarbij een goede indruk achter. "Dit is een droom die uitkomt. Ik zal hard werken om een goede indruk achter te laten. Maar eerst moet ik goed luisteren naar de trainers en de technische staf om de manier van spelen onder de knie te krijgen", liet de Zuid-Afrikaan op een persconferentie weten.

Ajax is na het behalen van het landskampioenschap druk bezig met de selectie voor komend seizoen. Theo Janssen en Derk Boerrigter tekenen binnenkort waarschijnlijk een contract bij de Amsterdammers, die ook Kolbeinn Sigthorsson op het oog hebben.

[F1] Uitslag Grand Prix van Spanje

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven. De Red Bull-coureur won voor de McLarens van Lewis Hamilton en Jenson Button. Polesitter Mark Webber werd slechts vierde. Door de zege verstevigt Vettel de leiding in het kampioenschap.

Mark Webber mocht de race in Barcelona van poleposition starten, voor zijn Red Bull-teamgenoot en kampioenschapsleider Sebastian Vettel. De hele top tien startte zoals verwacht op zachte banden. De beste start was voor Fernando Alonso die zijn Ferrari vanaf plaats vier naar de eerste plaats stuurde, voor Vettel, Webber en Lewis Hamilton. Felipe Massa en Jenson Button kenden een lastige start en lagen achtste en tiende. Michael Schumacher lag na een ronde zesde.

Kamui Kobayashi moest binnenkomen met een lekke achterband en wisselde naar de harde banden. Button wist na vier ronden Sébastien Buemi te passeren en klom zo naar plaats negen. Vooraan kon Alonso geen gat slaan met Vettel, Webber en Hamilton die binnen 2,2 seconden van elkaar zaten. Na negen ronden was Vettel de eerste van de toppers die pitte. Hij kwam net achter Button als achtste weer naar buiten. Hij haalde meteen Button en Massa in.

Ook Alonso en Webber kwamen binnen, waarbij Alonso nipt achter Vitaly Petrov naar buiten kwam. Omdat de Rus een ronde later ook stopte ging Alonso weer aan de leiding, voor Vettel, Hamilton en Webber die door zijn stop een plaats ingeleverd heeft. Daarachter volgden de nog niet gestopte Button en Paul di Resta. Na veertien ronden kwam ook Button binnen en stak hiermee Petrov voorbij door als zevende naar buiten te komen. Di Resta en Schumacher reden nog voor hem.

Button haalde snel Schumacher in, terwijl Petrov een plaats prijsgaf aan Rosberg. Button zette op zijn nieuwe banden meteen de snelste ronde van de race neer. Hij reed echter wel na achttien ronden 25 seconden achter Alonso. Opvallend was dat Vettel al snel binnenkwam om zo te proberen Alonso in te halen. Ferrari haalde meteen Alonso binnen, terwijl ook Webber binnenkwam. Dit gaf de leiding aan Hamilton, voor Vettel, Alonso en Webber. Vettel had een snelle uitronde, waardoor hij een gat met Ferrari kon slaan.

Hamilton reed na zijn eerste stop al op nieuwe banden en zette meteen de snelste ronde neer omdat hij bevrijd was van de andere rijders. Vettel reageerde meteen, terwijl Webber de druk op Alonso opvoerde. Omdat Hamilton na 22 ronden stopte ging de leiding naar Vettel, voor Hamilton en Webber. De gaten werden vooraan groter en nog voor halverwege de race gingen Alonso en Webber op voor hun derde stop, waarbij de Ferrari nipt voor de Red Bull naar buiten kwam. Beiden gingen op de harde band rijden.

Het gat vooraan tussen Vettel en Hamilton bedroeg 2,2 seconden na 32 ronden. Achter Alonso en Webber lagen Button, Massa, Schumacher, Rosberg, Di Resta en Petrov in de punten. Terwijl Vettel na 34 ronden pitte plaatste Webber een aanval op Alonso, maar de Spanjaard sloeg meteen terug. Alles was in het voordeel van Button die op zijn zachte banden het gat dicht reed. Hij haalde het duo dan ook al snel in. Ook Hamilton was gestopt, waardoor Vettel weer de leiding greep.

Met nog 26 ronden te gaan kwam Alonso al binnen voor zijn vierde stop, wat Webber de kans gaf om meteen het tempo op te voeren en sneller dan de leiders te rijden. Alonso reed op plaats vijf, terwijl achter hem een interessant gevecht plaatsvond tussen de Mercedessen van Schumacher en Rosberg. De Ferrari's worstelden zoals verwacht met de harde banden, waardoor Alonso zich moest settelen op de vijfde stek en Massa met nog twintig ronden te gaan op een ronde als achtste rondreed.

Na 50 ronden waren alle leiders binnen geweest, waardoor het gevecht om de leiding ging tussen Vettel en Hamilton, terwijl om plaats drie door Button en Webber gestreden werd. Vlak daarna was na Vitantonio Liuzzi Heikki Kovalainen de tweede uitvaller van de dag. Hij parkeerde in bocht vier zijn Lotus in de banden. Met nog tien ronden te gaan had Hamilton het gat met Vettel gedicht en de Brit opende de aanval op de leider.

Terwijl het gevecht vooraan verder ging haalde Sergio Perez Massa in voor plaats acht. De Ferrari-coureur verloor daarna nog een plaats aan Nick Heidfeld die vanaf de laatste startplaats zich zes ronden voor het einde opgewerkt had naar de negende stek. Massa gaf daarna op met problemen, waardoor Kobayashi tiende lag. Heidfeld haalde het optimale uit zijn banden door ook Perez in te halen. Met nog twee ronden te gaan werd de als vijfde liggende worstelende Alonso op een ronde gezet, iets wat pijn deed bij Ferrari.

Na 66 ronden werd Vettel als eerste afgevlagd voor Hamilton en Button. Webber werd vierde, voor Alonso, Schumacher, Rosberg, Heidfeld, Perez en Kobayashi. Door de winst verstevigde Vettel de leiding in het kampioenschap.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:39:03.301
2 Lewis Hamilton McLaren +0.630
3 Jenson Button McLaren +35.697
4 Mark Webber Red Bull +47.966
5 Fernando Alonso Ferrari +1 Ronde
6 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +1 Ronde
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix +1 Ronde
8 Nick Heidfeld Renault +1 Ronde
9 Sergio Perez Sauber +1 Ronde
10 Kamui Kobayashi Sauber +1 Ronde
11 Vitaly Petrov Renault +1 Ronde
12 Paul di Resta Force India F1 +1 Ronde
13 Adrian Sutil Force India F1 +1 Ronde
14 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
15 Pastor Maldonado Williams +1 Ronde
16 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +2 Ronden
17 Rubens Barrichello Williams +2 Ronden
18 Jarno Trulli Lotus F1 +2 Ronden
19 Timo Glock Virgin Racing +3 Ronden
20 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing +4 Ronden
21 Narain Karthikeyan HRT F1 Team +5 Ronden
DNF Felipe Massa Ferrari +8 Ronden
DNF Heikki Kovalainen Lotus F1 +18 Ronden
DNF Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team +38 Ronden


Voorlopige stand bij de coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 118
2 Lewis Hamilton McLaren 77
3 Mark Webber Red Bull 67
4 Jenson Button McLaren 61
5 Fernando Alonso Ferrari 51
6 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 26
7 Nick Heidfeld Renault 25
8 Felipe Massa Ferrari 24
9 Vitaly Petrov Renault 21
10 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 14
11 Kamui Kobayashi Sauber 9
12 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 6
13 Paul di Resta Force India F1 2
14 Adrian Sutil Force India F1 2
15 Sergio Perez Sauber 2
16 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 0
17 Pastor Maldonado Williams 0
18 Rubens Barrichello Williams 0
19 Jarno Trulli Team Lotus 0
20 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 0
21 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
22 Timo Glock Virgin Racing 0
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
24 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0


Voorlopige stand bij de constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull 185
2 McLaren 138
3 Ferrari 75
4 Renault 46
5 Mercedes Grand Prix 40
6 Sauber 11
7 Scuderia Toro Rosso 6
8 Force India F1 4
9 Williams 0
10 Team Lotus 0
11 Virgin Racing 0
12 HRT F1 Team 0

'Kroatië over 2 jaar bij EU'

De Europese Commissie wil dat Kroatië op 1 juli 2013 toetreedt tot de Europese Unie. Dat meldt de Duitse krant Welt am Sonntag op basis van gesprekken met hoge EU-diplomaten die bij de toetredingsonderhandelingen zijn betrokken.

