FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 14 mei 2011

Teletekst toont verkeerde nummers Songfestival

Op teletekst werden de verkeerde nummers om te stemmen weergegeven, de nummers stonden bij de verkeerde landen. Dat heeft een FOK!ker geconstateerd toen hij wilde gaan stemmen op zijn favoriete act.

Onder meer Duitsland, Frankrijk en Italië hebben een verkeerd nummer gekregen. Georgië en Moldavië hebben zelfs hetzelfde telefoonnummer gekregen. Inmiddels is het bekende punten geven van alle landen begonnen, hopelijk heeft deze blunder geen stemmen beïnvloed.

teletext

teletext

teletext

Spuisluizen New Orleans geopend

Het Amerikaanse leger is zaterdag begonnen met het openen van de spuisluizen in een rivierdijk van de overvolle Mississippi. Tot 7770 vierkante kilometer land wordt onder water gezet om de steden New Orleans en Baton Rouge te ontzien.

De sluizen worden langzaam opengezet om te voorkomen dat de geëvacueerde huizen worden getroffen door een soort vloedgolf. Het overstromingsgebied moet een soort omleiding naar de Golf van Mexico vormen zodat het water bij de grote steden minder hoog stijgt.

Zodra alle 125 sluizen open staan, kan het water tot 6 meter hoog gaan staan in het overloopgebied. Het is voor het eerst sinds 1973 dat wordt gekozen voor deze noodoplossing. De regio heeft te kampen met de ernstigste overstromingen in meer dan zeventig jaar. Het Rode Kruis heeft voorzieningen getroffen om duizenden evacués op te vangen.

Spuisluizen geopend om New Orleans te redden
Spuisluizen geopend om New Orleans te redden (Foto: ANP)

 

Dramatische invalbeurt voor Titsch-Rivero

Marcel Titsch-Rivero beleefde een dramatische invalbeurt in de Bundesliga. De 21-jarige middenvelder van Eintracht Frankfurt kwam in de slotfase van de wedstrijd tegen Borussia Dortmund binnen de lijnen en kreeg al na 43 seconden rood.

Het betekende de snelste rode kaart ooit in de Duitse voetbalcompetitie. Tot overmaat van ramp degradeerde Frankfurt ook nog door de 3-1-nederlaag bij de kampioen.

Het vorige record stond op naam van Youssef Mohamad. De speler van 1. FC Köln kreeg op de eerste speeldag binnen 93 seconden rood. Voor Titsch-Rivero was het ook nog eens zijn enige competitieduel van het seizoen.

Mancini: "Een stukje geschiedenis van City"

Vandaag legde Manchester City beslag op de FA Cup dankzij een 1-0 zege op Stoke City. Coach Roberto Mancini spreekt van een stukje geschiedschrijving.

City pakte met het behalen van de FA Cup voor het eerst in 35 jaar tijd een belangrijke prijs. Mancini stak zijn vreugde na het eindsignaal van het duel dan ook niet onder stoelen of banken. Volgens de Italiaanse oefenmeester is er sprake van een stukje belangrijke geschiedenis in de clubhistorie.

"Ik kan alleen maar zeggen dat we vandaag erg blij zijn. Ik ben blij voor al deze supporters, want na al die jaren verdienen ze het om een prijs te winnen", aldus Mancini tegenover ITV Sport. "We hebben het spel gedomineerd. In de eerste helft hadden we weinig geluk, maar de spelers deden het deze middag fantastisch. Ik denk dat we ons nog moeten verbeteren, maar vandaag ben ik erg gelukig."

"Vandaag hebben we een klein stuk geschiedenis voor Manchester City geschreven. We willen nu een begin maken", zo besloot Mancini. Het behalen van de bekerwinst is een mooi einde van de week, waarin ook al de kwalificatie voor Champions League-voetbal werd bevestigd.

Bunker onder gebombardeerd 'pension' Libië

Er zat een ondergrondse commandobunker onder het 'pension' dat de NAVO vrijdag in het Libische Brega heeft gebombardeerd. Dit heeft de Nederlandse ingenieur Freek Landmeter zaterdag gezegd tegen nieuwszender Sky News.

De Libische staatstelevisie had vrijdag gemeld dat er zestien burgerdoden waren gevallen bij een NAVO-aanval op een pension. Er zijn elf imams onder de doden.

Landmeter werkte van 1989 tot 1993 als ingenieur in Libië aan het bunkerbouwprogramma van dictator Moammar Gadhafi. De ingenieur heeft meegebouwd aan de ondergrondse bunker en het bovengelegen gastenverblijf.

Tegen Sky News zei Landmeter dat de bunker tegen atoombommen bestand moest zijn en bedoeld is als knooppunt van communicatie. Dat is volgens het oorlogsrecht een legitiem militair doelwit.

De NAVO heeft laten weten burgerdoden altijd te betreuren. Gadhafi noemde de aanval lafhartig.

[F2] Uitslag Race 1 Magny-Cours

Christopher Zanella heeft op een regenachtig Magny-Cours de eerste race in de Formule 2 gewonnen. De Zwitser werd op het podium geflankeerd door Tobias Hegewald en Alex Brundle. Kelvin Snoeks sloot de race uiteindelijk af op plaats tien.

Brundle nam al snel in de race de leiding, voor Miki Monras. Halverwege de race kwam echter de regen, waarna Zanella zijn opmars begon en iedereen oprolde. Brundle hield voorin stand, maar Monras al snel naar achteren. Hegewald wist ook vele rijders in te halen en pakte in de slotfase nog Brundle die voor Monras nog derde werd.

Uitslag Race 1

Pos. Rijder Tijd
1 Christopher Zanella 40:25.650
2 Tobias Hegewald +7.937
3 Alex Brundle +9.382
4 Miki Monras +11.707
5 Ramon Pineiro +20.978
6 Mirko Bortolotti +21.837
7 Jon Lancaster +22.492
8 Will Bratt +33.682
9 Thiemo Storz +34.802
10 Kelvin Snoeks +39.729
11 Benjamin Lariche +41.477
12 Armaan Ebrahim +1:02.112
13 Jack Clarke +1:03.515
14 Julian Theobald +1:14.960
15 Mikkel Mac +1:24.504
16 Max Snegirev +1:28.439
17 Johannes Theobald +1:43.841
18 James Cole +1:46.974
19 Sunghak Mun +1 Ronde
DNF Jose Luis Abadin +4 Ronden
DNF Natalia Kowalska +5 Ronden
DNF Plamen Kralev +20 Ronden
DNF Mihai Marinescu +21 Ronden

[MotoGP] Stoner op pole in Le Mans

Casey Stoner heeft in de kwalificatie voor de MotoGP-race in Le Mans de poleposition gepakt. De Honda-fabriekscoureur bleef met een tijd van 1.33,153 de verrassend sterke Gresini Honda-rijder Marco Simoncelli voor. Andrea Dovizioso reed de derde tijd.

Stoner domineerde de sessie, waarbij de andere Honda's geen antwoord op het tempo van de Australiër hadden. Beste niet-Honda-coureur was wereldkampioen Jorge Lorenzo met een vijfde stek. Ook de Ducati's konden geen antwoord op het geweld vinden, want Valentino Rossi was met plaats negen de beste van het Italiaanse team.

Mulder voorspelt landstitel voor Twente

Voetbalanalist Youri Mulder voorspelt morgen een gelijkspel tussen Ajax en Twente. Mocht dit het geval zijn, dan prolongeert Twente het landskampioenschap. Mulder maakt vanaf volgend seizoen deel uit van de technisch staf van FC Twente,

"Het wordt een zware wedstrijd voor beide ploegen, met in de laatste vijf minuten de ontknoping. Daarin zal FC Twente de gelijkmaker scoren en dankzij een 1-1 gelijkspel kampioen worden, maar het zal niet gemakkelijk gaan. Ik hoor letterlijk iedereen om me heen zeggen dat FC Twente wel even die titel komt opeisen in Amsterdam", aldus Mulder tegenover Algemeen Dagblad.

"Dat heeft alles te maken met de gewonnen bekerfinale. Maar in die verwachting zit nu juist het gevaar opgesloten. Ik heb Twente dit seizoen niet één keer slap zien beginnen, hooguit die ene keer tegen Villarreal-uit. Maar nu zou het op dat vlak ook zomaar mis kunnen gaan, omdat met die beker op zak net een half procent minder scherp aan de wedstrijd kan beginnen. Zo'n kleinigheid kan net het verschil maken."

Xperia Play-concurrent aangekondigd

Er is in China een concurrent voor Sony Ericsson Xperia Play aangekondigd. De MOPS Shadow T800 draait net als zijn grote voorbeeld op Android en beschikt over speciale knoppen om te gamen. De T800 heeft zelfs een analoge stick om je personages te besturen. Helaas zijn er geen schouderknoppen aanwezig.

In een T800 zit een 806MHz processor en 512MB of RAM. Er zijn twee camera's aanwezig, een 5MP voor foto's en een 0.3MP voor videobellen. De schermresolutie is 320x480 en het scherm is 3.5" groot. Verder zijn de standaardfuncties als Bluetooth, GPS en radio aanwezig.

In tegenstelling tot de grote concurrent Xperia Play heeft T800 geen officieel PlayStation-certificaat. Het is dus niet mogelijk om PSOne-games te downloaden via de speciale PlayStation Suite-software. Wel zijn er een aantal emulatoren vooraf beschikbaar en krijg je er ook Assassin's Creed bij.

Voorlopig komt de T800 enkel in China op de markt voor een prijs van ongeveer 400 dollar.

T800

[F3 Euro] Uitslag Race 1+2 Zandvoort

Nigel Melker heeft de eerste race van de Formule 3 Euroseries op Zandvoort op zijn naam geschreven. De tweede race was een prooi voor de Japanner Kimiya Sato die hiermee zijn eerste zege boekte. In die wedstrijd kon Melker, mede door een drive-through geen potten breken.

Race 1

Melker mocht van poleposition vertrekken, maar kwam bij de start niet goed weg, waardoor zijn teamgenoot Felix Rosenqvist hem voor de Tarzanbocht passeerde. De Nederlander voerde hierna de druk bij de Zweed op die in de vierde ronde in de achtste bocht een foutje maakte, waarna Melker hem bij de Audi S kon passeren. Rosenqvist kon nog lang aanhaken bij Melker, maar in de zestiende ronde verremde de Zweed zich bij de Tarzanbocht, waarna Melker eenvoudig kon zegevieren. Vorige week won hij in de GP3 Series in Istanbul ook al een race.

Achter het duo van Mücke Motorsport werd Roberto Merhi derde. De Spanjaard klom in de eerste ronde op van de zevende naar de derde plaats en wist deze stek vast te houden, voor Laurens Vanthoor en Daniel Juncadella.

Race 2

Voor de tweede race mocht Sato van poleposition vertrekken en hij zag dat Juncadella en Gianmarco Raimondo het achter hem met elkaar aan de stok kregen. Carlos Muñoz profiteerde van het gevecht, maar moest daarna een drive-through ondergaan omdat hij bij de start niet goed op de grid opgesteld stond. Sato won zo eenvoudig, voor Raimondo, Rosenqvist, Merhi en Vanthoor.

Uitslag Race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Nigel Melker Mücke Motorsport 39:57.293
2 Felix Rosenqvist Mücke Motorsport +3.300
3 Roberto Merhi Prema Powerteam +4.026
4 Laurens Vanthoor Signature-Plus +4.511
5 Daniel Juncadella Prema Powerteam +5.340
6 Carlos Munoz Signature-Plus +19.423
7 Kimiya Sato Motopark Academy +30.660
8 Gianmarco Raimondo Motopark Academy +31.049
9 Jimmy Eriksson Motopark Academy +31.194
10 Marco Wittmann Signature-Plus +32.230
DNF Kuba Giermaziak STAR Racing Team +15 Ronden
DNF Daniel Abt Signature-Plus +25 Ronden


Uitslag Race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 Kimiya Sato Motopark Academy 20:07.409
2 Gianmarco Raimondo Motopark Academy +0.976
3 Felix Rosenqvist Mücke Motorsport +1.441
4 Roberto Merhi Prema Powerteam +2.061
5 Laurens Vanthoor Signature-Plus +3.310
6 Marco Wittmann Signature-Plus +3.721
7 Daniel Juncadella Prema Powerteam +4.501
8 Daniel Abt Signature-Plus +6.572
9 Jimmy Eriksson Motopark Academy +8.890
10 Kuba Giermaziak STAR Racing Team +14.812
11 Nigel Melker Mücke Motorsport +16.292
12 Carlos Munoz Signature-Plus +33.980

Feillu wint tweede rit in Picardië

Roman Feillu is de winnaar geworden van de tweede rit van de Ronde van Picardië. De renner van Vacansoleil was de beste in de massasprint.

De Fransman bleef in de 166,5 kilometer lange etappe van Villers-Saint-Paul naar Chateau-Thierry Said Haddou en Mathieu Drujon voor. In het algemeen klassement gaat de Litouwer Egidius Juodvalkis nog steeds aan de leiding, hij won gisteren de eerste etappe en heeft een seconde voorsprong op Feillu. Morgen is de derde en laatste etappe.

Pakistan dreigt VS met consequenties

Het parlement van Pakistan heeft zaterdag na een tien uur durende zitting de Amerikaanse commandoactie tegen Osama bin Laden veroordeeld en met consequenties gedreigd. Operaties zoals die tegen de terreurleider begin deze maand mogen volgens de volksvertegenwoordiging niet meer voorkomen.

