Arbeidsongeschikten vrezen uitstel uitkering

Veel arbeidsongeschikten maken zich ernstig zorgen omdat het UWV hun uitkering vanaf volgende maand later gaat uitbetalen. Doordat het UWV niet meer rond de 15e maar rond de 23e uitbetaalt, moeten zij het acht dagen langer zien te redden met hun uitkering van mei.

FNV Bondgenoten vindt dat het uitstel moet worden afgeblazen of dat er een extra vergoeding moet komen. "Dit is een aanslag op de al zeer krappe portemonnee van arbeidsgehandicapten", zegt bestuurder Erica Hemmes. "Zij worden onnodig in financiële problemen gebracht."

Het uitstel heeft te maken met de samenvoeging van twee betalingssystemen. Hemmes heeft de Centrale Cliëntenraad van het UWV geadviseerd niet akkoord te gaan met het uitstel, maar dat advies is niet overgenomen. "Wij vinden dat het UWV de extra dagen moet vergoeden, niet door een lening aan te bieden waar mensen alleen maar meer problemen mee krijgen, maar met een vergoeding voor het uitstel van de betaling", aldus Hemmes.

Het UWV vindt dat arbeidsongeschikten het gat op kunnen vullen met het vakantiegeld dat zij in mei krijgen. Dat is bij Hemmes in het verkeerde keelgat geschoten. "Ze gunnen mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering dus geen vakantie. Ik vind dit belachelijk en discriminerend. Bovendien is zoals bij veel mensen de financiële huishouding helemaal gericht op de uitbetalingsdatum."

FNV roept mensen die het niet eens zijn met de verschuiving een petitie te tekenen op de website neeuwv.nl.