Volgens de diplomaten vloeit de genoemde datum voort uit de budgetplanning van de Europese Commissie, waarin met de gevolgen van de toetreding rekening wordt gehouden. Kroatië moet echter wel aan alle toetredingseisen voldoen. Bulgarije en Roemenië mochten in 2007 lid van de Europese Unie worden voordat alle benodigde hervormingen waren doorgevoerd, maar dat is de EU niet goed bevallen.

Kroatië zou het 28e EU-lid worden. De Unie en het vijf miljoen inwoners tellende land onderhandelen sinds oktober 2005 over toetreding, die door alle lidstaten zou moeten worden geratificeerd. Der Welt wijst erop dat met name Nederland, België en Frankrijk bijzonder sceptisch zijn over een eventueel lidmaatschap van de Kroaten. Maandag spreken de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in Brussel over het onderwerp.

Rovinj, Kroatië
Rovinj, Kroatië (foto: Tieum512, bron: Wikipedia)

Jungschläger kan naar Kazachstan

Peter Jungschläger mag zijn heil van De Graafschap elders gaan zoeken. Een opvallende overstap behoort tot de mogelijkheden.

De middenvelder heeft volgens Voetbal International een aanbieding gekregen van FC Aktobe. De Kazachstaanse club zou de 27-jarige middenvelder graag transfervrij overnemen van De Graafschap, waar hij dit seizoen regelmatig zijn minuten meepikte. Een langer verblijf zit er echter niet in.

De Kazachstaanse club is de laatste jaren erg succesvol in eigen land. Vanaf 2005 werd de ploeg liefst vier keer kampioen en eindigde het twee keer als tweede. Europese avonturen liepen echter vaak spaak bij Aktobe. Afgelopen seizoen werd het team in de Europa League verslagen door AZ.

Jungschläger begon zijn loopbaan bij ADO Den Haag. Na een jaar verkaste hij naar RBC Roosendaal. Na twee jaar in de Eerste Divisie te hebben gespeeld keerde Jungschläger weer terug naar het hoogste niveau bij VVV-Venlo. De afgelopen drie jaar kwam hij uit voor De Graafschap.

Keramieken koe op A7

Twee automobilisten kregen in de nacht van zaterdag op zondag op de A7 bij Wieringerwerf de schrik van hun leven toen ze tegen een keramieken koe aanreden die midden op de weg stond. Niemand raakte gewond, meldt de politie zondag.

Een van de twee bestuurders, een 26-jarige man uit Den Helder, verklaarde dat hij in het schijnsel van zijn koplampen ineens een koe zag opdoemen. Hij reed er vol op in, maar kwam met de schrik vrij. Van het 1,50 meter hoge beeld is niet veel over.

De politie neemt de zaak hoog op en is op zoek naar getuigen.

Internetstoring zakelijke klanten ING

ING kampt zondag met een internetstoring voor zakelijke klanten. Particulieren hebben hier volgens een woordvoerder ook even last van gehad, toen het hele systeem tijdelijk werd stilgezet. "Voor particulieren zijn er nu geen problemen meer", zei de woordvoerder.

Zakelijke klanten hebben volgens de woordvoerder de ene keer wel en de andere keer geen toegang tot internetbankieren. Naar een oorzaak wordt nog gezocht.

ING durft niet uit te sluiten dat particuliere klanten in de loop van de dag nog last zullen hebben van de problemen bij het zakelijke verkeer. "Als het nodig is om opnieuw het systeem stil te zetten, zullen we in ieder geval zorgen dat klanten er minimaal last van hebben."

Teaser-poster en logo Amazing Spider-Man

Het duurt nog een jaar voordat we de film te zien krijgen en er zijn nog geen trailers of teaser-clips vrijgegeven van The Amazing Spider-Man. Eigenlijk is het enige dat we tot nu toe gezien hebben het kostuum waarin Andrew Garfield Spider-Man speelt. En sinds dit weekend een teaser-poster.

Filmposter The Amazing Spider-Man

Fans en critici verwachten op basis van de poster een donkerdere uitstraling van de superheld. Ook zou de poster een indruk wekken schubben te vertonen, wat een hint is naar het personage van The Lizard.

Italiaans kind sterft in hete auto

Een Italiaanse peuter is overleden nadat ze vijf uur lang vastzat in een hete auto. Haar vader was haar vergeten.

De vader had zijn dochter moeten afzetten bij de crèche op weg naar zijn werk, maar vergat dat zijn dochter in de auto zat. De artsen in het ziekenhuis hebben het 22 maanden oude meisje zaterdag hersendood verklaard, drie dagen nadat ze urenlang in de auto had gezeten.

De organen van het meisje, van wie alleen de voornaam Elena bekend is gemaakt, zijn zondag voor transplantatie overgebracht naar verschillende Italiaanse ziekenhuizen.

De moeder van het meisje, die momenteel acht maanden zwanger is, zegt dat dit iedereen had kunnen overkomen. Haar echtgenoot kan aangeklaagd worden voor doodslag.

Australische acteur Bill Hunter overleden

De Australische acteur Bill Hunter is op 71-jarige leeftijd in Melbourne overleden. Hij leed aan kanker. Dat heeft zijn manager zondag gezegd.

Hunter speelde in Australische filmklassiekers als Muriel's Wedding en Priscilla, Queen of the Desert. Ook speelde hij in Doctor Who, Skippy, Dynasty en tal van andere televisieseries. In de ruim vijftig jaar dat hij acteur was, werkte Hunter samen met beroemdheden als Nicole Kidman en Mel Gibson.

[RG] Ferrer naar tweede ronde

David Ferrer heeft zich zondag geplaatst voor de tweede ronde van Roland Garros. De als zevende gerangschikte tennisser ontdeed zich bij het grandslamtoernooi in Parijs in drie sets van de Fin Jarkko Nieminen, 6-3 6-3 6-1.

De Spanjaard speelt in de volgende ronde tegen de winnaar van de partij tussen de Fransman Julien Benneteau en de Portugees Rui Machado. Ferrer was de hoogst geplaatste speler die zondag op de openingsdag van Roland Garros in actie kwam.

Ferrer naar tweede ronde in Parijs
Ferrer naar tweede ronde in Parijs (Foto: ANP)

[Play-off] Uitslag Roda JC - ADO Den Haag

ADO Den Haag is doorgedrongen tot de finaleronde van de strijd om een ticket in de voorronde van de Europa League. Over twee wedstrijden was de Haagse club te sterk voor Roda JC. In het eerste duel werd het 4-2 voor de Hagenezen, waarna de ploeg vandaag opnieuw won (2-1).

De eerste helft was, in tegenstelling tot de wedstrijd in Den Haag, voor Roda JC. De ploeg kreeg een groot aantal kansen, maar zag alleen Morten Skoubo een doelpunt maken. Na iets meer dan een half uur spelen kwamen de bezoekers via een doelpunt van Mitchell Piqué op gelijke hoogte. Zijn voorzet werd door alles en iedereen gemist, waarna de bal in het doel wapperde.

Ook het begin van de tweede helft was voor Roda JC. Zo kreeg Mads Junker een goede mogelijkheid op de voorsprong, maar de aanvaller zag zijn poging op de lat belanden. Elf minuten voor tijd besliste Wesley Verhoek het duel in het voordeel van ADO Den Haag. Uit een snelle counter wist hij namelijk raak te schieten. Kevin Visser had in het slot nog de 3-1 op zijn slof, maar faalde in de afronding.