Volgens de resolutie van het parlement heeft de unilaterale actie zonder toestemming van de regering in Islamabad de Pakistaanse soevereiniteit geschonden. De volksvertegenwoordiging eiste tevens een einde van de Amerikaanse acties met 'drones', onbemande vliegtuigjes waarmee radicale moslims en terreurverdachten zonder vorm van proces worden geliquideerd.

De volksvertegenwoordiging riep de regering op het kappen van de aanvoerlijnen naar Afghanistan te overwegen. De VS bevoorraden de internationale troepenmacht daar deels via Pakistan.

Manchester City verovert FA Cup

Manchester City heeft voor het eerst in 42 jaar tijd weer eens de FA Cup gewonnen. De Citizens waren in de finale op Wembley met 1-0 te sterk voor Stoke City. De Ivoriaanse middenvelder Yaya Touré maakte een kwartier voor tijd het winnende doelpunt. Bij Manchester City speelde Nigel de Jong de hele wedstrijd mee.

Manchester City won de FA Cup eerder in 1903, 1934, 1956 en 1969. De laatste prijs dateerde uit 1976, toen de League Cup werd gewonnen. Stoke stond pas voor het eerst in de FA Cup-finale.

Op de zege van Manchester City was niets af te dingen. De ploeg van trainer Roberto Mancini kreeg ondanks het stugge spel van Stoke de beste kansen, maar deze werden in de eerste helft steevast om zeep geholpen. Met namen Mario Balotelli en David Silva waren dicht bij de openingstreffer.

Stoke zette daar niet al te veel tegenover, maar had na een uur spelen toch zomaar op voorsprong kunnen komen. Kenwyne Jones faalde na een snelle uitbraak oog in oog met doelman Joe Hart. Die misser kwam Stoke uiteindelijk duur te staan, want een kwartiertje later sloeg City wel toe. Na goed voorbereidend werd van Silva en Balotelli kwam de bal enigszins toevallig voor de voeten van Touré die snoeihard raak schoot.

De inwoners van Manchester kunnen zich opmaken voor een feestelijke avond. Eerder op de dag sleepte United door een gelijkspel bij Blackburn Rovers al de landstitel in de wacht.

Tieners gepakt na dollemansrit

Twee tieners zijn vrijdag in Oud-Beijerland opgepakt nadat ze via een dollemansrit probeerden de politie af te schudden. Tijdens de rit botsten de twee met hun voertuig op in ieder geval twee auto's, gooiden ze spullen uit hun auto en raakten ze met hun portier een agent, meldt de politie zaterdag.

De rit begon toen agenten de twee op de N217 zagen rijden en ze aan een routinecontrole wilden onderwerpen. Bij een carpoolplaats bij Heinenoord werd het tweetal aan de kant gezet. De agenten wilden in de kofferbak kijken. Daarop antwoordde de bestuurder dat hij de sleutel daarvan in zijn auto moest zoeken.

De bestuurder stoof echter met zijn auto weg, terwijl de agent nog in de deuropening stond. De agent werd geraakt, maar kon verwondingen voorkomen door net op tijd weg te springen. De man reed volgens de politie 'als een gek' weg en haalde 'de gevaarlijkste capriolen uit' om te ontkomen aan de politie.

Tijdens de achtervolging raakte de bestuurder met zijn wagen de twee auto's, met blikschade tot gevolg. Andere bestuurders moesten ingrijpen om te voorkomen dat ze met de auto van de tieners in botsing kwamen. Ondertussen gooide de passagiere cosmetica- en verzorgingsproducten uit de auto, die later werden teruggevonden door de politie en in beslag zijn genomen.

Agenten besloten in verband met de veiligheid van andere weggebruikers in Oud-Beijerland de achtervolging te staken. Toch kwam het duo niet ver, want kort erna werd hun auto gevonden. De twee, een 19-jarige man en vrouw uit Rosmalen, bleken nog in de buurt te zijn en werden aangehouden.

De tieners worden verdacht van heling van verzorgingsproducten. De twee zitten nog vast. De politie maakt nog proces-verbaal op voor onder meer het verlaten van een plaats van een ongeval en poging tot doodslag op een agent. De man is zijn rijbewijs kwijt.

Zeer grote brand bij afvalverwerker Vlaardingen

In een loods van een afvalverwerkingsbedrijf in Vlaardingen woedt zaterdagavond een zeer grote brand. Bij de brand komt veel rook vrij. Omwonden hebben het advies gekregen ramen en deuren gesloten te houden, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Het vuur brak omstreeks 18.00 uur uit in de loods van de onderneming aan de Maassluissedijk. De brandweer verricht metingen om te kijken of er gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen vrijkomen. Of mensen gewond zijn geraakt, is nog onbekend.

Rus finaliste in Saint-Gaudens

Tennisster Arantxa Rus heeft de finale van het ITF-toernooi in Saint-Gaudens bereikt. De Monsterse won op het Zuid-Franse gravel met 7-5, 7-5 van Valeria Savinykh uit Rusland. In de finale krijgt ze morgen weer een Russische tegenstandster. Dan staat de winnares van de partij tussen Anastasia Pivovarova en Vesna Dolonts aan de andere kant van het net.

Rus en Savinykh hadden na een lang oponthoud vanwege regen moeite met het behouden van de eigen opslag. De eerste zes games van de wedstrijd resulteerden dan ook in breaks. Vervolgens hadden de beide vrouwen het lek boven, maar bij 6-5 voor Rus (3) leverde de Russin haar opslag nogmaals in.

In de tweede set waren er vanaf 2-1 voor Rus weer zes breaks op rij. Op 5-4 kreeg de Nederlandse, de nummer 122 van de wereldranglijst, twee matchpunten. Die liet ze echter onbenut. Een game later, in de opslagbeurt van Savinykh waren er twee nieuwe kansen voor Rus, maar ook die werkte Savinykh weg zodat het 5-5 werd. Vervolgens nam Rus opnieuw een voorsprong, waarna ze de wedstrijd op haar negentiende matchpoint eindelijk in haar voordeel besliste.

Flevo Boys, Sparta Nijkerk degraderen uit Topklasse

Voor Flevo Boys Emmeloord en Sparta Nijkerk zit het avontuur in de Topklasse er na één seizoen op. De teams degradeerden vandaag uit de zaterdagtopklasse. Eerder moest ook Hoek al de verplichte afdaling naar de Hoofdklasse maken.

Flevo Boys had vandaag de lastigste opdracht. De ploeg moest zelf winnen bij Katwijk en was dan nog afhankelijk van de resultaten van de concurrentie. Het zat er echter niet in, want de ploeg uit Emmeloord verloor met 2-1. Sparta Nijkerk kon in een rechtstreeks duel afrekenen met concurrent CSV Apeldoorn. Het moest dan wel winnen. De Nijkerkers verspeelden in Apeldoorn een 0-2 voorsprong, zagen twee keer rood en verloren met 5-2 in een wedstrijd, die zelfs nog even werd gestaakt.

CSV Apeldoorn mag over enkele weken in de nacompetitie aantreden. Het treft de winnaar van de nacompetitie van de Hoofdklasse C. De winnaar van deze dubbele ontmoeting speelt een finale tegen een ploeg uit de Hoofdklasse A of B. De winnaar van die finale promoveert of, in het geval van CSV Apeldoorn, handhaaft zich.

Ding wereldkampioene tafeltennis

Ning Ding heeft zich in Ahoy tot wereldkampioene tafeltennis gekroond. De 20-jarige Chinese klopte in de finale haar landgenote Xiaoxia Li in zes games: 12-10, 13-11, 11-9, 8-11, 8-11, 11-7. Ding was in 2005 al eens wereldkampioene bij de junioren. Li was in 2007 ook al verliezend finaliste op het WK, twee jaar later veroverde ze brons.

Ding en Li staan morgen nogmaals tegenover elkaar in de finale van het dubbelspel. Ding speelt dan samen met Yan Guo, Li vormt een dubbel met Yue Guo.

Gisteren was de wereldtitel in het gemengd dubbelspel al vergeven aan de Chinezen Chao Zhang en Zhen Cao. Zij klopten hun landgenoten Shuai Hao en Zi Mu met 11-7, 11-7, 11-9, 9-11, 11-8.

Uitslagen Topklasse zaterdagamateurs

Vandaag werd de dertigste en laatste speelronde in de Topklasse bij de zaterdagamateurs afgewerkt. Hierin ging het vooral om de strijd onderin. ARC speelde zich door een zege op het reeds gedegradeerde Hoek veilig. Flevo Boys Emmeloord ging onderuit bij Katwijk en degradeerde daardoor. CSV Apeldoorn en Sparta Nijkerk streden in Apeldoorn om de laatste degradatieplaats. Sparta Nijkerk leek op rozen te zitten, toen het al vlug met 0-2 voor kwam. Na een rode kaart werd het echter 3-2 voor CSV Apeldoorn, waarna nog een speler van de Nijkerkers rood kreeg. De wedstrijd moest daarop even gestaakt worden. Uiteindelijk won CSV Apeldoorn met 5-2. De ploeg moet nu de nacompetitie in, Sparta Nijkerk degradeerde.

Uitslag:

Thuis Uit Uitslag
ARC Hoek 3-1
Barendrecht FC Lisse 4-1
CSV Apeldoorn Sparta Nijkerk 5-2
Excelsior '31 IJsselmeervogels 3-0
SC Genemuiden Rijnsburgse Boys 2-1
Harkemase Boys Capelle 0-4
Katwijk Flevo Boys Emmeloord 2-1
Spakenburg HHC Hardenberg 5-0

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 IJsselmeervogels 30 19 5 6 62 68-39
2 Spakenburg 30 18 6 6 60 83-41
3 Rijnsburgse Boys 30 14 9 7 51 69-46
4 Katwijk 30 14 7 9 49 47-38
5 Excelsior '31 30 12 9 9 45 48-45
6 Capelle 30 12 8 10 44 46-36
7 SC Genemuiden 30 13 4 13 43 51-63
8 HHC Hardenberg 30 12 6 12 42 48-37
9 Barendrecht 30 12 6 12 42 35-36
10 Harkemase Boys 30 12 5 13 41 53-52
11 FC Lisse 30 11 8 11 41 52-51
12 ARC 30 9 6 15 33 42-61
13 CSV Apeldoorn 30 8 8 14 32 47-70
14 Flevo Boys E. 30 7 8 15 29 40-68
15 Sparta Nijkerk 30 7 7 16 28 35-58
16 Hoek 30 6 6 18 24 26-50

Sharapova laat Wozniacki struikelen

Maria Sharapova neemt het in de finale van het WTA-toernooi in Rome op tegen Samantha Stosur. De Russin, voormalig nummer één van de wereld, zette de huidige nummer één Caroline Wozniacki de voet dwars: 7-5, 6-3. Vorige week werd Wozniacki al in de achtste finale uitgeschakeld in Madrid. De Deense had eerder dit jaar in de halve finale in Indian Wells nog van Sharapova gewonnen.

Sharapova nam in de eerste set een vroege voorsprong, maar liet Wozniacki terugkomen. Een nieuwe break bracht haar uiteindelijk wel de setwinst. In het tweede bedrijf was het de Deense die als eerste een break pakte, maar nu kwam Sharapova terug. De nummer zeven van de plaatsingslijst liep vervolgens uit naar een fraaie overwinning.

Dode en vier zwaargewonden bij ongeval

Bij een botsing tussen twee auto's in Biddinghuizen is zaterdagmiddag een persoon om het leven gekomen. Vier andere mensen zijn zwaargewond geraakt. Zij zijn naar een ziekenhuis gebracht, meldt een politiewoordvoerder.

Het ongeval vond rond 13.30 uur plaats op de provinciale weg N306. Vermoedelijk was een van de auto's bezig met een inhaalmanoeuvre, waarbij de twee wagens frontaal op elkaar botsten. Een van de wagens sloeg vervolgens over de kop.

In de auto die over de kop sloeg, zaten vier mensen, onder wie het overleden slachtoffer De drie anderen raakten zwaargewond, evenals de persoon die in de andere auto zat. De politie onderzoekt de exacte toedracht van het ongeluk nog.

Kinderpornozaken op de plank door Robert Mikelsons

Door de Amsterdamse zedenzaak zijn het afgelopen kwartaal 180 extra kinderpornozaken op de plank beland. Dat komt onder meer doordat politiekorpsen samen in totaal 77 rechercheurs leveren voor het onderzoek in de zaak. Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond op basis van de jongste gegevens van de politie.

Ondertussen kwamen door alle publiciteit rond de misbruikzaak rond hoofdverdachte Robert Mikelsons de afgelopen tijd veel aangiftes binnen van bezorgde ouders over mogelijk misbruik van hun kinderen op de opvang, een sportclub of de scouting. Hierdoor is het aantal zaken dat op de plank is komen te liggen nog groter. Op dit moment liggen ongeveer 950 kinderpornozaken bij de politie te wachten op behandeling.

Uit de vertrouwelijke Korpsmonitor Kinderporno 2010 zou verder blijken dat 20 van de 25 politiekorpsen nog een onvoldoende scoren op de aanpak van kinderporno. Zo worden kinderpornorechercheurs ingezet voor andere taken en ontbreekt het rechercheurs aan voldoende kennis. Alleen de korpsen Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Hollands-Midden, IJsselland, Twente en Noord-Oost Gelderland hebben de aanpak op orde.

De Raad van Korpschefs heeft echter ingestemd met de aanstelling van 75 extra kinderpornorechercheurs, zo meldt korpschef van de politieregio Midden- en West-Brabant Frans Heeres namens de Raad van Korpschefs. Wanneer de nationale politie een feit is, moet er bij elk van de tien regio's die er dan zijn een regionale eenheid komen met specialisten op het gebied van kinderporno. Daar komt vervolgens nog een landelijk team bij, dat zich moet gaan toeleggen op het onderzoek naar grote pedofielennetwerken.

