Manchester City verovert FA Cup

Manchester City heeft voor het eerst in 42 jaar tijd weer eens de FA Cup gewonnen. De Citizens waren in de finale op Wembley met 1-0 te sterk voor Stoke City. De Ivoriaanse middenvelder Yaya Touré maakte een kwartier voor tijd het winnende doelpunt. Bij Manchester City speelde Nigel de Jong de hele wedstrijd mee.

Manchester City won de FA Cup eerder in 1903, 1934, 1956 en 1969. De laatste prijs dateerde uit 1976, toen de League Cup werd gewonnen. Stoke stond pas voor het eerst in de FA Cup-finale.

Op de zege van Manchester City was niets af te dingen. De ploeg van trainer Roberto Mancini kreeg ondanks het stugge spel van Stoke de beste kansen, maar deze werden in de eerste helft steevast om zeep geholpen. Met namen Mario Balotelli en David Silva waren dicht bij de openingstreffer.

Stoke zette daar niet al te veel tegenover, maar had na een uur spelen toch zomaar op voorsprong kunnen komen. Kenwyne Jones faalde na een snelle uitbraak oog in oog met doelman Joe Hart. Die misser kwam Stoke uiteindelijk duur te staan, want een kwartiertje later sloeg City wel toe. Na goed voorbereidend werd van Silva en Balotelli kwam de bal enigszins toevallig voor de voeten van Touré die snoeihard raak schoot.

De inwoners van Manchester kunnen zich opmaken voor een feestelijke avond. Eerder op de dag sleepte United door een gelijkspel bij Blackburn Rovers al de landstitel in de wacht.