ADO Den Haag neemt het in de finaleronde een dubbele confrontatie tegen de winnaar van het duel tussen FC Groningen en Heracles Almelo, dat om 14:30 uur van start gaat. De eerste ontmoeting resulteerde in een 3-2 zege voor de Heraclieden.


Roda JC

1 - 2

ADO Den Haag

 14' Skoubo
   31' M. Piqué
 79' Verhoek
 
 Gele kaart: Kah (Roda JC), Vicento, Immers (ADO Den Haag)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13.900
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Prus
De Fauw
Wielaert
Kah
Hempte
Delorge (Meulens/46)
Vormer
Janssen
Sutchuin Djoum (Bodor/63)
Skoubo (Pluim/77)
Junker
  Coutinho
Ammi
Derijck
Leeuwin (Kum/36)
M.Piqué
Toornstra (Visser/66)
Immers
Radosavljevic
Verhoek
Vicento (van Duinen/81)
Kubik

Keizer/Van Iersel weer de sterkte op World Tour-toernooi

Sanne Keizer en Marleen van Iersel hebben weer een toernooi op de World Tour gewonnen. De beachvolleybalsters, die vorige maand al een toernooi in Shanghai wonnnen, waren vandaag de sterkste in de finale van het toernooi in Myslowice in Polen.

In de finale waren zij te sterk voor het Italiaans duo Cicolari/Menegatti met 21-17 en 21-18. Eerder werd in de halve finale het als tweede geplaatste duo Kessy/Ross verslagen.

Britse steun voor Lagarde als IMF-directeur

Groot-Brittannië heeft zijn steun uitgesproken voor de Franse Christine Lagarde als het nieuwe hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Lagarde is momenteel de Franse minister van Financiën.

In een verklaring noemde de Britse minister van Financiën George Osborne Lagarde een 'uitstekende kandidaat' en een 'voorvechter van het bestrijden van grote begrotingstekorten'.

Lagarde lijkt favoriet te zijn om Dominique Strauss-Kahn te vervangen als de directeur van het IMF. Strauss-Kahn wordt in de Verenigde Staten verdacht van verkrachting van een kamermeisje.

De raad van bestuur van het IMF heeft gezegd voor eind juni een nieuwe IMF-directeur te kiezen.


Britse steun voor Lagarde als IMF-directeur (Foto: Novum)

Skiër Grugger werkt aan comeback

Skiër Hans Grugger werkt aan zijn comeback. Dat zei de 29-jarige Oostenrijker vandaag tegen het Oostenrijke radiostation Ö3. Grugger kwam half januari zwaar ten val bij de training voor de afdaling van Kitzbühel. Hij werd zestien dagen in een kunstmatig coma gehouden nadat hij met zijn hoofd op de ijzige piste was geklapt.

"Ik heb de wil om weer mee te doen aan afdalingen en super-G's", liet Grugger weten. De Oostenrijker wilde nog geen datum noemen voor zijn rentree.

Voor hij besloot weer te gaan trainen voerde Grugger gesprekken met zijn vriendin en de hoofdcoach en snelheidscoach van de Oostenrijkse nationale skiploeg. "Ze steunen me allemaal, maar ik moet eerst volkomen fit raken. Ik heb nog wat problemen met het bewegen van mijn linkervoet en me concentreren."

Geen impact vulkaan op luchtruim Europa

De vulkaanuitbarsting in IJsland is niet van invloed op de situatie in het Europese luchtruim. Dat heeft de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol zondag op de eigen website gemeld.

Eurocontrol meldde dat de vulkaanuitbarsting geen invloed heeft op Europese en trans-Atlantische vluchten en dat de situatie in de komende 24 uur waarschijnlijk niet veranderd.

Een vlucht van Icelandair die zondagmiddag van Schiphol naar Reykjavik zou vertrekken, is wel geannuleerd, maar of dat iets te maken heeft met de vulkaanuitbarsting, is niet bekend.

Praat mee over de uitbarsting in het topic op het FOK!forum.

Geen impact vulkaan op luchtruim Europa
Geen impact vulkaan op luchtruim Europa (Foto: ANP)

'Veel bedrijven willen geen hiv-patiënt'

Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven neemt liever geen hiv-patiënt in vaste dienst. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Aids Fonds zondag heeft gepresenteerd.

Acht op de tien leidinggevenden vinden dat een sollicitant tijdens de aannameprocedure moet melden dat hij of zij hiv heeft. Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven bang zijn voor een hoog ziekteverzuim bij de werknemer, zegt het fonds. Ook speelt volgens het Aidsfonds mee dat de bedrijven bang zijn dat anderen de ziekte ook oplopen.

Als iemand hiv heeft, kan de ziekte zich ontwikkelen tot aids. Een hiv-besmetting is, sinds een aantal jaren dankzij goede medicijnen een chronische ziekte geworden. Mensen hoeven er niet aan te overlijden.

Volgens de onderzoekers ziet 43 procent van de leidinggevenden liever niet dat een hiv-patiënt in de kantine werkt. Het Aidsfonds vindt dat er geen reden is om bang te zijn voor besmetting als er volgens de hygiëneregels van de horeca wordt gewerkt.

Katusha met volledig Russisch team naar Tour de France

Katusha is van plan om met een voledig Russisch team deel te nemen aan de Tour de France. Het Russische ProTeam wil naast de negen renners ook het volledige team eromheen Russisch invullen.

Ploegleider Andrei Tchmil zei dat de defintieve formatie pas na het Russisch kampioenschap wordt gepresenteerd, maar dat de renners zich tot dan moment kunnen bewijzen. Voor het klassement zou Vladimir Karpets de uitgespeelde man zijn, terwijl Denis Galimzyanov de man voor het sprintwerk zal zijn

De bekende buitenlanders van het team, Filippo Pozzato en Joaquim Rodriguez, zullen dus niet starten in La Grande Boucle. Het was al eerder bekend dat Rodriguez zich volledig wou richten op de Giro d'Italia en Vuelta à España, terwijl Pozzato eerder ook al van de startlijst voor de Giro werd afgehaald.

Todt zet door met nieuwe motorformule

FIA-president Jean Todt wil de plannen om in 2013 een 1,6 liter viercilinder turbomotor in de Formule 1 te introduceren doorzetten. De Fransman lijkt wel aan te sturen op een compromis door de huidige V8-krachtbron nog een jaar extra toe te staan.

Gisteren kwam Todt in Barcelona samen met vertegenwoordigers van de teams en de motorenfabrikanten om te praten over de krachtbronnen voor 2013 en verder. Cosworth, Mercedes-Benz en Ferrari uitten in een gezamenlijke brief hun zorgen over de plannen en hoe de sport verder moet. Omdat Renault als enige van de huidige leveranciers zich nu wel achter de plannen schaart blijft onduidelijk of de nieuwe motor er komt of dat de huidige behouden blijft. Ook PURE van Craig Pollock is voor de nieuwe formule.

Volgens Autosport heeft Todt duidelijk gemaakt dat er geen weg terug meer is, al mag de huidige krachtbron nog wel een jaar extra gebruikt worden. De fabrikanten zullen veel kosten moeten maken om een nieuwe motor te ontwikkelen, maar zijn kunnen deze maar beperkt terugverdienen omdat het leveren van een compete aandrijflijn aan de teams niet te duur mag worden. Het plan om nog een jaar met de V8 door te gaan zorgt er slechts voor dat de kosten later gemaakt moeten worden.

[GP3] Uitslag race 2 Barcelona

Tamas Pal Kiss heeft de tweede race van de GP3 Series op het circuit van Barcelona gewonnen. De Hongaar bleef vanochtend in Spanje Nigel Melker en de Brit Dean Smith voor. Melker blijft door dit resultaat de leider in het klassement.

Pal Kiss vertrok van poleposition en wist deze plaats vast te houden voor Melker die meteen bij de start een plaats won en zijn tweede stek niet meer afstond. Het was voor de Nederlander een lastig weekend, want een verkeerd gemonteerde diffuser zorgde er voor dat hij niet de snelheid van Turkije had en in de eerste race niet verder kwam dan plaats zes. Vandaag waren de problemen opgelost, al kon hij Pal Kiss in de wedstrijd niet bedreigen.