TP Mazembe uit Afrikaanse Champions League gezet

Afrikaans kampioen TP Mazembe mag dit jaar niet meedoen aan de Afrikaanse Champions League. De Congolese ploeg had in een voorronde een speler opgesteld die niet speelgerechtigd was. Mazembe won de afgelopen twee jaar de Afrikaanse Champions League en verraste vorig jaar tijdens het WK voor clubteams met een finaleplaats.

De Afrikaanse voetbalbond CAF besloot vandaag tot de uitsluiting na een protest van de Tanzaniaanse club FC Simba. Mazembe had verdediger Janvier Bokungu tegen Simba opgesteld. De Tanzanianen krijgen nu de kans de opengevallen plaats bij de beste acht ploegen van Afrika in te nemen. Dan moeten ze in een play-off van Wayad uit Marokko winnen.

Haase naar finale kwalificatie Nice

Robin Haase heeft ook de tweede ronde van het kwalificatietoernooi in Nice overleefd. De Hagenaar won vanmiddag met 6-3, 7-6 (3) van de Slowaak Pavol Cervenak. In de derde en laatste ronde neemt Haase het op tegen Andreas Haider-Maurer uit Oostenrijk. Die rekende af met de Fransman Vincent Millot.

Voor Haase was de zege op Cervenak zijn tweede van vandaag. In de ochtend had hij in de eerste ronde al van Gerard Granollers uit Spanje gewonnen. Haase is als eerste geplaatst in de kwalificaties van het Zuid-Franse graveltoernooi.

Bus FC Twente staat vast door uitzwaai-actie

De spelersbus van FC Twente heeft zaterdagmiddag op de A1 bij Enter vastgestaan in een file. Die werd veroorzaakt door duizenden fans die de ploeg uitzwaaiden voor de kampioenswedstrijd, zondag tegen Ajax. De spelers zijn een tijdje uit de bus gekomen. Tegen 17.30 uur reed de bus weer en konden de spelers hun weg van Hengelo naar Amsterdam vervolgen.

FC Twentespeler Theo Janssen gaf op de snelweg een interview aan RTV Oost, andere spelers maakten foto’s van de mensenmenigte langs de snelweg. "Dit is ongelooflijk, het geeft een geweldige boost", aldus Theo Janssen. "Nu maar hopen dat we op tijd voor de wedstrijd zijn", grapte Wout Brama voor de microfoon van RTV Oost. In beide richtingen staan op de A1 files.

[Premier League] Zege helpt Blackpool niet

Blackpool heeft een zwaarbevochten zege geboekt in de strijd tegen degradatie uit de Premier League. De Seasiders wonnen met 4-3 van Bolton Wanderers, maar hadden toch weinig reden tot juichen. Concurrent Wolverhampton Wanderers boekte uit bij Sunderland een 3-1 zege. Blackpool blijft daardoor achttiende.

Blackpool kwam in eigen huis al na vijf minuten op achterstand toen Kevin Davies scoorde voor Bolton. Drie minuten later maakte Dudley Campbell echter alweer gelijk en in de 18e minuut zorgde Jason Puncheon voor de eerste voorsprong voor Blackpool. Nu maakte Matt Taylor echter snel gelijk.

Daarna kwam Blackpool nog twee keer op voorsprong. Campbell maakte op slag van rust de 3-2, maar kort na de thee kwam Bolton andermaal terug via Chelsea-huurling Daniel Sturridge. De 4-3 van aanvoerder Charlie Adam bleek in de 63e minuut de winnende voor Blackpool.


Zege helpt Blackpool niet (Foto: Novum)

Louisiana gaat water aftappen van Mississippi

De autoriteiten in de Amerikaanse staat Louisiana beginnen naar verwachting zaterdag met het aftappen van water uit de buiten zijn oevers tredende rivier de Mississippi. Er is een afsluitbare afvoer gebouwd om de Mississippi, die dit voorjaar extreem veel water naar de kust voert, te beheersen.

Met het aftappen moeten steden stroomafwaarts beschermd worden tegen wateroverlast. De gouverneur van de staat, Bobby Jindal, heeft toestemming gegeven om de 'Morganza Floodway' ten noordwesten van de hoofdstad van Louisiana, Baton Rouge, in gebruik te nemen. Dat is nog niet eerder gebeurd.

De Floodway kwam in 1954 gereed maar is 38 jaar terug slechts tijdelijk geopend. Wanneer de overlaat langs de Mississippi open is, stroomt water naar de westelijker gelegen rivier de Atchafalaya en dan naar de Golf van Mexico. Daarbij komen stroomafwaarts dorpen onder water te staan. Naar schatting 25.000 mensen moeten die nu verlaten.

Louisiana gaat water aftappen van Mississippi
Louisiana gaat water aftappen van Mississippi (Foto: ANP)

'Rotterdam moest gissen naar chemiebrand'

De brandweer en andere hulpdiensten in de regio Rotterdam-Rijnmond hadden grote moeite de gevaren van de grote brand bij het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk voor het eigen gebied in te schatten. Dit kwam mede doordat het in de eerste uren van de brand ernstig schortte aan de informatievoorziening vanuit Moerdijk.

Die conclusie valt te lezen in een rapport van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, dat in het bezit is van de NOS.

Bij de brand waren drie veiligheidsregio’s betrokken: Midden- en West-Brabant, waar Moerdijk onder valt, Zuid-Holland-Zuid en Rotterdam-Rijnmond. De Rotterdamse hulpdiensten hadden aanvankelijk nauwelijks een idee wat zich precies op de plek des onheils voltrok. "Daarnaast was de operationele communicatie niet of nauwelijks aanwezig tussen de drie betrokken regio's." De regionale autoriteiten in Brabant waren lange tijd onbereikbaar.

'Rotterdam moest gissen naar chemiebrand'
'Rotterdam moest gissen naar chemiebrand' (Foto: ANP)

Bewaker nederzetting schiet Palestijnse tiener dood

Milad Ayyash, een 17-jarige Palestijnse tiener, is zaterdag in het ziekenhuis overleden. Hij was vrijdag neergeschoten nabij een joodse nederzetting in Oost-Jeruzalem. Dat heeft een Palestijnse activist gezegd.

Volgens de activist gooiden Palestijnen vrijdag, twee dagen voor de Palestijnse herdenking van de oprichting van Israël, stenen naar de joodse nederzetting Beit Yonathan. Ayyash bevond zich dicht bij de nederzetting en werd door een bewaker van de nederzetting neergeschoten, aldus de activist.

Ayyash werd getroffen in de buik, aldus een medewerker van het Mukassed-ziekenhuis in Oost-Jeruzalem. Een woordvoerder van de Israëlische politie weerspreekt dit, en zegt dat Ayyash in de schouder was getroffen.

Tijdens de begrafenis van Ayyash zaterdag kwam het tot ongeregeldheden tussen stenen gooiende Palestijnen en de Israëlische grenspolitie, die daarbij traangas inzette. Dat was vrijdag ook al het geval.

Op 15 mei herdenken de Palestijnen de oprichting van de staat Israël. Ze noemen die dag de Nakba, wat catastrofe betekent in het Arabisch.

President Iran ontslaat drie ministers

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft drie ministers ontslagen. Het gaat om de ministers van Olie, Welvaart en Sociale Zekerheid, en Industrie. Alledrie de ministers waren trouwe bondgenoten van de Iraanse president.

Het Iraanse parlement nam onlangs een nieuwe wet aan die de president verplicht het aantal ministeries in Iran terug te brengen van 21 naar 17. Ook moet elke wijziging in het Iraanse kabinet eerst goedgekeurd worden door het parlement.


President Iran ontslaat drie ministers (Foto: Novum)

[Giro] Dagzege Gatto, Weening nog steeds leider

De achtste etappe in de Giro d'Italia, van Sapri naar Tropea over 217 kilometer, is gewonnen door Oscar Gatto. Pieter Weening behield de leiding in het algemeen klassement.

Na twee kilometer koersen gingen de Italianen Selvaggi en Giordani op avontuur. Het duo pakte een maximale voorsprong van elf minuten maar werd op zeven kilometer voor de streep teruggepakt. Op twee kilometer van de streep, tijdens een lastig klimmetje, sprong Gatto weg. Alberto Contador ging hem achterna maar Gatto wist de Spanjaard net voor te blijven. Contador pakte wel een paar bonificatieseconden.

Uitslag achtste etappe

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Oscar Gatto Ita Frn 4:59.45
2 Alberto Contador Spa Sax z.t.
3 Alessandro Petacchi Ita Lam + 0,05
4 Alexandre Kristoff Noo BMC z.t.
5 Roberto Ferrari Ita Adn z.t.
6 Davide Appolonio Ita Sky z.t.
7 Francisco Ventoso Spa Mov z.t.
8 Rinaldo Nocentini Ita AG2 z.t.
9 Christophe Le Mevel Fra Gar z.t.
10 Klaas Lodewijck Bel OPh z.t.


Klassement na achtste etappe

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Pieter Weening Ned Rab 28:09.49
2 Kanstant. Sivtsov WRu HTC + 0.02
3 Marco Pinotti Ita HTC z.t.
4 Cristophe le Mével Fra Gar + 0.03
5 Alberto Contador Spa Sax + 0.13
6 Michele Scarponi Ita Lam + 0.14
7 Pablo Lastras Spa Mov + 0.22
8 Vincenzo Nibali Ita Liq + 0.24
9 Steven Kruijswijk Ned Rab + 0.28
10 José Serpa Col Adn + 0.33

Grote brand palletbedrijf Zevenbergen

In een palletfabriek in Zevenbergen woedt zaterdagmiddag een zeer grote brand. Bij de brand komt veel rook vrij, meldt een politiewoordvoerder. Over gewonden of het vrijkomen van gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen is nog niets bekend.

Het vuur brak omstreeks 14.00 uur uit in het bedrijf aan de Koekoeksedijk. Volgens de politiewoordvoerder zouden vooral pallets in brand staan.

Nadal heeft een set last van Gasquet

Richard Gasquet heeft niet voor een nieuwe stunt kunnen zorgen bij het Masterstoernooi in Rome. De Fransman kon een set meedoen met Rafael Nadal, maar moest daarna toch het hoofd buigen voor de Spanjaard: 7-5, 6-1. Gasquet had eerder in het toernooi Roger Federer en Tomas Berdych naar huis gestuurd.

Nadal had in de eerste set veel moeite met het gevoelige spel dat Gasquet tentoonspreidde. De Fransman, als zestiende geplaatst, wisselde goede diepe slagen af met fraaie dropshots en verscheen ook regelmatig aan het net om met fantastische volleys Nadal het leven zuur te maken.

Gasquet kreeg loon naar werken, want de eerste drie breakpunten van de wedstrijd waren voor hem, maar telkens werkte Nadal ze weg. Bij een 5-5 stand had de nummer ? van de wereld zelf aan een breakkans genoeg. Gasquet kreeg daarna nog een mogelijkheid om zich terug te knokken in de set, maar weer stond Nadal dat niet toe.

In het tweede bedrijf werd Gasquet direct weer gebroken. De Fransman won bij 2-0 achter nog wel een game, maar meer lukte niet meer.


Nadal heeft een set last van Gasquet (Foto: Novum)

Wii-verkopen naar dieptepunt

De Nintento Wii heeft slechts 172.000 eenheden verkocht in de Verenigde Staten in april. Het laagste totaal in de geschiedenis van de console. Volgens MarketWatch zijn de verkopen ten opzichte van vorig jaar met ruim 38 procent gedaald. In maart waren de verkopen ten opzichte van het voorgaande jaar met ruim veertig procent gedaald.

Voor de Nintendo 3DS zakken de verkopen eveneens in. Waar het apparaat tijdens de launch nog 400.000 eenheden wist te verkopen, zijn er in april slechts 194.000 van verkocht. Volgens de CEO van Nintendo, Satoru Iwata zijn de verkopen van de 3DS lager dan verwacht. Hij beweerde dat er wel een grote vraag bestaat voor het apparaat maar dat consumenten wachten tot er genoeg software voor de 3DS op de markt beschikbaar is. Wat de Wii betreft hoopt Nintendo dat de recent aangekondigde prijsdaling tot meer verkopen zal leiden.

De concurrenten van de Wii hebben in april meer apparaten verkocht. De Xbox 360 rond de 297.000 en de PlayStation 3 203.000. Het is niet bekend hoeveel er van de DS en de PSP verkocht zijn.

Partner dode vrouw opgepakt in Italië

Een 25-jarige man is vrijdag in Italië opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van een 24-jarige vrouw uit Gouda. De man is de partner van de vrouw. De 25-jarige verdachte kon worden aangehouden dankzij hulp van de Italiaanse autoriteiten, meldt de politie zaterdag.

Het lichaam van het 24-jarige slachtoffer werd vorige week zaterdag door agenten na een melding gevonden in haar woning aan de Wilde Wingerdlaan. Hoe de vrouw is omgebracht, is nog niet bekendgemaakt. Eerder meldde de politie al wel dat ze mogelijk het slachtoffer was geworden van een relatieconflict.

De politie laat weten dat er zo snel mogelijk een uitleveringsverzoek voor de man komt.

[Premier League] Negentiende landstitel voor United

Manchester United is na een jaar weer kampioen van Engeland. De Red Devils hadden hun handen vol aan Blackburn Rovers, maar sleepten toch een 1-1 gelijkspel uit het vuur. Dat was genoeg om de voorsprong op regerend landskampioen Chelsea naar een onoverbrugbare zeven punten te brengen. De titel is de negentiende voor United.

