Transportsector klaagt over 'tractorcowboys'

De transportsector heeft in drie jaar tijd bijna 20 procent omzet verloren aan tractors die worden ingezet om vracht te vervoeren. Dat concludeert brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) uit een ledenraadpleging. In De Telegraaf stelt de organisatie dat sprake is van oneerlijke concurrentie.

Loonbedrijven zouden zich steeds vaker laten inzetten als vrachtvervoerder. De zogenoemde tractorcowboys zouden veel goedkoper zijn omdat tractors buiten de wetgeving vallen die voor vrachtwagens geldt.

Omdat wordt aangenomen dat tractors zelden op de weg komen, hoeft geen motorrijtuigenbelasting te worden betaald. Ook zijn een dodehoekspiegel, apk-keuringen en een kenteken niet verplicht. Van rij- en rusttijden is geen sprake.

Bestuurders hoeven voor langzaam rijdende tractoren geen rijbewijs te hebben. De loonbedrijven zouden vaak jongeren uit Polen en Roemenië achter het stuur zetten om zo goedkoper uit te zijn. TLN wil dat voor alle tractorbestuurders een rijbewijs wordt verplicht.