Enige incident van betekenis tijdens de race was een startcrash. Nico Müller kwam niet weg bij de start en werd aangereden door Marlon Stockinger en Alexander Sims, waardoor de safety car naar buiten moest komen. Alledrie konden ongedeerd uitstappen. James Calado kwam erg slecht weg en hij kreeg als nare verrassing nog een valse start aan de broek ook, waardoor hij geen rol meer kon spelen in de race.

Uitslag race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 Tamas Pal Kiss Tech 1 Racing 31:08.280
2 Nigel Melker RSC Mücke Motorsport +1.294
3 Dean Smith Addax Team +2.657
4 Andrea Caldarelli Tech 1 Racing +4.055
5 Mitchell Evans MW Arden +5.671
6 Valtteri Bottas Lotus ART +9.341
7 Vittorio Ghirelli Jenzer Motorsport +10.615
8 Lewis Williamson MW Arden +11.830
9 Zoël Amberg Atech CRS GP +14.205
10 Rio Haryanto Manor Racing +15.542
11 Michael Christensen RSC Mücke Motorsport +17.398
12 Ivan Lukashevich Status Grand Prix +18.038
13 Daniel Morad Addax Team +19.171
14 Leonardo Cordeiro Carlin +19.733
15 Luciano Bacheta RSC Mücke Motorsport +22.275
16 Antonio Felix da Costa Status Grand Prix +22.785
17 Gabriel Chaves Addax Team +27.122
18 Nick Yelloly Atech CRS GP +29.727
19 Maxim Zimin Jenzer Motorsport +30.180
20 Aaro Vainio Tech 1 Racing +31.256
21 James Calado Lotus ART +43.066
22 Conor Daly Carlin +46.796
23 Adrian Quaife-Hobbs Manor Racing +50.892
24 Matias Laine Manor Racing +1 Ronde
DNF Simon Trummer MW Arden +2 Ronden
DNF Pedro Nunes Lotus ART +2 Ronden
DNF Dominic Storey Addax Team +2 Ronden
DNF Nico Muller Jenzer Motorsport +16 Ronden
DNF Marlon Stockinger Atech CRS GP +16 Ronden
DNF Alexander Sims Status Grand Prix +16 Ronden

Huisman en Bulletje in film over Playbackshow

Henny Huisman, Bulletje en Jacques d'Ancona verlenen hun medewerking aan Later lach je er om, de film over de Mini Playbackshow. Dat heeft producent Burny Bos zondag laten weten.

Bos maakte eerder deze week op het Filmfestival van Cannes bekend aan de film te werken. Huisman, die het programma in de jaren tachtig presenteerde, heeft laten weten "zeer vereerd te zijn en heel graag mee te willen doen", stelt de producent. Ook de vaste juryleden Jacques d'Ancona en de stier Bulletje verlenen hun medewerking aan de komedie.

Later lach je er om vertelt over twee meisjes van wie het de grootste droom is mee te doen aan de Mini Playbackshow. De film moet volgend jaar worden opgenomen. De productie wordt het regiedebuut van Tallulah Schwab, die eerder een aantal toneelstukken maakte.

Huisman en Bulletje in film over Playbackshow
Huisman en Bulletje in film over Playbackshow (Foto: ANP)

[RG] Haase doet definitief mee

Robin Haase doet definitief mee aan Roland Garros. Aanvankelijk was de deelname van onze landgenoot nog onzeker, omdat hij afgelopen donderdag een blessure aan zijn enkel opliep. Dit gebeurde tijdens het tennistoernooi van Nice.

Haase hield gisteren, na afloop van de training op de banen van Parijs, nog een slag om de arm. Vandaag kon hij tijdens de training echter voluit spelen tegen de Columbiaan Santiago Giraldo, waarna de Nederlander zijn beslissing nam.

"Ik ga spelen," was de duidelijke taal van Haase. "Ik heb na gisteren geen reactie gehad. Ik ben nog wel een beetje voorzichtig, maar in de rally ging ik voor de bal. Ik ben tevreden."

Toch hoeft Haase nog niet direct in actie te komen. De eerste wedstrijd voor onze landgenoot staat pas voor dinsdag gepland. "Het is lekker om nog een dagje rust te hebben. De enkel kan dan nog wat stabieler worden. Ik ga maandag nog twee keer trainen en dan moet ik er klaar voor zijn," aldus de tennisser, die het in de eerste ronde van Roland Garros tegen de Spanjaard Daniel Gimeno-Traver moet opnemen.

Cannes sluit af met uitreiking Gouden Palm

Met de uitreiking van de prestigieuze Gouden Palm wordt zondagavond de 64e editie van het Filmfestival van Cannes afgesloten. De jury onder leiding van acteur Robert de Niro reikt tijdens de slotceremonie in het festivalpaleis de Gouden Palm uit en de prijzen voor beste acteur, actrice, regie en scenario.

In totaal dingen dit jaar twintig titels mee naar de prijzen. In de favorietenlijstjes van de internationale filmjournalisten worden vooral het filosofische epos The Tree of Life met acteur Brad Pitt, de Fins-Franse tragikomedie Le Havre (over een schoenenpoetser die een illegaal jongetje in huis neemt) en de zwijgende zwart-witkomedie The Artist als favorieten genoemd.

Voor de prijs voor beste actrice geldt Tilda Swinton als grote kanshebber. Zij speelt in het drama We need to talk about Kevin een moeder die in het reine probeert te komen met de massaslachting die haar zoon op zijn school heeft aangericht. Regisseur Lars von Trier, die meedingt naar de prijzen met zijn film Melancholia, is niet bij de ceremonie aanwezig. Het festival verklaarde hem eerder deze week 'persona non grata’ nadat hij tijdens een persconferentie voor de grap had geroepen dat hij een nazi is.

Groene Khmer

Je kent de Rode Khmer toch wel? Die schreef geschiedenis. Met bloed. In een paar jaar tijd lukte het ze om tijdens een schrikbewind een derde van de bevolking van het door deze ontspoorde communisten geregeerde gebied te vermoorden. Qua percentage was Adolf Hitler daarbij vergeleken maar een prutser. Een beginneling. Een watje. Slappe hap. Wat die kwam nog niet eens in de buurt van die dertig procent. Lang niet. Dus door deze rekenkundige bril bezien, was de Rode Khmer veel erger dan de Nazi's.

[RG] Stosur naar tweede ronde

Samantha Stosur heeft de tweede ronde van Roland Garros bereikt. De als achtste geplaatste Australische was op het zonovergoten Parijse gravel veel scherper dan Iveta Benesova. De Tsjechische begon goed met een snelle break, maar werd in 68 minuten met 6-2, 6-3 naar huis gestuurd door de verliezend finalist van vorig jaar.

In de volgende ronde treft Stosur de Roemeense Simona Halep. Het voormalige supertalent klopte Alla Kudryavtseva uit Rusland met 6-2, 6-1. Ook Gisela Dulko plaatste zich voor de tweede ronde. De Argentijnse versloeg de met een wildcard toegelaten Amerikaanse Irina Falconi met 6-3, 6-4.

[GP2] Uitslag race 2 Spanje

Fabio Leimer heeft in Barcelona de GP2-sprintrace gewonnen. Dani Clos (Racing Engineering) en Marcus Ericsson (iSport) kwamen als de nummers twee en drie over de finish. Giedo van der Garde kende vanaf de zevende plaats een goede start. Zijn opmars werd echter gestuit door Jules Bianchi die Van der Garde aantikte , waarna beide coureurs crashten en de wedstrijd voor het tweetal voorbij was.