In Blackburn had United, waar Edwin van der Sar rust kreeg, aan één punt genoeg, maar de bezoekers kwamen door een treffer van oud-Feyenoorder Brett Emerton na negentien minuten op achterstand. Pas meer dan vijftig minuten later werd de titel veiliggesteld. Wayne Rooney schoot een door Javier Hernandez versierde penalty raak.

Chelsea was dit seizoen de eerste leider in de Premier League en de Blues voerden het klassement tot half november aan. Daarna waren het Arsenal en Manchester United die de hoofdrollen in de strijd om de titel voor zich opeisten. United nam echter vlot een voorsprong en zag Arsenal wegzakken.

Terwijl de Red Devils zelf ook punten lieten liggen, kwam Chelsea vanuit de achtergrond terug. Na een nederlaag van Manchester United bij Arsenal begin mei was de voorsprong van de ploeg uit Manchester op Chelsea nog maar drie punten.

Twee weken geleden stonde de twee ploegen op Old Trafford tegenover elkaar en vergrootte United de voorsprong thuis weer naar zes met een 2-1 zege. Het punt tegen Blackburn was vervolgens voldoende.

Door de titel neemt Van der Sar in elk geval afscheid met een prijs. De doelman, die aan het einde van dit seizoen stopt, kan ook nog de Champions League winnen met United.

Gamesindustrie niet gebalanceerd

De games-industrie is erg ongebalanceerd volgens de ontwikkelaar achter de multiplayer FPS Brink, Richard Ham. Hij beweert dat een industrie waar een beperkt aantal titels het grootste deel van de verkopen uitmaken slecht is voor innovatie. Tijdens een interview met MTV beweerde Ham dat dit de risico's voor de ‘kleinere' bedrijven significant verhoogt.

Splash Damage, het bedrijf waar Ham voor werkt, moet dit probleem zien te doorbreken met de nieuwe FPS Brink. "We've got to find ways to get people interested in some of the other stuff out there, because a lot of it is REALLY good and deserves to succeed, otherwise risk-taking will become rarer and rarer", volgens de ontwikkelaar.

De ontwikkelaar beweerde verder dat social gaming tot een van de succesverhalen van de komende vijf jaar zal behoren. "Connecting more and more people than ever before. Social gaming is the future."

Polen: Handen af van Nederlandse Polen

Polen stapt naar het Europese Hof van Justitie als werkloze Polen Nederland uit moeten. Dat zegt een Poolse minister in het zakengedeelte van de Poolse krant Gazeta Wyborcza. Daarmee verscherpt het land zijn standpunt over het plan van minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) om buitenlanders die niet in hun onderhoud kunnen voorzien het land uit te zetten.

Als Nederland de toegang van Polen tot de arbeidsmarkt beperkt, komt Polen in actie, kondigt minister van Werkgelegenheid Jolanta Fedak nu aan. "Het kan niet zo zijn dat een land eerst belastingen int van buitenlanders die in het land werken, en ze daarna het recht op sociale zekerheid ontzegt als ze hun baan kwijtraken."

De minister van de Poolse Volkspartij kondigt verder aan dat de gelijke behandeling van werknemers uit de oude en nieuwe landen van de Europese Unie bovenaan de agenda van haar ministerie staat. Polen is vanaf juli zes maanden lang voorzitter van de EU.

Europeanen die langer dan drie maanden in Nederland werken, kunnen nu in principe nog aanspraak maken op een bijstandsuitkering. Ook nu kan dat al gevolgen hebben voor iemands verblijfsstatus. De maatregelen die de coalitie van VVD en CDA in april aankondigde, hebben als doel de duimschroeven aan te draaien.

Steun publiek doet Schut goed

De massale steun van het Utrechtse publiek doet voetballer Alje Schut goed. De verdediger kreeg vandaag tijdens de training applaus toen hij zich even op het veld toonde. "Ik was daarvan erg onder de indruk", vertelt Schut op de website van FC Utrecht. "Maar ik wil niet dat het om mij draait. Het gaat op de eerste plaats om Mihai."

Schut viel dinsdag tijdens de training ongelukkig op Mihai Nesu. De Roemeen brak daarbij zijn nek en is verlamd. Nesu ligt op de intensive care en het is afwachten of zijn toestand verbetert.

Het ongeluk houdt Schut erg bezig. "Diep van binnen besef ik wel dat ik er erg weinig aan kon doen, maar het blijft een verschrikkelijk gevoel dat ik erbij betrokken was." Schut liet de afgelopen week de trainingen lopen en voelt zich niet in staat om morgen mee te spelen.

"Ik heb absoluut geen lust in wat dan ook, dus ook niet om te voetballen", vertelt hij. "Ik kan me niet goed focussen en daarom is het beter nu niet te trainen of te spelen. Het enige wat me bezighoudt, is dat ik hoop dat Mihai de kracht en steun krijgt om te herstellen."

Source Engine 2 staat niet in de planning van Valve

Valve, ontwikkelaar van de Source Engine, heeft in een interview met Develop laten weten dat ze geen plannen hebben om een vervolg te bouwen op de succesvolle Source Engine. In plaats daar van wil Valve de huidige Source Engine laten evolueren middels updates en fixes. Gabe Newell, Valves President, legt het volgende uit:

"There are a lot of advantages on iterating on a mature and stable and shipped codebase, as opposed to starting over again. I think, when you see a game like DOTA 2, you'll see how developers can get a lot more out of Source than most companies can get from a scratch-built engine. I think that the incremental updates model has worked really well for us".

Verder licht Gabe toe hoe hun positie is ten opzichte van de 'licensing war' met bijvoorbeeld Epics Unreal Engine: 

"We're really happy if another studio wants to use our engine, but we're not going to go out there and try and muscle in on what Epic Games does. A few people have used our engine, and I think a few more will find it useful now that we have a PS3 edition". 

De Source Engine werd geïntroduceerd in 2004 en heeft ondertussen flink wat titels op zijn naam staan, waaronder de laatste release van Valve, Portal 2.

'Oog-om-oog'-actie Iran uitgesteld

Justitie in Iran heeft de vergeldingsactie van een vrouw die blind is geworden, nadat een man haar zwavelzuur in de ogen had gespoten, voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat heeft het Iraanse persbureau ISNA zaterdag gemeld op basis van bronnen binnen justitie. De vrouw, Ameneh Bahrami, wilde de man zaterdagmiddag in een ziekenhuis in Teheran zwavelzuur in beide ogen spuiten.

De man spoot in 2004 zwavelzuur in haar gezicht, omdat zij verscheidene huwelijksaanzoeken had afgewezen. Sindsdien is zij blind en is haar gezicht verminkt. Operaties in Spanje, waar zij nu woont, hebben geen baat gehad.

Bahrami is speciaal voor de vergeldingsactie naar Teheran gevlogen. Islamitische wetten staan toe dat een slachtoffer van een misdrijf met gelijke munt terugbetaalt. Een rechter bepaalde dat de vrouw met een pipet zwavelzuur in de ogen mag spuiten. De man moet wel worden verdoofd.

'Duitsland heeft 2 miljoen immigranten nodig'

Duitsland moet de komende jaren mogelijk twee miljoen mensen uit het buitenland halen om het te verwachten tekort aan vakkrachten te bestrijden. Dat zegt directeur Frank-Jürgen Weise van het federaal arbeidsbureau zaterdag in een interview met de krant Die Welt.

Weise wijst erop dat tot 2025 een tekort aan zes tot zeven miljoen vaklieden zal ontstaan. De helft van die arbeidsplaatsen zullen Duitsers kunnen bezetten. Bovendien kunnen werkgevers 'in het slechtste geval' de productie naar een land verplaatsen waar nog wel vakkrachten te vinden zijn en de productie zo automatiseren dat ze minder op vaklieden zijn aangewezen. Toch zullen er ook dan nog meer dan twee miljoen vaklieden nodig zijn.

De Duitse regering overlegt op 22 juni met de organisaties van werkgevers en werknemers over het probleem van het tekort aan arbeidskrachten.

CU: PVV behandelen als elke andere partij

De ChristenUnie moet de PVV bejegenen als elke andere partij waartegen zij zich principieel verzet. Met 146 stemmen voor en 112 stemmen tegen nam het ledencongres van de ChristenUnie een motie van deze strekking zaterdag in Ede aan.

De motie was ingediend door de kieskring Maassluis en Elburg en ook overgenomen door het landelijk bestuur. Het gebod van naastenliefde geldt ook de politieke tegenstanders, vindt de kieskring, en voorstellen moeten op hun merites worden beoordeeld, niet op degenen van wie ze komen. De kieskring vindt dat er weinig verschil is tussen de PVV, die moslims zou discrimineren, en D66, dat christenen niet al te serieus zou nemen.

Een voorstel om een publicatie uit te brengen waarin duidelijk de verschillen tussen de ChristenUnie en het CDA worden aangegeven, haalde het niet. Een motie om economie en werkgelegenheid als speerpunten op te nemen, kon wel op een bijna unanieme meerderheid rekenen.

Van der Laan: Meer toezicht delinquenten

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam wil dat rechters bij veroordeling van zware geweldsdelinquenten en pedoseksuelen maatregelen treffen om te voorkomen dat zij weer in contact komen met hun slachtoffers als ze hun straf hebben uitgezeten. Dat heeft zijn woordvoerder zaterdag gezegd na een bericht hierover in Het Parool.

Amsterdam doet nu mee aan een proef waarbij de gemeente een waarschuwing krijgt van justitie als een ernstige gewelds- of zedendelinquent vrijkomt. De gemeente kan dan maatregelen nemen om onrust in de wijk te voorkomen en om de slachtoffers waarschuwen, zodat ze niet onverwachts tegenover de dader komen te staan.

Maar volgens de burgemeester heeft hij daarvoor niet de mogelijkheden. Hij wil dat de rechter naast zijn vonnis ook aanvullende maatregelen treft, zoals een verhuisplicht of straatverbod.

Wilders: Niks mis met eerder werk De Graaf

PVV-leider Geert Wilders wist dat de lijsttrekker van de partij in de Eerste Kamer, Machiel de Graaf, betrokken is geweest bij een verslavingsbureau in Den Haag. Maar volgens Wilders was er niks mis met die activiteiten.

Hij liet dat zaterdag weten in reactie op berichtgeving in NRC Handelsblad. De krant spreekt van een omstreden bedrijf (ExpertCleanics) dat verslaafden behandelt met een injecteerbaar geneesmiddel dat niet is toegelaten in de Europese Unie. Omdat het middel wordt voorgeschreven en verstrekt in Oekraïne, maakt het bedrijf zich echter niet schuldig aan een strafbaar feit, aldus NRC.

"Het is volkomen legaal. Niks aan de hand dus. Jammer dat roddel- en achterklapblaadje NRC niks beters te doen heeft", stelde Wilders. Volgens NRC is De Graaf medeoprichter van ExpertCleanics en heeft hij meerdere cliënten persoonlijk behandeld.

Wilders: niks mis met eerder werk De Graaf
Wilders: Niks mis met eerder werk De Graaf (Foto: ANP)

'Overbodig Shell weggepest uit China'

Shell wordt weggepest uit een groot petrochemisch gebied in China. Dat zegt een voormalig Shell-manager zaterdag in de Volkskrant. Volgens Frans van Gunsteren, die verantwoordelijk was voor de bouw van het enorme oliecomplex, denken de Chinezen geen dure buitenlanders meer nodig te hebben, omdat ze de techniek zelf beter beheersen.

"Ze vinden die dure expats niet meer nodig en denken het zelf wel te kunnen", zegt Van Gunsteren. Een westerse diplomaat in Beijing zegt de geluiden te herkennen. Vooral bedrijven die concurreren met Chinese staatsondernemingen moeten volgens hem 'echt oppassen'.

Shell heeft sinds 2006, samen met de Chinese staatsoliemaatschappij Cnooc, een petrochemisch complex dat anderhalf keer zo groot is als Moerdijk. De installatie kostte 3 miljard euro en geldt als een van de grootste buitenlandse investeringen met een Chinese partner in het land.

De spanning liep de laatste maanden op voor Shell, omdat Cnooc aan een nieuwe olie-installatie in de buurt werkt. Shell wil meedoen in de raffinaderij, maar de Chinezen hebben daar geen trek in.

Shell zou maximaal 30 procent van de aandelen in de nieuwe installatie kunnen krijgen, maar dan ook het aandeel in het bestaande complex van 50 procent moeten verkleinen naar 30 procent. "Het eind van het liedje zal toch zijn dat de Chinezen het geheel naar zich toe trekken", stelt Van Gunsteren.

Shell wilde tegenover de krant niet ingaan op de kwestie.


'Overbodig Shell weggepest uit China' (Foto: Novum)

VS erkent oppositie Libië niet

De Amerikaanse regering gaat niet over tot erkenning van de Libische oppositie als de legitieme regering van Libië. Dat is de uitkomst van een gesprek van een delegatie van de Libische Nationale Overgangsraad met Tom Donilon, adviseur voor nationale veiligheid van president Barack Obama.

In een verklaring zei het Witte Huis evenwel dat de Nationale Overgangsraad een 'geloofwaardige gesprekspartner namens het Libische volk' is. Ook zullen de Verenigde Staten en de NAVO net zo lang doorgaan met de militaire operaties in Libië totdat de Libische leider Moammar Gadhafi ophoudt met het aanvallen van zijn eigen bevolking.

Vrouw Mubarak opgenomen in ziekenhuis

Suzanne Mubarak, de vrouw van de verdreven Egyptische president Hosni Mubarak, is in het ziekenhuis opgenomen met ernstige pijn op de borst. Dat heeft de directeur van het ziekenhuis in Sharm el-Sheikh gezegd.