# Rijder Team Tijd
1. Fabio Leimer Rapax 45:26,885
2. Dani Clos Racing Engineering + 10,190
3. Marcus Ericsson ISport International + 20,711
4. Davide Valsecchi Team Air Asia + 20,926
5. Sam Bird ISport International + 27,339
6. Fairuz Fauzy Super Nova Racing + 38,974
7. Alvaro Parente Racing Engineering + 40,280
8. Pal Varhaug DAMS + 41,855
9. Roman Grosjean DAMS + 41,925
10. Rodolfo Gonzalez Trident Racing + 51,503
11. Max Chilton Carlin + 52,553
12. Esteban Gutierrez Lotus ART + 62,219
13. Johnny Cecotto Jr. Ocean Racing Technology + 63,298
14. Julián Leal Rapax + 63,416
15. Kevin Ceccon Scuderia Coloni + 63,604
16. Kevin Mirocha Ocean Racing Technology + 64,895
17. Jolyon Palmer Arden International + 65,099
18. Mikhail Aleshin Carlin + 79,938
19. Charles Pic Addax +86,905
20. Stefano Coletti Trident Racing +2 ronden
21. Josef Kral Arden International + 2 ronden

[Primera División] Deportivo La Coruña degradeert

Deportivo La Coruña speelt in het volgende seizoen in de Segunda División. De Spaanse club verloor in de laatste speelronde met 2-0 van Valencia, waardoor de ploeg niet meer in de gelegenheid was om klassenbehoud veilig te stellen.

In de afgelopen jaren is er voor Deportivo La Coruña veel veranderd. Elf jaar geleden haalde de ploeg de Spaanse landstitel binnen en reikte het tot de halve finales van de Champions League. De laatste jaren heersten echter financiële problemen, waardoor het ook in sportief opzicht steeds minder goed ging.

Naast Deportivo La Coruña degraderen ook Hercules CF en UD Almería.

'Mourinho in beroep tegen schorsing'

Trainer José Mourinho van Real Madrid stapt naar het internationaal sporttribunaal CAS om zijn schorsing van vijf wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, en een boete van 50.000 euro aan te vechten. Diverse Spaanse media maken daar zondag melding van.

De Europese voetbalbond UEFA legde Mourinho de straf op voor zijn negatieve uitlatingen tijdens en na de eerste wedstrijd in de halve finale van de Champions League tegen FC Barcelona. De Portugees werd in dat duel naar de tribune gestuurd en verklaarde vervolgens dat de UEFA Barcelona stelselmatig bevoordeeld.

FC Barcelona was in de Spaanse tweestrijd de sterkste en speelt komende zaterdag de finale van de Champions League tegen Manchester United.

'Mourinho in beroep tegen schorsing'
'Mourinho in beroep tegen schorsing' (Foto: ANP)

Wenger: "Wordt een belangrijke zomer"

Aan kwaliteit geen gebrek bij Arsenal, aan prijzen des te meer. Manager Arsène Wenger kijkt terug op een teleurstellend seizoen.

"Wij zullen nooit tegen degradatie vechten. We hebben een goed team. In uitduels presteren wij het beste. Van de topvier in Engeland (Manchester United, Manchester City, Arsenal en Chelsea, red.) zijn wij de sterkste", is Wenger van mening volgens Voetbal International.

"We beschikken over kwaliteiten waarmee we elk team in de wereld kunnen verslaan. Kijk maar naar de Champions League-finale. Wij hebben beide ploegen verslagen", vervolgt Wenger. "We gaan weliswaar op zoek naar versterkingen, maar blijven met dezelfde stijl spelen. Het wordt een belangrijke zomer voor ons."

Wenger is duidelijk lovend over zijn ploeg, maar vooral over Robin van Persie. "Robin is fantastisch geweest. Een doelpuntenmachine. Niet alleen is hij een goalgetter, het is een complete voetballer. Bij veel combinaties, ook in verdedigend opzicht, is hij betrokken."

De Franse oefenmeester had graag meer gebruik gemaakt van de Nederlandse international. "Het is echter wel frustrerend, als je nagaat dat hij slechts achttien keer in de basis kon beginnen. Als je bedenkt hoe vaak hij had gescoord, als hij dat elke wedstrijd had kunnen doen. Hopelijk is hij nu definitief van alle blessures af en speelt hij volgend seizoen zo'n dertig wedstrijden. Het WK van Nederland was natuurlijk ook een uitputtingsslag voor Robin."

[Indy500] Poleposition voor Tagliani

Alex Tagliani heeft verrassend de poleposition voor de Indy500 gepakt. Op de Indianapolis Motor Speedway reed de Canadees in het eerste deel al de snelste tijd en in de poleshootout was de Sam Schmidt Motorsports-coureur opnieuw de snelste, voor Scott Dixon en de verrassende Oriol Servia.

De dag gisteren verliep bewolkt, maar tot vlak voor het einde van de kwalificatiesessie bleef het droog. Voor Team Andretti en Team Penske pakten zich echter donkere wolken samen. Penske-rijder Ryan Briscoe crashte in de laatste vrije training, wat er voor zorgde dat de renstal een reserve-auto op moest bouwen. Hij wist zich dan ook nog niet te kwalificeren voor de race. De enige van dat team die zich bij de beste negen wist te kwalificeren was Will Power. Meervoudig winnaar Helio Castroneves moest genoegen nemen met een zestiende tijd.

Het leed voor de Andretti's was nog erger. Van de vaste rijders Marco Andretti, Danica Patrick, Ryan Hunter-Reay en Mike Conway wist niemand zich te kwalificeren, terwijl eenmalig inschrijver John Andretti hier op het nippertje wel in slaagde. Ook de coureurs van het satellietteam van Chip Ganassi Graham Rahal en Charlie Kimball moeten zich vandaag nog plaatsen voor de race. De Belg Bertrand Baguette zat er met een veertiende tijd wel goed bij.

Alle problemen zorgden voor een verrassende top negen. Tagliani, Ganassi-rijders Dixon en Dario Franchitti, Power, Townsend Bell, Dan Wheldon, Buddy Rice, Ed Carpenter en Servia mochten deelnemen aan de poleshootout. Deze leek even in het water te vallen, maar de organisatie maakte bekend door te willen gaan tot na 18:00 uur plaatselijke tijd om alle negen rijders de kans te geven om voor de pole te kunnen gaan.

Rice mocht het spits afbijten en kwam tot een zevende tijd. Daarna was de beurt aan Servia die een zodanig scherpe tijd neerzette dat Carpenter, Wheldon, Power en Bell zich er op stukbeten. Franchitti kwam in de buurt van de tijd van Servia, maar viel in de vierde ronde stil door een tekort aan brandstof, waardoor hij de wedstrijd als negende aan moet vangen. Dixon ging wel onder de tijd van Servia door, maar liet in de laatste ronde veel verval zien wat verklaard kon worden doordat ook hij stil viel zonder brandstof. Het gaf aan Tagliani de mogelijkheid om de poleposition nipt te grijpen.

Vandaag is in Indianapolis het tweede deel van de kwalificatie. De eerste negen zijn al zeker van deelname aan de race. De overige coureurs moeten afwachten of hun tijd ook na Bump Day goed genoeg is om deel te mogen nemen. Het veld wordt eerst van 24 tot 33 auto's aangevuld, waarna telkens de coureur met de langzaamste tijd van de startgrid gegooid kan worden.