Aanleiding voor de ziekenhuisopname was het bevel van Egyptische aanklagers vrijdag voor de arrestatie van Suzanne Mubarak. Donderdag was ze al verhoord over mogelijke illegale zelfverrijking van haar en haar man tijdens diens bewind. Toen Suzanne Mubarak vrijdag te horen kreeg dat ze vijftien dagen zou worden gedetineerd voor verder verhoor viel ze flauw, aldus de ziekenhuisdirecteur.

Suzanne Mubarak zal voorlopig in het ziekenhuis blijven. Wanneer ze hersteld is zal ze overgeplaatst worden naar een vrouwengevangenis in Caïro, aldus een medewerker van de Egyptische veiligheidsdienst.


Vrouw Mubarak opgenomen in ziekenhuis (Foto: Novum)

Costa Rica getroffen door aardbeving

De Costa Ricaanse hoofdstad San José is vrijdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 6.0. Dat heeft een woordvoerder van het Seismologisch en Vulkanisch Instituut van het Midden-Amerikaanse land gezegd.

Het epicentrum van de beving lag op 28 kilometer van San José op 70 kilometer diepte. Er zijn nog geen meldingen van slachtoffers of grootschalige schade.

In 2009 werd Costa Rica getroffen door een aardbeving met een kracht van 6.1. Bij die beving kwamen ten minste twintig mensen om het leven.

Obama wil meer olieboring omstreden gebieden

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdag in zijn wekelijkse radiopraatje nieuwe maatregelen toegezegd om de binnenlandse olieproductie op te voeren. Hij staat onder druk van de Republikeinse oppositie en de publieke opinie, nu mensen de hoge olieprijs in de portemonnee voelen.

Obama zei dat hij het ministerie van Binnenlandse Zaken opdracht geeft om meer land te verpachten in een olierijk gebied in Alaska en in de Golf van Mexico. Oliebedrijven kunnen die gebieden dan huren en op zoek gaan naar olie of gas. De maatschappij die het meest biedt, mag daar doorgaans tien jaar aan de slag.

Het gebied in Alaska was aanvankelijk bestempeld als oliereserve voor het Amerikaanse leger. Het ligt vlak bij een natuurgebied. Uit dat gebied blijven ze weg, liet een woordvoerder weten.

Obama wil meer olieboring omstreden gebieden
Obama wil meer olieboring omstreden gebieden (Foto: ANP)

Vroeg veel insecten door mooi weer

Door het warme en droge voorjaar zijn insecten er dit jaar vroeg en talrijk bij. Daardoor zijn veel insecten nu al verder ontwikkeld dan voorgaande jaren rond deze tijd. Ook is de spreiding in verschijning groter. Als gevolg van de klimaatverandering komen er in de toekomst waarschijnlijk vaker meer en meer verschillende insecten.

Insectendeskundige Silvia Hellingman spreekt op de website Natuurbericht.nl over een 'topinsectenjaar'. Sommige soorten, zoals meikevers en verschillende snuitkevers, doen het uitzonderlijk goed. Massale vluchten meikevers komen meestal pas in mei. Dit jaar werden ze al in april gemeld. Op sommige plekken zouden er zelfs ruim duizend exemplaren op een avond gevangen zijn.

Behalve kevers zijn er ook al veel bladluizen, groeien eikenprocessierupsen als kool en doen de rupsen van de kleine wintervlinder en voorjaaruil het goed. Ook de wespen doen het dit jaar goed.

Technicus Japanse kerncentrale Fukushima overleden

Een man die werkzaam was bij de Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi is zaterdag overleden. Volgens Tepco, de beheerder van de kerncentrale, zijn er geen gevaarlijke hoeveelheden straling in het lichaam van de man gemeten.

Het is de eerste persoon die sinds de aardbeving en tsunami van 11 maart is overleden bij de kerncentrale. De man, die tussen de 60 en 70 jaar oud was, droeg apparatuur toen hij instortte. Hij overleed later in het ziekenhuis, aldus een woordvoerder van Tepco. De doodsoorzaak is nog onbekend.

De man was aan het werk in het deel van de centrale waar bestraald water wordt opgeslagen. Hij droeg een speciaal pak, handschoenen en een masker om zichzelf te beschermen tegen de straling.

Jongen dood na botsing en chaotische ambulancerit

Bij een ongeluk in Uddel is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 16-jarige brommerrijder omgekomen. De bestuurder van een bestelwagen zag de jongen over het hoofd toen hij wilde afslaan. Tijdens de hulpverlening kreeg zijn ambulance pech. De jongen werd met een andere ambulance naar een ziekenhuis gebracht, maar overleed daar.

Het ongeluk gebeurde op het fietspad langs de Meervelderweg, een van de provinciale wegen in de gemeente. De 40-jarige bestuurder van de bestelauto wilde het terrein van een winkel oprijden en zag de jongen niet. De brommerrijder remde zo hard dat hij werd gelanceerd en op de motorkap van de bestelauto terechtkwam.

Twee militairen van een kazerne in de Gelderse plaats verleenden eerste hulp. Een traumahelikopter landde een stuk verderop. De ambulance die het slachtoffer naar de heli zou brengen, kreeg echter pech. Een tweede ambulance reed, met een arts uit de helikopter, direct door naar het ziekenhuis.

De bestuurder van de bestelauto is verhoord. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Schaatser Ket breekt sleutelbeen

Schaatser Rhian Ket heeft zijn sleutelbeen gebroken. De 27-jarige uit de Hofmeier-ploeg kwam tijdens een skeelertraining ten val. Dat meldt hij op Twitter. Het is nog onbekend hoe de blessure zijn training voor het nieuwe seizoen beïnvloedt.

Ket werd in 2010 Nederlands kampioen op de 1.500 meter, zijn grootste succes. In zijn eerste seizoen bij Hofmeier werd de middenafstandspecialist echter pas vijfde toen hij zijn titel op de metrische mijl moest verdedigen.

Wat er misging bij Square Enix

Afgelopen week was al te lezen dat de grote ontwikkelaar Square Enix, bekend van onder andere Final Fantasy en Dragon Quest, een aantal onaangekondigde titels heeft geschrapt. Vandaag legt de grote baas Yoichi Wada uit wat er nou allemaal is misgegaan. 

Volgens Wada komt bijna een derde van het verlies door het verbeteren van Final Fantasy XIV en de gecancelde games. Wada reageert ook op de fans die de laatste jaren teleurgesteld zijn geraakt in Square Enix. "Our game development has become weaker than expected, revamping it will take one or two years." Volgens Wada ligt dit aan een zwakke communicatie binnen het bedrijf. Zo zou feedback van de creatieve leiding niet altijd doorgespeeld worden. Het verdelen van taken was erg moeilijk omdat iedereen zijn eigen rol wilde behouden in plaats van te helpen bij andere projecten.

De nieuwe richting die Square Enix neemt zal volgens Wada meer gefocust zijn op het uitbrengen van social networking-games en apps voor high end smartphones. Hij is echter onzeker of dat hij dit kan bereiken met de mensen die hij nu heeft en overweegt externe bedrijven te gebruiken om de apps te ontwikkelen. Het doel is om komend fiscaal jaar het bedrag van 1,5 miljard yen die via deze stroom binnenkomt te verdubbelen.

Een belangrijk punt is ook dat Square Enix hun "grote titels" wil uitbreiden door het ontwikkelen van nieuwe games. Volgens Wada zal het nog zo'n drie tot vijf jaar duren voordat deze games het licht zullen zien.

'Negen clubs hengelen naar Klose'

De toekomst van Bayern München-spits Miroslav Klose is onduidelijk. Negen clubs, waaronder Sunderland, willen de Duitse international komende zomer transfervrij inlijven.

Omdat Klose een langer verblijf in München tot op heden niet bevestigde blijft het speculeren rondom zijn persoon. De aanvaller kent, mede door blessureleed, een teleurstellend seizoen bij de Rekordmeister en moet topschutter (27 goals) Mario Gomez voor zich dulden. Bovendien beschikt Klose over een aflopend contract. Een vertrek lijkt dan ook een logische optie.

The Daily Mail maakt melding van interesse vanuit Sunderland. De nummer twaalf uit de Premier League zou verregaande interesse hebben in de Duitser met Poolse roots. Maar naast Sunderland lijkt er ook vanuit Spanje belangstelling te zijn voor Klose. Valencia en Sevilla zien wel wat in de komst van de spits, terwijl vanuit Turkije Besiktas, Fenerbahçe en Trabzonspor naar zijn diensten hengelen.

Mocht de spits München willen verlaten, maar wel in de Bundesliga willen blijven dan is er ook binnenlandse belangstelling. Hamburger SV en landskampioen Borussia Dortmund willen hem, terwijl zijn vorige werkgever Werder Bremen hem zou willen terughalen. In Bremen was Klose het succesvolst, met 53 goals in 89 competitiewedstrijden.

Brons turners Wammes en Van Gelder

Bij wereldbekerwedstrijden in Moskou heben turners Jeffrey Wammes en Yuri van Gelder brons gepakt op respectievelijk vloer en ringen. Wammes kreeg een puntentotaal van 14.250. De Fransman Thomas Bouhail won de wedstrijd met een score van 15.200.

Voor zijn oefening op ringen kreeg Van Gelder een puntentotaal van 15.450 punten. Het goud was met een score van 15.775 voor de Rus Konstantin Ploezjnikov.

Wielrenners dagen UCI voor de rechter

De veelbesproken verdachtenlijst, die onlangs in de Franse sportkrant L'Équipe werd gepubliceerd, heeft veel stof doen opwaaien in wielerland. Een groep renners heeft nu besloten de internationale wielrenunie (UCI) voor een Zwiterse rechter te dagen.

"De lijst schaadt de reputatie van de renners," aldus Paul De Geyter, een rennersmakelaar. "We willen dat die jongens eerherstel krijgen en eisen ook een schadevergoeding."

De Geyter haalde als voorbeeld de ontstane situatie rondom Carlos Barredo aan. "Nooit heeft hij positief getest. In 2010 is hij voor de Tour de France nauwelijks vier keer gecontroleerd, niet genoeg om conclusies te trekken."

"Nog vreemder is dat Barredo dit jaar helemaal nog niet gecontroleerd is en dat blijkbaar als vijand nummer 1 van de UCI. Dan ben je niet serieus met je dopingbeleid bezig", besloot De Geyter.

Het beest in aantocht in inFAMOUS 2-trailer

In 2008 verscheen inFAMOUS voor de PlayStation 3 waarin je als Cole speelde die door omstandigheden superkrachten had gekregen. Komende maand verschijnt het tweede deel in de serie maar mocht je het eerste deel niet hebben gespeeld, dan is het mogelijk dat het verhaal wat ingewikkeld is. Gelukkig hebben de makers nu een trailer gemaakt waarin het verhaal van deel één en het begin van inFAMOUS 2 wordt uitgelegd. Deze trailer is hieronder te aanschouwen.

FOK!games heeft een interview gehouden met game director Nate Fox van Sucker Punch over inFAMOUS 2. Je kunt dit interview hier lezen. Een uitgebreide preview van de game kun je hier vinden.

Bulykin: "Vijf clubs hebben zich gemeld"

Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid omtrent de toekomst van Dmitry Bulykin. De aanvaller van RSC Anderlecht wordt dit seizoen verhuurd aan ADO Den Haag en is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke speler.

Bulykin maakte dit seizoen al zeventien treffers voor ADO Den Haag. Toch is de Haagse club nog niet met een aanbieding gekomen, iets wat de Russische speler vreemd vind. Toch lijkt er nu enigszins schot in de zaak te zitten. "ADO heeft mij nu gevraagd om samen met mijn manager, de trainer en het bestuur bij elkaar te komen."

Naast ADO Den Haag zitten nog een aantal ploegen achter Bulykin aan. "Tot nu toe hebben vijf clubs zich gemeld voor mij bij Andrei. Maar als ADO de juiste oplossing vindt, dan houd ik alle opties open."

Munsterman: ''Heb Janssen nergens aangeboden''

FC Twente-preses Joop Munsterman ontkent in het Algemeen Dagblad nog maar eens de afgelopen transferperiode een vertrek van Theo Janssen te hebben willen forceren.

In de zaterdageditie van de krant gaat Munsterman nog één keer in op het gerucht dat hij in januari een transfer van Theo Janssen zou hebben willen forceren. De preses werd ervan beschuldigd negatieve verhalen over Janssen te hebben gelekt om op die manier zo snel mogelijk een transfer van de middenvelder af te dwingen.

"Ik heb nooit gezegd dat Theo weg moest in de winterstop", benadrukt hij. "Ik heb hem nergens aangeboden. Nergens! Vraag maar na bij elke agent. En een bommetje gooien bij de pers? Ik zal wel naïef zijn, maar ik zou niet eens weten hoe dat werkt. De pers laat zich ook niet misbruiken. En waarom ook? Theo zegt zelf dat hij weg wil. En als hij zelf weg wil, dan kan dat, zoals dat bij ons met iedere speler kan. Maar niet voor niets!"

Ook ontkent Munsterman een slechte verstandhouding met zijn middenvelder. Dat zou enkel zijn gesuggereerd door de pers. "Pas zaten we nog naast elkaar in de dugout, Theo en ik", herinnert Munsterman zich. "Zegt Theo: kom wat dichterbij zitten, kunnen de fotografen een mooi plaatje maken."

Fans FC Utrecht steken selectie hart onder de riem

De fans van FC Utrecht hebben hun ploeg vandaag, tijdens de afsluitende training voor het duel tegen AZ, een hart onder de riem gestoken. Eerder deze week werd de selectie opgeschrikt door een noodlottig ongeval, waarbij Mihai Nesu een nekwervel brak. Voor aanvang van de training van vandaag gaf een groot deel van de aanhang de voltallige selectie een staande ovatie.

Nesu liep de ernstige blessure op, nadat hij en Alje Schut tijdens de training op ongelukkige wijze in botsing kwamen. De laatstgenoemde speler trainde sindsdien niet meer mee, maar liet zich vandaag toch nog even op het trainingsveld zien. De fans van FC Utrecht steunden de verdediger vervolgens met een indrukwekkend lang applaus, waarna hij het veld zichtbaar geëmotioneerd verliet.

Voor Nesu begint een lange revalidatie. De speler van FC Utrecht werd na het noodlottige ongeval uiterst voorzichtig naar het ziekenhuis gebracht, waarna een operatie van vijf uur volgde. Inmiddels is de situatie van de Roemeen stabiel, maar hij heeft nog altijd geen gevoel in zijn lichaam.

Ontknoping Eredivisie: Vooruitblik speelronde 34

Zondag wordt de laatste speelronde van deze voetbaljaargang in de Eredivisie gespeeld. De degradant is inmiddels bekend, maar welke ploeg gaat met de landstitel aan de haal? Zondagmiddag om 16.30 uur weten we het. Lees hieronder de laatste vooruitblik van dit seizoen.

Landstitel
De strijd om de landstitel gaat dit weekend tussen FC Twente en Ajax. Ook PSV streed vorige week nog mee om het kampioenschap, maar zag zowel de Tukkers als de Amsterdammers hun wedstrijd winnen. Daardoor viel het doek voor de Eindhovenaren, die bij winst op FC Groningen tweede zullen worden.

Mochten de Eindhovenaren er niet in slagen om in de Euroborg te winnen, dan stroomt de ploeg van trainer Fred Rutten in de play-off ronde van de Europa League in.

Het duel tussen Ajax en FC Twente wordt later vandaag in een extra voorbeschouwing op FOK!sport uitgelicht.

Europees voetbal
AZ is zo goed als zeker geplaatst voor de derde voorronde van de Europa League. De Alkmaarders hebben aan één punt in het duel tegen FC Utrecht genoeg om de vierde plaats in de Eredivisie veilig te stellen. Mocht de Alkmaarder formatie verliezen én FC Groningen wint met tenminste 2-0 van PSV, dan gaan de Groningers met het directe ticket aan de haal. Slaagt de ploeg van trainer Pieter Huistra hier niet in, dan wachten de play-offs om het laatste ticket voor de Europa League.

Roda JC Kerkrade en ADO Den Haag zijn al zeker van deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Voor beide ploegen is deelname aan een Europees toernooi alweer even geleden. De Limburgers deden in 2005 voor het laatst mee aan de Intertoto Cup, maar verloren in de halve finale het tweeluik uiteindelijk van Valencia. Voor de Haagse club is het nog langer geleden. Zij deden in 1988 voor het laatst mee aan de Intertoto Cup en gingen in de groepsfase, waar zij Malmö FF, FC Karl-Marx-Stadt en Hannover 96 troffen, onderuit.

Heracles Almelo staat nu nog op de felbegeerde achtste plaats, die recht geeft op het laatste ticket voor de play-offs om Europees voetbal. FC Utrecht zit echter ook nog op het vinkentouw, waardoor de formatie uit Almelo van ADO Den Haag móet winnen om zeker te zijn. Bij een gelijkspel is de club afhankelijk van het resultaat van FC Utrecht, dat het tegen AZ opneemt.

Tot slot maakt ook Feyenoord in theorie nog een kleine kans, maar de Rotterdammers zullen dan een monsterscore op N.E.C. Nijmegen moeten boeken. Daarnaast zullen Heracles Almelo en FC Utrecht moeten verliezen.

Degradatie
Enkele weken geleden degradeerde Willem II al uit de Eredivisie, maar de strijd om deelname aan de play-offs is nog niet gestreden. VVV-Venlo is wel zeker van deelname om promotie/degradatie, maar dat geldt niet voor Excelsior. De Rotterdammers hebben slechts drie punten minder dan De Graafschap, dat nu op de vijftiende plaats staat. Ook het doelsaldo scheelt maar twee doelpunten. Mocht Excelsior met tenminste 2-0 van Vitesse winnen én gaat De Graafschap onderuit tegen VVV-Venlo, dan speelt de Rotterdamse club zich veilig en moeten de Superboeren nog een aantal wedstrijden spelen.

Vitesse heeft eveneens drie punten meer dan Excelsior, maar het doelsaldo van de Arnhemmers is beduidend beter dan het doelsaldo van de club uit Kralingen. Daardoor kan men aannemen dat de formatie van trainer Albert Ferrer ook komend seizoen gewoon in de Eredivisie zal spelen.

Online kijken?
 



Programma laatste speelronde:

Datum Thuis Uit
15 mei, 14:30 uur Feyenoord N.E.C. Nijmegen
15 mei, 14:30 uur Vitesse Excelsior
15 mei, 14:30 uur Heracles Almelo ADO Den Haag
15 mei, 14:30 uur FC Utrecht AZ
15 mei, 14:30 uur Roda JC Kerkrade sc Heerenveen
15 mei, 14:30 uur Ajax FC Twente
15 mei, 14:30 uur De Graafschap VVV Venlo
15 mei, 14:30 uur Willem II NAC Breda
15 mei, 14:30 uur FC Groningen PSV

De wereld in chaos in The Witcher 2-trailer

Komende week zal The Witcher 2: Assassin's of Kings in de winkel liggen voor de PC. Ondanks dat Witchers altijd neutraal proberen te blijven in de politiek zal dit ook in dit deel niet goed mogelijk zijn voor Geralt of Rivia. De wereld is een grote chaos geworden en hij zal een plekje in deze wereld moeten vinden. Hoe de wereld versplinterd is en waarom er veel oorlogen zijn uitgebroken is te zien in onderstaande trailer.

[Giro] Hoogerland: "Er liggen kansen"

Johnny Hoogerland was in het begin van de Giro d'Italia niet volledig fit. Gisteren leek hij echter alweer in orde te zijn, toen hij een gooi deed naar een etappezege. Zijn poging strandde echter op de slotklim.

"Op je verjaardag een koers winnen is weinigen gegeven. Mij gisteren dus ook niet, al ging het best aardig," schreef de gisteren jarige Hoogerland in zijn dagboek in de PZC. "De sprong naar de koplopers was niet gepland of zo. Ik had op den duur een gat en toen dacht ik: rij dan maar door. Onze voorsprong was te klein om tot het einde vast te kunnen houden. Dan hadden we een minuut of vier moeten hebben. Maar er liggen kansen, zeker in het verdere verloop van de Giro."

 

WADA: "Dopingcontroles UCI niet in orde"

Het WADA is van mening dat de UCI geblunderd heeft met het uitvoeren van dopingcontroles tijdens de Tour de France van 2010. Het Wereld Anti-Doping Agentschap vindt dat de UCI te weinig gebruikt heeft gemaakt van het bloedpaspoort, dat opvallende bloedwaarden kan laten zien bij renners.

"Van een renner met een quotering van 10 werd, in strijd met advies van het laboratorium dat de tests uitvoerde, geen bloedstalen afgenomen en een gevraagde epo-test liet een week op zich wachten," stond in een gelekt rapport van het WADA.

Het kwam met 57 aanbevelingen, waaronder het verbeteren van de onverwachte controles. "De onaangekondigde controles verdienen die naam niet. Ze komen op een moment dat de renners ze wel degelijk verwachten: tijdens een rustdag of na een etappe."

Gisteren lekte de lijst van de UCI met renners die in hun ogen verdacht waren. Denis Menchov, toen Rabobankrijder, stond met een 9 als derde op die lijst.

PVV'er betrokken bij dubieuze verslavingszorg

PVV'er Machiel de Graaf is een van de oprichters van een omstreden bureau voor verslavingszorg in Den Haag. Verslaafden worden er behandeld met een geneesmiddel dat in Europa niet is toegelaten. Het bedrijf komt onder die beperking uit door het middel elders te laten voorschrijven. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag op basis van eigen onderzoek.

Het middel waarom het gaat is Tetlong-250, een geneesmiddel dat met injecties wordt toegediend. Het Haagse bedrijf Expertcleanics, dat drugs- en alcoholverslaafden behandelt, laat het medicijn voorschrijven en verstrekken in Oekraïne.

De Graaf, lijsttrekker voor de Eerste Kamer voor de PVV, zou zelf nauw betrokken zijn geweest bij de begeleiding van patiënten. Sinds hij is benoemd als lijsttrekker voor de senaat, is hij daarmee gestopt. "Ik wil al mijn tijd vrijmaken voor de politiek. Daarnaast is het niet gezond een bedrijf te verbinden aan welke politieke partij dan ook."

De aanstaande senator zou zich bovendien als PVV'er niet willen profileren met het onderwerp verslavingszorg. In die hoedanigheid is hij voorstander van een 'harde aanpak' van drugsverslaafden.

De PVV wilde niet reageren op de activiteiten van een van haar nieuwe kopstukken. "Er is al zo veel negatief nieuws over de PVV", zegt vicefractievoorzitter Fleur Agema in de krant. Het is dan ook niet duidelijk in hoeverre PVV-leider Geert Wilders op de hoogte is van de praktijken.


PVV'er betrokken bij dubieuze verslavingszorg (Foto: Novum)

Gehavend lijk gevonden in Rijn

In het water van de Rijn zijn vrijdagmiddag de stoffelijke resten van een lichaam aangetroffen. De vondst werd gedaan in de Gelderse plaats Millingen aan de Rijn, vlak bij de Duitse grens. Het waterlijk was gehavend en heeft vermoedelijk langere tijd in het water gelegen. Dat laat de politie zaterdag weten.

Het gaat bij de stoffelijke resten in ieder geval om een hoofd en ledematen. "Maar het gaat om meer. We spreken van een waterlijk", licht een woordvoerder van de politie toe. Over de doodsoorzaak en de toedracht van de verminkingen is nog niets bekend.

Waarschijnlijk is het lijk door de stroom van de rivier meegekomen uit Duitsland. Zaterdag wordt sectie verricht. De politie hoopt dan ook meer te weten te komen over de identiteit van de overledene.

Sparta trekt Bruinier aan

Sparta Rotterdam heeft de eerste aanwinst voor komend seizoen binnen. Middenvelder Jaime Bruinier komt over AGOVV Apeldoorn. Hij tekende tot medio 2014 op het Kasteel.

De 23-jarige Bruinier debuteerde in het betaald voetbal namens Vitesse, maar brak pas echt door bij AGOVV. De afgelopen drie seizoenen was hij een onbetwiste basisspeler in Apeldoorn. Met name dit seizoen was Bruinier prima op dreef en viel hij op met acht doelpunten, een hoog aantal voor een middenvelder. Ook VVV-Venlo was in de race om de transfervrije Bruinier vast te leggen.

IGN bouwt opvolger van Wii

Er zijn al verschillende geruchten geweest omtrent de opvolger van Nintendo Wii. IGN heeft nu, met hulp van een aantal 'goed geïnformeerde bronnen', deze opvolger nagebouwd met PC-componenten zodat we een aantal multiplatform-games kunnen gaan vergelijken.

De specificaties van het systeem zijn als volgt:

  • CPU: 3.2GHz Triple Core AMD Athlon II X3 450
  • GPU: XFX Radeon HD 4850 GPU with 1GBs of VRAM
  • Motherboard: BIOSTAR A780L3L Micro ATX
  • RAM: 2GBs of Kingston DDR3
  • Power Supply: Rosewill RV350 ATX 1.3
  • Hard Drive: 80GB WD Caviar Blue 7200RPM

Deze hardware wordt niet letterlijk gebruik in 'Project Café', maar zou vergelijkbare prestaties moeten opleveren. Er wordt overigens 2GB RAM gebruikt omdat een PC een zwaar OS draait. Volgens de geruchten krijgt de opvolger van Nintendo Wii 1GB RAM.

De games die getest zijn, zijn onder andere Portal 2, Black Ops, NFS: Hot Pursuit en Crysis 2. Alle games draaien soepel op het systeem in 1080P met de grafische settings op z'n minst op 'high'. Vergeleken met bijvoorbeeld Xbox 360 zijn de textures scherper en de details hoger. Een high-end PC draait echter de games in een hogere resolutie en op hogere grafische settings. Deze systemen zijn echter vele malen duurder en niet te vergelijken met een console. Een filmpje van de performance is te zien op IGN zelf.

Wat er uiteindelijk echt in de nieuwe console van Nintendo komt te zitten zullen we pas weten nadat de console verschenen is. Nintendo strooit nooit met hardwarespecificaties omdat het volgens hen om de games gaat. Wel kunnen we de komende E3 zien wat de nieuwe console kan als we trailers en gameplaybeelden te zien krijgen.

ADO Den Haag haalt talent van Alphense Boys

ADO Den Haag heeft wederom een talentvolle speler van Alphense Boys aangetrokken. Linksback Tim de Rijk verruilt de zondaghoofdklasser voor het dit seizoen zo verrassend presterende ADO. De Rijk zal voor één seizoen tekenen.

De negentienjarige speler trainde vanaf februari al wekelijks mee bij ADO Den Haag. Hij wist de club te overtuigen van zijn kwaliteiten. In het recente verleden haalde ADO ook al Ahmed Ali, spelend in Jong ADO Den Haag, en de alom geprezen Jens Toornstra weg bij Alphense Boys.

Willemsen verruilt Almere voor Spakenburg

Marien Willemsen zet zijn loopbaan voort in de Topklasse. Hij doet dit echter niet bij Almere City FC, de waarschijnlijke degradant uit de Jupiler League, maar bij Spakenburg. De rechtsbenige flankspeler, die zowel achterin als op het middenveld kan spelen, strapt transfervrij over naar de zaterdagtopklasser.