Uitslag kwalificatiedag 1

Pos Coureur Team Tijd GS
1 A. Tagliani Sam Schmidt 2:38.2613 366.081
2 S. Dixon Ganassi Racing 2:38.3528 365.868
3 O. Servia Newman/Haas 2:38.4727 365.591
4 T. Bell Sam Schmidt 2:38.6696 365.139
5 W. Power Penske 2:38.7493 364.956
6 D. Wheldon Bryan Herta Autosport 2:38.9477 364.500
7 B. Rice Panther 2:39.4431 363.367
8 E. Carpenter Sarah Fisher Racing 2:39.9137 362.297
9 D. Franchitti Ganassi Racing geen tijd  
10 T. Sato KV Racing 2:39.4785 363.287
11 V. Meira A.J. Foyt Enterprises 2:39.5814 363.052
12 JR. Hildebrand (R) Panther 2:39.5895 363.034
13 J. Hinchcliffe (R) Newman/Haas 2:39.5942 363.023
14 B. Baguette Rahal Letterman 2:39.7973 362.561
15 D. Hamilton Dreyer & Reinbold 2:39.8223 362.505
16 H. Castroneves Penske 2:39.8464 362.450
17 J. Andretti Andretti Autosport 2:40.0133 362.072
18 E. Viso KV Racing 2:40.1907 361.671
19 B. Junqueira A.J. Foyt Enterprises 2:40.2203 361.605
20 J. Wilson Dreyer & Reinbold 2:40.3488 361.315
21 J. Howard Sam Schmidt 2:40.3685 361.270
22 T. Scheckter KV Racing 2:40.4040 361.190
23 T. Kanaan KV Racing 2:40.4156 361.164
24 S. De Silvestro HVM Racing 2:40.4335 361.124
25 P. Tracy Dreyer & Reinbold 2:40.4616 361.061
26 C. Kimball (R) Ganassi Racing 2:40.5267 360.915
27 A. Beatriz (R) Dreyer & Reinbold 2:40.5292 360.908
28 R. Briscoe Penske 2:40.6180 360.709
29 Mo. Andretti Andretti Autosport 2:40.6613 360.612
30 D. Patrick Andretti Autosport 2:40.8316 360.231
31 G. Rahal Ganassi Racing 2:40.8422 360.207
32 A. Lloyd Dale Coyne 2:40.8877 360.105
33 P. Mann (R) Conquest Racing 2:41.3846 358.996
34 R. Hunter-Reay Andretti Autosport 2:41.4705 358.805
35 R. Matos AFS Racing 2:41.5904 358.539
36 M. Conway Andretti Autosport 2:41.9822 357.672
37 J. Jakes (R) Dale Coyne 2:42.2750 357.027
38 S. Saavedra (R) Conquest Racing 2:42.5088 356.512
39 H. Tung (R) Dragon Racing geen tijd  

Reeks aanslagen in en bij Bagdad eist levens

Zeker 13 mensen zijn zondag om het leven gekomen door een serie bomaanslagen in en rond de Iraakse hoofdstad Bagdad. Circa 65 personen raakten gewond.

Dat hebben Iraakse veiligheidsfunctionarissen laten weten. De meeste doden vielen door een zelfmoordaanslag in de stad Taji, circa 25 kilometer ten noorden van Bagdad. Door die terreuractie kwamen zeven politiemensen om. Tien andere agenten raakten gewond.

De andere doden vielen door bermbommen en door het tot ontploffing brengen van een bom bij een politiebureau in het zuiden van Bagdad. Door de bom bij het politiebureau vielen twee doden en vijftien gewonden.

Reeks aanslagen in en bij Bagdad eist levens
Reeks aanslagen in en bij Bagdad eist levens (Foto: ANP)

Verschil VVD-PVV kleiner door ruzie over Grieken

Door het felle verzet tegen de steun aan Griekenland loopt de PVV in op de VVD. De VVD levert in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond 2 zetels in, de PVV wint er 3.

De VVD staat nu op 32 zetels, nog altijd 1 meer dan de partij er in de Tweede Kamer heeft. Het verschil tussen de VVD en de PVV is nu nog maar 5 zetels, terwijl dat een maand geleden nog 15 was.

VVD-premier Mark Rutte kwam deze week in de Tweede Kamer hard in aanvaring met PVV-leider Geert Wilders. Wilders dreigde Rutte dat hij een 'probleem krijgt in de politieke samenwerking' als blijkt dat de miljardensteun aan Griekenland ten koste gaat van 'Henk en Ingrid'. Volgens Rutte moet Wilders leiderschap tonen en ook 'impopulaire maatregelen' nemen.

Het CDA levert net als D66 en 50 Plus 1 zetel in. Het CDA staat nu met 13 zetels lager dan ooit in de peilingen van De Hond.

De peiling is gehouden voordat zaterdagavond bekend werd dat de VVD haar handtekening heeft geschrapt onder een wetsvoorstel om godslastering niet meer strafbaar te stellen.

IJsland sluit luchtruim na vulkaanuitbarsting

IJsland heeft zijn luchtruim zondag tijdelijk gesloten na de uitbarsting van de vulkaan Grimsvötn in het zuidoosten van het land. Dat heeft de luchtvaartautoriteit Isavia zondag gemeld.

De vulkaan Grimsvötn ligt onder de Vatnajökull-gletsjer en barstte in 2004 voor het laatst uit. De as van de vulkaan bereikte toen het vasteland van Europa. De Grimsvötn is IJslands actiefste vulkaan.

Het is nog onduidelijk of de uitbarsting hetzelfde effect kan hebben als die van de Eyjafjoell op 14 april 2010. Duizenden vluchten werden toen geschrapt. Luchtvaartondernemingen en vliegvelden leden miljardenverliezen en vele IJslanders kregen te maken met 'asregens'. Het was de omvangrijkste sluiting van het luchtruim sinds de Tweede Wereldoorlog.

Praat mee over de uitbarsting in het topic op het FOK!forum.

IJsland sluit luchtruim na vulkaanuitbarsting
IJsland sluit luchtruim na vulkaanuitbarsting (Foto: ANP)

[Indy500] Tung loopt hersenschudding op

Ho-Pin Tung zal zich niet zelfstandig voor de Indy500 kunnen kwalificeren. De Chinese Nederlander raakte in zijn eerste kwalificatierun de muur hard en werd naar het ziekenhuis afgevoerd. Daar constateerden de doktoren van het Methodist Hospital een lichte hersenschudding, waardoor hij de laatste kwalificatiemogelijkheid kan vergeten.

Volgende week zullen de doktoren opnieuw gaan beoordelen of Tung weer in de IndyCars mag gaan rijden. Als het licht op groen wordt gezet dan heeft hij nog kans om aan de race op de Indianapolis Motor Speedway mee te doen. Zijn team Dragon Racing heeft namelijk bekend gemaakt om vandaag al een vervanger voor Tung in de auto te zetten om zo te proberen op Bump Day de auto te kwalificeren voor de Indy500. De regels voor deze race schrijven namelijk voor dat de auto wordt gekwalificeerd en dat een team pas later hoeft te besluiten wie de race rijdt.

Parlement Minnesota wil verbod homohuwelijk

Het parlement in de Amerikaanse staat Minnesota heeft ingestemd met een voorgenomen grondwettelijk amendement om het homohuwelijk te verbieden. De bevolking van Minnesota moet nu in 2012 in een referendum over het amendement stemmen.

Na een debat van bijna zes uur werd het voorgestelde amendement met 70-62 aangenomen. De staatswetgeving in Minnesota kent al een verbod op het homohuwelijk. Het amendement zou het huwelijk definiëren als een verbintenis tussen een man en een vrouw.

Voorstanders van het amendement zeggen dat de grondwettelijke aanpassing nodig is om te voorkomen dat rechters of toekomstige wetgevers het homohuwelijk legaliseren in Minnesota. Critici vinden dat het voorstel discriminatie zou verankeren in de grondwet.

De gouverneur van Minnesota, Mark Dayton, heeft al gezegd zich te zullen verzetten tegen het voorstel. Hij heeft echter niet de mogelijkheid het amendement te blokkeren.

Man gewond na val tussen rijdende trein en perron

Een 22-jarige man is in de nacht van zaterdag op zondag gewond geraakt toen hij een wegrijdende trein op het station van Zevenaar een trap wilde geven. Hij viel rond 03.00 uur tussen een vertrekkende trein en het perron. De man, een inwoner van Zevenaar, is met verwondingen aan zijn hoofd en aan een voet naar een ziekenhuis in Nijmegen overgebracht.

Volgens de politie hoorde het slachtoffer bij een groep die in de trein uit Arnhem ruzie had gekregen met een andere groep. De groep waar de Zevenaarder toe behoorde stapte uit. Op het perron wilde de man een trap geven tegen de inmiddels wegrijdende trein. Hij raakte uit balans en viel tussen trein en perron.

[RG] Hewitt zegt af

Lleyton Hewitt is de laatste afmelding voor Roland Garros. De organisatie van het Franse grandslamtoernooi maakte dat vanndaag bekend. De voormalig nummer één van de wereld heeft last van zijn linker enkel. Hewitt is niet de enige die geblesseerd afhaakt in het mannentoernooi. Ook onder anderen Andy Roddick en Juan Carlos Ferrero doen niet mee.

Hewitt had later op zondag zijn eersterondepartij tegen Albert Montanes moeten spelen. De Australiër, die op het Parijse gravel nooit verder reikte dan de kwartfinale, wordt vervangen door de Franse 'lucky loser' Marc Gicquel.

Meer backstory in nieuwe Green Lantern trailer

In een nieuwe trailer voor Green Lantern legt Geoffrey Rush in voiceover uit wat het Green Lantern Corps is en hoe ze zijn ontstaan. Daarnaast vertelt hij over de Big Bad uit de film: 'fear entity' Parallax. De trailer toont de Guardians of the Universe, Parallax en Hector Hammond (Peter Sarsgaard), ogenschijnlijk onder de invloed van Parallax

Green Lantern wordt begin augustus in Nederland verwacht.

Neuer weet niets over voortgang transfer

Schalke 04-doelman Manuel Neuer lijkt dicht tegen een transfer naar Bayern München aan te zitten, maar kan zelf niet aangeven wanneer de kogel door de kerk is.

Na afloop van de gewonnen bekerfinale van gisteren tegen MSV Duisburg was het de grote vraag of dit voor Neuer de laatste wedstrijd in het doel van Schalke is geweest. De 25-jarige keeper wist hierop echter geen antwoord te geven, dus wachten de supporters van Die Königsblauen voorlopig nog in spanning af.

"Mijn antwoord is duidelijk. Ik heb geen idee", zo luidde het korte antwoord van de Duitse international tegenover Sky. Enigszins merkwaardig is dit standpunt van de doelman wel, aangezien Bayern München-voorzitter Uli Hoeness onlangs bekend maakte dat Bayern al overeen is gekomen met Schalke.

Neuer blijft echter doorverwijzen naar andere mensen als hem de vraag wordt gesteld. "Ga naar de verantwoordelijke mensen. Ik heb geen enkele informatie en ik wacht nog steeds af", aldus de doelman over zijn potentiële overstap naar Bayern.

DWHN verslaat Comedy Live ruim

De eerste echte RTL 4-aflevering van Dit Was Het Nieuws (DWHN) (RTL XL) heeft zaterdagavond 1,4 miljoen mensen weten te boeien. Dit blijkt uit zondag gepubliceerde gegevens van Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Het satirische nieuwsprogramma moest alleen de nieuwe Talpa-productie De Jongens Tegen De Meisjes (RTL XL) voor zich duchten. De show van presentatrice Chantal Janzen en komiek Tijl Beckand wist maar liefst 1,6 miljoen kijkers te scoren. Het RTL 4-spelprogramma, waarin de sekses de strijd met elkaar aangaan, is tijdelijk de vervanger van Linda de Mols kijkcijferkanon Ik Hou Van Holland.

Nederland 1 stort in
Nederland 1 kon zaterdag op de latere avond rekenen op dramatische kijkcijfers. Het andere satirische programma Comedy Live van presentator Jan Jaap van der Wal, die vroeger onderdeel uitmaakte van DWHN, kon op slechts 284.000 kijkers rekenen. Comedy Live verloor vergeleken met de vorige uitzending nog eens 20 procent van haar kijkers en noteerde wederom een all-time low.

Voorafgaand aan Comedy Live werd de cabaretshow 'Zonder Band' van Van der Wal uitgezonden. De anderhalf uur durende voorstelling haalde zaterdag 391.000 kijkers, exact evenveel als Lachen Om Home Video's. Het SBS 6-programma, dat op een eerder tijdstip werd uitgezonden, had echter wel een veel hoger marktaandeel dan Van der Wals show.

'Kerncentrales verkopen doe je zo'
Nederland 2 wist zaterdag onder andere te scoren met de Zembla-docu 'Kerncentrales verkopen doe je zo' (Uitzending Gemist), waar bijna een half miljoen kijkers op inschakelden.


DWHN verslaat Comedy Live van Jan Jaap van der Wal ruim (Foto: Jos van Zetten)

Hopkins oudste wereldkampioen boksen ooit

De Amerikaanse profbokser Bernard Hopkins is de oudste wereldkampioen boksen geworden in de historie van de sport. De 46-jarige veteraan versloeg de Canadees Jean Pascal in een gevecht in de Canadese stad Montreal. Het kampioenschap was georganiseerd door de bond WBC.

Hopkins (bijgenaamd De Beul) maakte zijn debuut als profbokser in 1988. Hij zegt zijn lange carrière te danken aan zijn toewijding en discipline. "Ik vind het leuk om te trainen. Ik vind het leuk om te rennen. Ik vind het leuk om de juiste dingen te eten", zei hij eerder. "Het is een gewoonte."

Hopkins oudste wereldkampioen boksen ooit
Hopkins oudste wereldkampioen boksen ooit (Foto: ANP)

[NBA] Dallas Oklahoma de baas

In de finale van de Western Confernece in de NBA heeft Dallas Mavericks de derde wedstrijd tegen Oklahoma City Thunder gewonnen. Het werd 93-87 waardoor Dallas in de best-of-seven nu een voorsprong van 2-1 heeft genomen.

Bij beide ploegen waren de grote sterren niet in grootse vorm. Bij Oklahoma kwam Kevin Durant tot 'slechts' 24 punten. Dirk Nowitzki van Dallas maakte 18 punten.

In de derde periode was Oklahoma op een achterstand van 23 punten gekomen maar het knokte zich terug in de wedstrijd. Nowitzki hielp met drie scores in de slotfase Dallas echter alsnog aan de winst.

Ritzege Leipheimer in Californië

Levi Leipheimer heeft de koninginnenrit in de Ronde van Californië gewonnen. De Amerikaan van Radioshack kreeg op de top van Mount Baldy de zege cadeau van zijn ploeggenoot Chris Horner, die in het bezit blijft van de gele trui. Laurens ten Dam finishte op 43 seconden als derde en schuift in het klassement op van de negende naar de zesde plaats.

De eindzege lijkt Horner nauwelijks meer te kunnen ontgaan. Met alleen nog de vlakke achtste etappe voor de boeg, verdedigt de 39-jarige renner een voorsprong van 38 seconden op Leipheimer. Ten Dam moet in het klassement alleen maar Amerikanen voor zich dulden. Tom Danielson, Christian Vande Velde en Tejay van Garderen zijn de nummers drie, vier en vijf.

Een kopgroep van zeven man begon met een kleine voorsprong aan de 5,5 kilometer lange beklimming van Mount Baldy, de laatste van drie serieuze hindernissen die de renners moesten bedwingen. Alexander Efimkin hield het van de koplopers het langste vol, maar met nog drie kilometer te gaan, werd ook de Rus door de favorieten ingerekend.

Voor Leipheimer en Horner was dat het sein om het tempo flink op te schroeven. Ten Dam kon lang aanhaken, maar ook hij moest de twee Amerikaanse ploeggenoten uiteindelijk laten gaan. Na elkaar in de slotkilometer al uitgebreid gefeliciteerd te hebben, mocht Leipheimer van Horner zijn wiel als eerste over de streep drukken.

DVD: The Jeff Dunham Show

Een paar jaar geleden werd Jeff Dunham dankzij filmpjes op YouTube enorm populair in Nederland. Vooral zijn sketch met Achmed The Dead Terrorist ("Silence, I Kill You!") droeg daar aan bij. Zijn dvd's verkochten enorm goed en de paar theatershows die hij op Nederlandse bodem gaf waren in korte tijd allemaal uitverkocht. Dit succes leidde tot een eigen tv-serie die op Comedy Central werd uitgezonden: The Jeff Dunham Show.

Motorrijder komt om bij botsing met huisartsenauto

Een motorrijder is zaterdag in het Zuid-Hollandse Bergambacht om het leven gekomen bij een botsing met een auto van de huisartsenpost. De auto, waarvan de zwaailichten en sirene aan stonden, reed over een weg voor het tegemoetkomende verkeer. Dat meldt de politie.