De 26-jarige Willemsen werd opgeleid bij AZ, maar debuteerde in het betaald voetbal namens Telstar. Na drie seizoenen bij die club vertrok de Amsterdammer naar Almere City FC, waar hij de afgelopen twee jaar actief was. In totaal kwam Willemsen 133 keer in actie in de Jupiler League. Hij scoorde daarin negen keer.

Haase wint in kwalificatie Nice

Robin Haase heeft de eerste ronde van het kwalificatietoernooi in Nice overleefd. De Hagenaar, de hoogstgeplaatste speler in de voorrondes, versloeg de 22-jarige Spanjaard Gerard Granollers met 6-1, 6-4. Granollers, 322e van de wereld, is de jongere broer van Marcel Granollers.

Haase had op het Zuid-Franse gravel lang weinig moeite met de Spanjaard. De Nederlander liep via twee breaks in de eerste set uit naar 6-1 en twee breaks in het tweede bedrijf brachten hem op 5-2. Toen kwam Granollers echter in de wedstrijd en brak terug. Op 5-4 liet Haase nog een aantal matchpunten onbenut voor hij uiteindelijk toch toesloeg.

Haase treft in de volgende ronde de Fransman Mathieu Rodrigues of Pavol Cervenak uit Slowakije tegenover zich. De Hagenaar, de nummer 58 van de wereldranglijst, moet nog twee wedstrijden winnen om zich voor het hoofdtoernooi te plaatsen.

Square-Enix viert 25 jaar Dragon Quest

Dragon Quest bestaat 25 jaar en Square-Enix gaat dit groots vieren in Japan. Er komt een speciale uitgave van de eerste drie Dragon Quest-games voor Nintendo Wii. Deze disc is vergelijkbaar met het eerder verschenen Super Mario All Stars van Nintendo zelf. Ook komen er verschillende feestelijk goodies.

Op dit moment lijkt het er niet op dat er ook maar iets van deze aangekondigde producten naar het Westen komt, maar is er altijd hoop. De serie wordt steeds populairder in het Westen met Dragon Quest IX voor Nintendo DS als meest verkochte deel. Misschien horen we op de komende E3 iets over de verjaardag van deze oude RPG-reeks.

Dragon Quest

DQ

DQ

DQ

Ook Venus Williams niet op Roland Garros

Na Serena Williams heeft ook haar zus Venus Williams zich afgemeld voor Roland Garros. Venus moest zich afmelden voor het tweede grandslamtoernooi van het jaar wegens problemen met haar buikspieren en knieletsel.

De Amerikaanse kwam niet meer in actie sinds haar opgave in de derde ronde van de Australian Open. Volgens haar manager zou Venus wel op tijd fit zijn voor Wimbledon, dat op 20 juni start.

Vertonghen wou signaal afgeven

Jan Vertonghen ontkende vorige week na afloop van de verloren bekerfinale met klem dat de nederlaag een mentale tik zou zijn. ''Ik wou een signaal afgeven'', zegt de Ajacied nu.

Even leek Vertonghen er helemaal doorheen te zitten na een 120 minuten durende bekerfinale die was uitgemond in een 3-2 nederlaag. Maar even later meldde de Belg zich koelbloedig bij de pers en had hij het over een FC Twente dat alleen gevaarlijk was geweest bij spelhervattingen en een beter Ajax. Een mentale tik wilde de Belgisch international absoluut niet van spreken.

Inmiddels weten we beter. Vertonghen vertelt vandaag in De Telegraaf dat hij met deze houding een signaal wilde afgeven naar zijn medespelers. ''Ik wilde een signaal afgeven. We konden niet blijven rouwen'', gaf hij als verklaring voor zijn gedrag. Inmiddels wil Vertonghen wel toegeven dat hij baalt van de verloren bekerfinale. ''Het was weer niet gelukt om een prijs te pakken. Zonde dat we dit lieten lopen. Ik heb nog niet zo veel gewonnen en we hadden zin in een feestje met onze supporters.'' Maar dat komt er morgen nog, voorspelt de Ajax-captain.

''Ik merk dat FC Twente in heel Nederland favoriet is, zelfs bij de eredivisietrainers. Dat hoeft niet in ons nadeel te zijn. Hetzelfde geldt voor de verloren bekerfinale'', aldus Vertonghen. De vraag in hoeverre die wedstrijd psychologisch een rol gaat spelen in de ArenA houdt de gemoederen bezig.

Aantal boetes verdubbeld door digitale flitspaal

Sinds de invoering van de digitale flitspaal in 2007 is het aantal flitspaalboetes verdubbeld. Werden in 2007 nog 934.000 boetes uitgedeeld voor te hard of door rood rijden, drie jaar later gebeurde dat ruim 1,8 miljoen keer. Dat schrijft het AD op basis van een analyse van de flitspalen door het Openbaar Ministerie (OM).

De verdubbeling van het aantal boetes komt op het conto van slechts 188 van de 1329 flitspalen in Nederland. Dat is het huidige aantal digitale palen. Dit jaar komen er nog eens 60 bij en in 2014 moeten er 750 digitale flitspalen zijn, zegt officier van justitie Willebrord Freijsen van het landelijk parket.

De nieuwe flitspalen zijn een stuk efficiënter omdat ze altijd aanstaan. De oude palen werken slechts een kwart van de tijd omdat het fotorolletje vol raakt en moet worden vervangen. Dat de digitale palen niet voor vier keer meer boetes zorgen komt doordat weggebruikers hun rijgedrag aanpassen aan de nieuwe palen, stelt Freijsen.

Freijsen zegt dat het OM samen met Rijkswaterstaat plannen heeft voor trajectcontroles op de acht stukken snelweg waar het kabinet de maximumsnelheid wil opvoeren naar 130 kilometer per uur. "Dat is niet omdat ik denk dat harder rijden per se onveiliger is. Het beteugelen van de snelheid heeft ook te maken met geluids- en milieuaspecten."

Pokeraar (17) boort zichzelf tonnen door de neus

De 17-jarige Jimmy Jonker uit Kerkrade, die in een pokertoernooi op internet een prijzengeld van 370.000 euro bij elkaar speelde, ziet de prijs aan zijn neus voorbijgaan. Omdat hij minderjarig is, had hij namelijk helemaal niet mogen meespelen. Zijn eigen loslippigheid verried hem uiteindelijk. Dat schrijft het AD zaterdag.

Het pokertoernooi met zestigduizend deelnemers werd georganiseerd door Pokerstars, een bedrijf gevestigd op het Britse Isle of Man. De jeugdige speler speelde volgens de krant mee op naam van zijn vader, waardoor er eigenlijk niets had kunnen misgaan toen hij zesde werd en het prijzengeld binnensleepte. Maar hij kon het niet nalaten om er op chatsites over te vertellen.

De familie zou nog geprobeerd hebben de zaak te redden, maar sprak zichzelf daarbij tegen. Zo zei Jonker eerst dat hij 19 jaar oud was, terwijl de vader volhield dat hij degene was die de prijs had gewonnen. Na onderzoek concludeerde de pokersite dat het toch echt de 17-jarige was die had gespeeld. Het prijzengeld gaat nu naar een goed doel.

Rotterdam herdenkt bombardement

Rotterdam staat zaterdag stil bij het bombardement dat de binnenstad in mei 1940 vrijwel volledig in puin legde. Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) legt een krans bij het monument 'De verwoeste stad' van de kunstenaar Ossip Zadkine.

Het bombardement op 14 mei 1940 kwam vier dagen na de Duitse inval in Nederland. Achthonderd mensen kwamen om het leven en tachtigduizend mensen raakten hun huis kwijt. Rotterdam capituleerde nog dezelfde dag. Een dag later volgde de rest van het land. De overgave gold echter niet voor de provincie Zeeland. Hier bieden voornamelijk Franse troepen nog tot 19 mei weerstand.

Naast de kranslegging van Aboutaleb vindt er om 12.00 uur een bezinningsbijeenkomst plaats in de Laurenskerk. Na afloop volgt een wandeling naar Plein 1940, waar het monument staat. De herdenking wordt 's avonds afgesloten met een skate- en wandeltocht langs de zogenoemde brandgrens, die markeert welk gebied werd verwoest.

'Riccò dichtbij contract bij Oekraïense formatie'

Riccardo Riccò is misschien sneller dan verwacht weer terug te vinden in het wielerpeloton. Volgens het Belgische RTBf zou de Italiaan dichtbij een contract staan bij de Oekraïnse continentale formatie Amore & Vita-Conad.

Riccò werd drie maanden terug nog ontslagen door zijn ploeg Vacansoleil-DCM na hardnekkige geruchten over een bloedtransfusie. Riccò werd namelijk opgenomen in een ziekenhuis met hoge koorts, wat volgens geruchten veroorzaakt werd door een zelf uitgevoerde bloedtransfusie.

Na zijn ontslag kondigde Riccò zijn afscheid aan, maar kwam daar later op terug. Een overstap naar de Oekraïense formatie zou opmerkelijk zijn, aangezien die als motto ‘Racing Clean' heeft.

Kies je eigen Xenoblade-cover

Nintendo heeft een microsite online gezet waarop je kan kiezen voor jouw favoriete, alternatieve, Xenoblade Chronicles-cover. De cover die uiteindelijk de meeste stemmen heeft wordt aan de binnenkant bedrukt. Daardoor heeft iedereen die de game koopt de keuze uit twee verschillende covers.

Nintendo heeft dit in het verleden wel eens eerder gedaan, bijvoorbeeld bij Sin & Punishment 2 voor Nintendo Wii. Dit is echter de eerste keer dat we zelf mogen kiezen wat de alternatieve cover wordt. De vier verschillende mogelijkheden zie je hieronder. Welke vind jij het mooist?

Xenoblade Xenoblade

Xenoblade Xenoblade

Spelers Barcelona gehuldigd

De spelers van Spaans landskampioen Barcelona zijn gehuldigd in de Catalaanse stad. Duizenden voetbalfans waren de straat opgegaan om de kampioenen toe te juichen, die in een open bus door de stad toerden.

Op de bus hing uiteraard een groot spandoek met de woorden 'kampioen 2010-2011'. Barcelona veroverde voor het derde jaar op rij de Spaanse titel. Maar er was ook aandacht voor de aardbeving die het stadje Lorca heeft getroffen en waarbij negen doden en tientallen gewonden vielen. 'Lorca is in onze harten', luidde een tekst op de bus.

De parade eindigt in stadion Camp Nou, waar de huldiging wordt afgesloten met een popconcert.

Spelers Barcelona gehuldigd
Spelers Barcelona gehuldigd (Foto: ANP)

Brabander steekt broer in nek

Een 25-jarige man uit het Brabantse Sint Anthonis heeft vrijdagavond zijn broer in zijn nek gestoken. Het 28-jarige slachtoffer is per ambulance naar een ziekenhuis gebracht, maar de ernst van zijn verwondingen is niet bekend. De dader belde zelf de politie, waarop hij werd aangehouden.

De steekpartij vond aan het begin van de avond plaats in de woning van de jongste broer aan Den Hil. Wat zich precies in de woning heeft afgespeeld is nog niet bekend. De politie onderzoekt de uit de hand gelopen broedertwist.

Lidl-kaas teruggeroepen wegens gevaarlijke bacterie

Fabrikant Belgomilk roept een kaas terug die in supermarktketen Lidl is verkocht. In de 'Sint-Maarten-Classic' gesneden kaas is de bacterie listeria monocytogenes gevonden. De bacterie is met name gevaarlijk voor zwangere vrouwen en jonge kinderen, maar iedereen kan er maag- en darmklachten van krijgen.

Consumenten krijgen het advies de kaas terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen dan hun geld terug, ook zonder kassabon, meldt de Belgische fabrikant in een waarschuwing in De Telegraaf. Het gaat om verpakkingen die voor woensdag zijn gekocht.

Mensen die last hebben van buikloop, braken en buikpijn, vaak met koorts wordt aangeraden contact op te nemen met een arts. Of er al mensen zijn ziek geworden door de kaas is onduidelijk.

De kaas wordt ook in België uit de handel gehaald.

Hulpdiensten negeren ICE-noodnummer in gsm

Politie, brandweer en ambulancediensten maken vrijwel nooit gebruik van een ICE-noodnummer in mobiele telefoons. Een aantal jaar geleden werden mensen opgeroepen het nummer van een naaste in hun gsm te zetten met de naam ICE, wat staat voor In Case of Emergency. Hulpdiensten doen er echter niks mee, schrijft het Nederlands Dagblad.

Het ICE-systeem werd in meerdere landen toegepast en gepromoot. Het idee was dat hulpverleners niet zouden hoeven zoeken naar het nummer van iemand die bij nood moet worden geïnformeerd. Verzekeraars en telefonieaanbieders ondersteunden het idee.

Nog steeds worden mensen geadviseerd een ICE-nummer op te slaan. De koepelorganisaties van politie, brandweer en ambulancediensten geven echter aan dat er nauwelijks naar wordt gekeken.

"Onze medewerkers verlenen ter plaatse acute zorg, maar doen niet aan opsporing", zegt Nadiene Toby van Ambulancezorg Nederland. Ook brandweerkoepel NVBR en het Korps Landelijke Politiediensten geven aan zelden tot nooit in telefoons te zoeken naar een ICE-nummer.


Hulpdiensten negeren ICE-noodnummer in mobiel (Foto: Novum)

[Update] 'Details en trailers Modern Warfare 3'

[Update 8:12] Activision heeft met het vrijgeven van vier teaser-trailers de game officieel aangekondigd. Of de onderstaande geruchten kloppen is niet bekendgzemaakt. In de geruchten worden ook Afrika en twintig multiplayer-maps genoemd. Bekijk de vier trailers hieronder.