Het ongeval vond rond 15.00 uur plaats. De 20-jarige motorrijder uit Boskoop ging rechtsaf op de kruising van de N210 met de N207. De auto van de huisartsenpost reed op dat moment met zwaailichten en sirene de andere kant op en ging op de weg voor het tegemoetkomende verkeer rijden om een aantal voor een verkeerslicht wachtende auto's in te halen.

De bestuurder zag plotseling dat er twee motorrijders aankwamen. De 20-jarige man uit Boskoop reed voorop. Hij remde en kwam daarbij ten val. De bestuurder van de auto probeerde nog uit te wijken, maar kon een aanrijding niet meer voorkomen. De motorrijder werd naar een ziekenhuis gebracht, waar hij niet veel later bezweek aan zijn verwondingen.

Asbest vrij bij brand in Winschoten

In de Groningse plaats Winschoten is zaterdagavond asbest vrijgekomen bij een brand in een woning. De bewoners wisten op tijd weg te komen, meldt de brandweer.

De brand werd rond 22.30 uur ontdekt. De woning aan de Hofstraat was niet meer te redden. Het vuur legde ook een naastgelegen schuur van de buren in as. Wel kon de brandweer voorkomen dat de brand oversloeg op de woningen van de buren. Rond 23.45 uur was de brand onder controle.

Een gespecialiseerd bedrijf gaat de asbest opruimen. De politie onderzoekt waardoor de brand is ontstaan.

File op A9 door alcoholcontrole

Door een grote alcoholcontrole is in de nacht van zaterdag op zondag een file ontstaan op de A9. De politie wilde iedereen laten blazen, maar had niet verwacht dat er rond die tijd zoveel auto's richting Alkmaar zouden rijden. Toen er rond middernacht ongeveer 2 kilometer file stond, werd besloten de meeste weggebruikers ongecontroleerd door te laten rijden. Dat laat de politie weten.

Toen de file was opgelost, werd iedereen weer gecontroleerd. Negentig agenten van drie regiokorpsen controleerden tussen zaterdagavond 23.00 uur en zondagochtend 04.30 uur het verkeer in beide rijrichtingen. Van de 4500 gecontroleerde bestuurders bleken er 43 te veel te hebben gedronken.

Sommigen probeerden snel te wisselen met hun bijrijder zodra ze zagen dat er gecontroleerd werd. Zij werden echter betrapt door agenten op motoren zonder politiekleuren. Een bestuurder werd half slapend op de achterbank van zijn auto gevonden. De politie vermoedt dat hij een stuk voor de controlelocatie zijn auto had geparkeerd om zijn roes uit te slapen.

De controles werden ter hoogte van Heemskerk gehouden. Ze zijn volgens de politie nodig omdat 15 procent van de ongevallen ontstaat door drankrijders.

SOA:p (1936) (Slot)

Vorige keer in 'SOA:p':

Leopold heeft een rolladetang ingeslikt. Gelukkig komen de hulpdiensten nog net op tijd. Willy drinkt wat veel gin-tonics en moet nogal overgeven. Dat vindt Astrid niet leuk; zeker niet over haar nieuwe nachtjapon. Bo heeft jeuk aan die plasbuis. Barman Ter Ziele heeft het ook niet gemakkelijk. De vishandel van Van der Tong doet goede zaken, maar het vuur staat de eigenaar na aan de schenen. Sjaak doet een regendans die Albert erg dun doet poepen. Anita en Tineke proberen het aloude gebruik van fistfucken eens uit, maar vergissen zich in elkaars anus. En dan is daar nog Tinus. Als dat maar goed gaat!

Passagiersschip en tanker botsen nabij Lobith

Bij het Duitse Emmerich, net over de grens bij Lobith, is een passagiersschip geëvacueerd. Het schip was gebotst met een tanker, geladen met 950 ton diesel. Daarbij is het passagiersschip rond de waterlijn beschadigd. De 132 gasten en 36 bemanningsleden moesten snel van boord in Emmerich. Volgens de politie zijn er twee gewonden gevallen aan boord van het schip, de River Concerto.

Ook bij het tankschip, de Margaux, zijn beschadigingen vastgesteld. Tot dusver is de lading niet weggestroomd.

Hoe de aanvaring kon gebeuren, is nog onduidelijk.

Honderdduizenden bijen belanden in de sloot

Bij een ongeval is vrijdagavond op de A28 van Beilen naar Assen een auto met een aanhanger met daarop zes bijenkasten op zijn kop in een sloot beland. De combinatie werd van achteren aangereden en schaarde. In de zes bijenkasten zat een bijenvolk bestaande uit 120.000 tot 240.000 bijen. De bestuurder van de auto moest voor controle naar een ziekenhuis.

Bij de controle in het ziekenhuis bleek de bestuurder van de auto met aanhanger, een 68-jarige inwoner van Zelhem, geen ernstig letsel te hebben opgelopen. Ook de 35-jarige bijrijder uit Vorden was ongedeerd.

De bijenkasten die in de sloot lagen werden in overleg met Rijkswaterstaat pas zaterdag geborgen. Dat gebeurde in verband met de mogelijke agressiviteit van de bijen. Hoeveel bijen het ongeval hebben overleefd, is onbekend.

VVD wil verbod op godslastering behouden

De VVD heeft haar handtekening weggehaald onder een wetsvoorstel dat zij eerder samen met D66 had ingediend om godslastering niet meer strafbaar te stellen. Volgens VVD'er Fred Teeven, een van de indieners, is dat gebeurd toen hij staatssecretaris van Justitie werd. Maar D66 is ervan overtuigd dat de liberalen hiermee de gunst van de SGP willen verwerven in ruil voor steun aan de coalitie in de Eerste Kamer.

Dat maakte D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham zaterdag kenbaar in het tv-programma Nieuwsuur. Senator Gerrit Holdijk van de SGP erkende in de uitzending dat als het kabinet dit type voorstellen uitstelt of ongedaan maakt, het op de steun van de SGP kan rekenen, 'maar niet klakkeloos'.

De nieuwe woordvoerder van de VVD op dit terrein, Ard van der Steur, is niet van plan alsnog zijn handtekening onder het initiatief te zetten.

Bezoekers van begrafenis Syrië doodgeschoten

Syrische veiligheidsdiensten hebben elf bezoekers gedood bij een begrafenis van tien mensen die waren omgekomen bij protesten tegen president Bashar al-Assad. Dat zei een mensenrechtenactivist zaterdag.

De bezoekers van de begrafenis bij de stad Homs riepen leuzen als "Werp het regime omver". Toen ze de begraafplaats afliepen, werden ze onder vuur genomen. "Het was een schietpartij in koelen bloede. Mensen liepen vreedzaam van de begraafplaats", zei een getuige. Naast de elf doden waren er tientallen gewonden.

In de hoofdstad Damascus is eveneens een betoger omgekomen. Dat gebeurde tijdens een massale demonstratie tegen de regering. In de voorbije negen weken van protesten zijn volgens activisten al ruim achthonderd burgers omgekomen.

'Apple lanceert streamingdienst snel'

De Amerikaanse computerfabrikant Apple lanceert binnenkort een onlinemuziekwinkel met daaraan gekoppeld een streamservice. Apple zou daarover een akkoord hebben bereikt met drie grote muziekuitgevers en een overeenkomst met een vierde partij volgt binnen enkele dagen. Dat meldden betrouwbare bronnen zaterdag aan persbureau Reuters.

Apple zou al overeenstemming hebben bereikt met muziekuitgevers Warner Music Group, EMI en Sony Music. Universal Music Group zou de vierde partij zijn, melden bronnen.

Gebruikers kunnen via de onlinemuziekwinkel hun favoriete nummers en albums kopen en opslaan en vervolgens streamen naar hun iPhone of iPad. Apple wil met zijn onlinemuziekdienst de concurrentie aangaan met Google en Amazon.

'Apple lanceert onlinemuziekwinkel snel'
'Apple lanceert streamingdienst snel' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.