[Origineel bericht] Website Kotaku heeft van verschillende bronnen vernomen dat Call of Duty: Modern Warfare 3 op 8 november uit zal komen. De game zal ons naar steden zoals New York, Parijs en Londen gaan brengen. Er wordt aan gewerkt door Infinity Ward, Sledgehammer Games en Raven Software.

Volgens de bronnen zal het spel direct het verhaal oppakken waar Modern Warfare 2 geeindigd is. We zullen als spelers verschillende personages voorbij komen die we al kennen of gaan leren kennen. Enkele nieuwe personages zijn onder andere een 'Russian Federal Protective Services agent', 'SAS Operative', 'tank gunner' en 'AC-130 gunner'. Twee van de nieuwe personages zullen de codenaam 'Frost' en 'Sandman' krijgen.

Als speler zullen we weer enkele voertuigen kunnen besturen waaronder een tank. De singleplayer van het spel zal zo'n 15 missies bevatten en de multiplayer zal twee nieuwe 'Spec Ops'-modi krijgen: 'Survival' en 'Mission'. Alhoewel dit niet komt van de Activision zelf maar van bronnen van de website zullen we nog even moeten wachten of dit allemaal lijkt te kloppen.

Franse trailer

Duitse trailer

Amerikaanse trailer

Engelse trailer

Modern Warfare 3
Sandman

Porno gevonden in villa Bin Laden

In de villa van Osama bin Laden zijn grote hoeveelheden porno gevonden. Dat beweren twee Amerikaanse functionarissen bijna twee weken na de inval in de Pakistaanse villa waarbij Bin Laden werd gedood.

Of het pornografische materiaal van de Al Qaida-leider was of een van de andere bewoners van de villa in Abbottabad is onduidelijk. Bin Laden woonde in de villa met een van zijn zonen, twee koeriers en drie echtgenotes.

De porno werd meegenomen, samen met een handgeschreven dagboek, vijf computers, tien harde schijven en 110 USB-sticks. In het dagboek staan onder meer aantekeningen van Bin Laden over een aanslag op de Amerikaanse president Barack Obama. Bin Laden concludeerde echter dat het onmogelijk was, omdat de president te zwaar beveiligd werd.

'Metal Gear Solid: Rising pas in november 2012'

Volgens een uitgelekte retail-lijst van de winkelketen GameStop zal Metal Gear Solid: Rising pas in november 2012 uitkomen. Op de lijst die 12 mei geprint zou zijn staan ook andere games met releasedata waaronder Final Fantasy XIII-2 en de rebootgame van Tomb Raider.

Op de lijst staat ook Mass Effect 3 maar wel met een oude datum aangezien de game naar 2012 is verschoven. Bekijk de lijst hieronder maar neem de data wel met een korreltje zout.

Data

Data

Man beschoten in tuin kerk Roermond

Een 75-jarige man uit Roermond is vrijdag om 11.30 uur gewond geraakt door kogel uit een luchtdrukgeweer. Dat heeft de politie vrijdagavond laten weten.

De man was aan het werk in een tuin bij de Kapel in het Zand in zijn woonplaats toen hij werd beschoten. Het slachtoffer werd in de borststreek geraakt. De 75-jarige was in staat zelf naar het ziekenhuis te gaan. Daar is de kogel verwijderd.

De man werkte als vrijwilliger in de kruiswegstatie van de Kapel, een reeks afbeeldingen in de tuin achter de Kapel waarbij het lijdensverhaal van Jezus wordt uitgebeeld. De politie heeft geen idee wie op de man geschoten heeft en waarom.

Demjanjuk verlaat gevangenis

John Demjanjuk (91), de voormalige bewaker van vernietigingskamp Sobibor, is vrijdag vrijgelaten uit de gevangenis. Zijn bestemming is niet bekendgemaakt.

Demjanjuk mag het hoger beroep tegen zijn veroordeling in vrijheid afwachten. De hoogbejaarde man was donderdag schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan de moord op circa 28.000 Joden, onder wie veel Nederlanders. Hij kreeg vijf jaar celstraf opgelegd.

Demjanjuk verlaat gevangenis
Demjanjuk verlaat gevangenis (Foto: ANP)

Acties dreigen bij gemeentes

De onderhandelingen over een nieuwe cao bij de gemeenten zijn vastgelopen. De vakbonden lieten vrijdag weten een eindbod van de werkgevers met een negatief advies aan de leden voor te leggen. De bonden sluiten acties niet uit, als zij het bod afwijzen.

Het bod van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voorzag in een loonsverhoging van 1 procent dit jaar en nog eens 1 procent volgend jaar. Volgens de bonden ligt dit ver beneden de verwachte inflatie, en zouden de lonen van de ambtenaren nog meer gaan achterlopen bij die in de marktsector.

De cao geldt voor zo'n 180.000 gemeenteambtenaren. De onderhandelingen gingen over een cao, die op 1 juni zou moeten ingaan.

Acties dreigen bij gemeentes
Acties dreigen bij gemeentes (Foto: ANP)

Parlement Pakistan wil eind aanvallen drones

Het Pakistaanse parlement heeft vrijdag in een resolutie aangedrongen op een onmiddellijk einde aan de Amerikaanse bombardementen op Pakistaans grondgebied, die met behulp van onbemande vliegtuigen, drones, worden uitgevoerd. Indien dat niet gebeurt moeten tegenmaatregelen worden genomen.

Zo zou Pakistan het de NAVO niet langer kunnen toestaan troepen in Afghanistan via Pakistan te bevoorraden. Dit stelde het parlement in een tien uur durende zitting over de Amerikaanse commando-actie waarbij 2 mei de terrorist Osama bin Laden in een stad 50 kilometer ten noorden van de hoofdstad Islamabad om het leven werd gebracht.

De aanval was voor Pakistan een verrassing. Het parlement beklemtoonde dat dit beslist niet nog eens mag voorkomen. De regering moet van de volksvertegenwoordiging een onafhankelijke commissie in het leven roepen om de Amerikaanse actie in Abbottabad te onderzoeken.

Parlement Pakistan wil eind aanvallen drones
Parlement Pakistan wil eind aanvallen drones (Foto: ANP)

F1-teams tegen plannen Todt

De Formule 1-teams zijn niet blij met de plannen van FIA-president Jean Todt om tijdens het seizoen weer enkele tests toe te staan. Ze vrezen dat de kosten flink toe zullen gaan nemen, waardoor de kleinere teams verder achterop zullen raken.

Operationeel directeur van Force India Otmar Szafnauer vindt het herinvoeren van de tests een stap terug in een tijd waarin er veel gedaan is om de kosten terug te brengen. "We willen het niet, waarom een stap terug in de tijd? Er zijn wat fundamentele dingen, waarbij we bij Honda, toen ik daar nog werkte, het niet mee eens waren, maar als ik terugkijk dan had voormalig FIA-president Max Mosley gelijk."

"Eén ding was de kwalificatie-auto, toen we nog kwalificatiemotoren gebruikten. Een enorme uitgave voor wat? Niets. Parc Fermé. Een ander fundamenteel ding om niet alleen van kwalificatiemotoren, maar ook van -auto's af te komen. Fantastisch, want het heeft de show er niet minder op gemaakt. Motoren moeten langer meegaan, weer iets dat goed is. Versnellingsbakken die langer mee moeten gaan, weer een fundamentele zaak die goed is. Al deze zaken hebben de kosten naar beneden gebracht zonder iets aan de show te veranderen."

"Het niet testen tijdens het seizoen bespaart veel geld. We hebben nu geen testteam en wat zou er gebeuren als we wel tijdens het seizoen mogen testen? We zitten nu op negentien tot twintig races per jaar en de crew wordt al maximaal ingezet. Nu vraag je ze ook nog om twee tot drie extra tests te doen. Je krijgt weer twee teams, waardoor de kosten enorm op gaan lopen. Waarom een stap achteruit op dit gebied? De kosten per testkilometer lopen namelijk stevig op."

De teams vinden een oplossing van meer testen op de vrijdagen een beter idee. Door wat extra sets banden toe te staan kunnen teams ook jonge rijders inzetten om ze zo ervaring op te laten doen. Mocht Todt doorzetten met zijn plannen dan kan hij deze dankzij de tegenstand van de teams pas in 2013 invoeren.

KNWU wil tijdrijden stimuleren

De Nederlandse wielerunie KNWU wil de discipline tijdrijden gaan stimuleren. Omdat het rijden tegen de klok een olympisch onderdeel is wil de bond vanaf 2012 een tijdritcompetitie op gaan zetten waarin zes grote wedstrijden opgenomen zijn.

Dit jaar zal in Olympia's Tour, op 20 mei in Reuver voor de elite-vrouwen al een tijdrit op het programma staan, waarbij de complete Nederlandse top aanwezig zal zijn. Ook in de Eneco Tour zullen de vrouwen het parcours van de proloog af gaan leggen. De bedoeling is dat volgend jaar een volledig programma voor junioren, beloften en elite (vrouwen en mannen) opgezet wordt.

Momenteel is in Nederland alleen het NK tijdrijden een belangrijke wedstrijd tegen de klok. "De KNWU kan bij wedstrijden als Olympia's Tour en de Eneco Tour gebruikmaken van de infrastructuur van de al bestaande wedstrijden. Meer aandacht voor tijdrijden is noodzakelijk," meldt de bond.

'Kickbokskampioen Gerges op vrije voeten'

De voor drugshandel opgepakte K1-vechter Hesdy Gerges wordt vrijdagavond vrijgelaten. Dat heeft zijn advocaat Sander Janssen tegen AT5 bevestigd. De kickbokskampioen werd half februari opgepakt. Hij zou betrokken zijn geweest bij de handel van 128 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen.

De Nederlander met Egyptische roots werd begin deze maand uitgeleverd aan België. Na zijn vrijlating moet hij zich wel beschikbaar houden voor de politie. Gerges, die in 2009 wereldkampioen werd in de kickboksvariant K1, ontkent elke betrokkenheid bij de drugszaak.

Gerges is niet de eerste K1-vechter die in de cel belandt. Badr Hari, een trainingsmaatje van Gerges, zat vast voor mishandeling van een portier van een club bij het Leidsplein in Amsterdam.

Krajicek naar dubbelfinale Praag

Michaëlla Krajicek heeft zich geplaatst voor de finale van het dubbelspel in de Challenger in Praag. De Nederlandse was samen met de Tsjechische Petra Cetkovska te sterk voor de ChinesesShengnan Sun en Yi-Fan Xu: 6-4 en 6-2. In de finale treffen ze  Lindsay Lee-Waters en Megan Moulton-Levy uit de Verenigde Staten.

Krajicek en Cetkovska moesten naast hun halve finale eerder op de dag ook nog de kwartfinale tot een goed einde zien te brengen. Het duo klopte in een door regen onderbroken duel de Britse Anne Keothavong en de Australische Jessica Moore met 6-3 en 6-1.

IJshockeyers Zweden en Finland naar finale WK

De finale van het WK ijshockey wordt een Scandinavische burenruzie tussen Zweden en Finland. Zweden won vrijdag van titelhouder Tsjechië, Finland klopte in de andere halve finale Rusland. De Russen waren vorig jaar nog verliezend finalist. Zondagavond spelen Zweden en Finland de finale. Tsjechië en Rusland spelen enkele uren eerder in de troostfinale.

Zweden en Tsjechië maakten er in Bratislava twee perioden lang een spannende wedstrijd van. Na twintig minuten was het nog 0-0, maar in de tweede periode zette Patrik Elias de Tsjechen op voorsprong. Patrik Berglund en Mikael Backlund maakten er echter 2-1 van voor Zweden.

In de derde periode zetten de Scandinaviërs door. Jimmie Ericsson en Marcus Kruger zorgden voor 4-1 voor Elias weer scoorde. Berglund bepaalde met zijn tweede treffer de eindstand op 5-2.

Finland hield tegen Rusland in een gelijkopgaand duel het doel schoon: 3-0. Mikael Granlund maakte vijf minuten in de tweede periode de 1-0 en pas na zeven minuten in de derde periode verdubbelde Jani Lajunen de marge. Twee minuten later benutten de Finnen een powerplaysituatie om de 3-0 te maken. Die kwam van de stick van Jarkko Immonen.


IJshockeyers Zweden en Finland naar finale WK (Foto: Novum)

Djokovic ook in Rome onklopbaar

Novak Djokovic zet zijn zegereeks ook in Rome voort. De Serviër won in de Italiaanse hoofdstad met 6-3 en 6-0 van Robin Söderling. De Zweed ging zes games lang gelijk op met Djokovic, maar daarna denderde de in 2011 nog ongeslagen nummer twee van de wereld over Söderling heen. Djokovic' opponent in de halve finale is Andy Murray.

Söderling deed het allesbehalve slecht tegen Djokovic. De als vijfde geplaatste Zweed en de Serviër wisselden vroege breaks uit en Söderling kreeg bij 3-3 kansen om opnieuw te breaken. Die verijdelde Djokovic echter en de winnaar van de Australian Open en de toernooien in Dubai, Indian Wells, Miami, Belgrado en Madrid liep vervolgens uit naar 6-3.

In de tweede set bracht een vroege break Djokovic direct in een comfortabele positie. Söderling vocht nog voor wat hij waard was, maar tegen de in topvorm verkerende Djoker was hij kansloos.

Djokovic tegen Murray is een herhaling van de finale van de Australian Open. In januari in Melbourne was Djokovic met 6-4, 6-2 en 6-3 de beste.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.