[F1] Uitslag Grand Prix van Australië

Sebastian Vettel heeft de eerste Formule 1-race van het seizoen 2011 gewonnen. De regerend wereldkampioen won in Melbourne met de Red Bull de Grand Prix van Australië voor de McLaren van Lewis Hamilton en de Lotus Renault GP van Vitaly Petrov.

De Grand Prix van Australië ging goed van start zonder beide HRT's van Vitantonio Liuzzi en Narain Karthikeyan die er gisteren niet in slaagden zich te kwalificeren. De beste start was voor de man op poleposition Sebastian Vettel die teamgenoot Mark Webber in zijn kielzog meekreeg. Lewis Hamilton behield echter de tweede stek, voor Webber, Vitaly Petrov en de snel gestarte Felipe Massa die Jenson Button in zijn spiegels had.

Fernando Alonso kende een lastige start en viel terug naar de negende plaats, maar wist in de tweede ronde Kamui Kobayashi weer te passeren. Een herhaling liet zien dat de Spaanse Ferrari-rijder in de eerste bocht over het gras moest. Hij hoefde echter niet naar binnen, zoals Michael Schumacher en Jaime Alguersuari overkwam. Rubens Barrichello ging door het grind.

In de eerste ronden was er een fel gevecht voor de vijfde plaats tussen de Ferrari van Massa en de McLaren van Button die, ondanks dat na twee ronden de achtervleugel neergeklapt mocht worden, de Braziliaan niet in kon halen. Alonso haalde ondertussen ook Nico Rosberg in, waardoor hij zevende lag. Paul di Resta lag in zijn eerste race na een goede start tiende.

De Schot moest een plaats inleveren aan Sébastien Buemi en even later aan Force India-teamgenoot Adrian Sutil. Na tien ronden werden de banden minder, waardoor het gat van Vettel ten opzichte van Hamilton minder groot werd. Alonso had het gat met Button dichtgereden, waardoor de Brit in een Ferrari-sandwich zat. Button zag dit niet zitten en deed een gewaagde inhaalpoging bij Massa en ging via de binnenzijde van bocht twaalf de Braziliaan voorbij. Ook Alonso passeerde zijn Ferrari-teamgenoot.

Pastor Maldonado was na elf ronden de eerste uitvaller, terwijl Mark Webber de eerste rijder was die een reguliere stop maakte. De Ferrari's volgden enkele ronden later. Vettel stopte na vijftien ronden voor de eerste maal, terwijl Hamilton nog enkele ronden door reed. Vettel kwam achter Button de baan op, maar de McLaren kon de Red Bull niet lang tegenhouden. De Brit moest echter vanwege het foutief inhalen van Massa naar binnen voor een drive-through penalty.

Vettel bouwde door zijn vroege stop een voorsprong op van zes seconden op naaste achtervolger Hamilton die mogelijk later in de race het gat dicht kon gaan rijden. Button viel door zijn tweede stop terug naar plaats twaalf, waardoor het halen van punten lastig zou worden. Heikki Kovalainen was in de 22e ronde de tweede officiële uitvaller, terwijl ook Timo Glock in de pits stond en Michael Schumacher zich hierbij voegde.

De als derde rijdende Webber leek het tempo van de toppers niet te kunnen volgen en hij had halverwege de race de Renault van Petrov en de Ferrari van Alonso in zijn spiegels. Iets hier achter haalde Rubens Barrichello knap Kamui Kobayashi in en een ronde later wilde hij hetzelfde doen bij Rosberg, maar hij kwam van te ver, beide auto's raakten elkaar en spinden. Rosberg viel met schade uit, terwijl Barrichello naar de pits voor reparaties moest.

Button profiteerde hiervan door naar de achtste plaats door te stoten en even later met behulp van KERS en de verstelbare achtervleugel Kobayashi in te halen voor plek zeven. Webber ging na 26 ronden binnen voor zijn tweede stop en kwam achter Massa als zesde weer de baan op. Vettel reed nog steeds vooraan met een voorsprong van 7,5 seconden op Hamilton en ruim een halve minuut op Petrov. Ferrari haalde Alonso snel binnen om zo te proberen Petrov in te halen.

Barrichello kreeg een drive-through penalty voor zijn actie tegen Rosberg, waardoor de Braziliaan terugviel naar plaats vijftien. Bij de als tweede rijdende Hamilton brak na ruim dertig ronden een deel van de bodemplaat af, waardoor hij moeite kreeg om de snelle rondetijden te rijden, maar ook moeite om de plank onder de auto heel te houden.

De drie leiders kwamen na 36 ronden binnen, waarbij Vettel de leiding behield, voor Hamilton, Webber, Alonso, Petrov, Massa en Button. Webber en Alonso kenden een goed gevecht dat na 41 ronden onderbroken werd doordat Webber zijn laatste bandenstop maakte. Alonso kwam een ronde later binnen en haalde zo de Australiër binnen die na een lange pitstop nog een uitstapje van de baan maakte, waardoor de Ferrari het voordeel kon pakken. Webber zette nog wel de snelste ronde van de race neer, maar Alonso kon hij niet inhalen.

Alonso reed met nog tien ronden te gaan weg bij Webber en probeerde nog voor de derde stek te gaan. Button haalde Massa in voor de zesde stek, waarna de Ferrari-rijder met nog negen ronden te gaan met versleten banden binnen moest komen. Hierdoor schoof Sauber-rijder Sergio Pérez in zijn eerste race door naar de zevende plaats, nog voor Kobayashi, Buemi en Massa die na zijn derde stop tiende lag.

Massa wist Buemi nog wel in te halen om zo negende te worden, maar verder kwam de Braziliaan niet meer. Na 58 ronden kwam Vettel als eerste over de streep voor Hamilton en Petrov. Alonso werd vierde, voor Webber, Button, Pérez, Kobayashi, Massa en Buemi.

Update 13.25 uur
De Saubers van Sergio Pérez en Kamui Kobayashi zijn door de organisatie uit de uitslag geschrapt. Bij de technische controle is gebleken dat ze niet aan de regels voldeden. Felipe Massa schuift nu in de uitslag door naar de zevende plaats, voor Sébastien Buemi en de Force India's van Adrian Sutil en Paul di Resta. In een aparte post verschijnt later vandaag een nadere uitleg van de diskwalificatie van de Saubers.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull Racing 1:29:30.259
2 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes +22.297
3 Vitaly Petrov Lotus Renault GP +30.560
4 Fernando Alonso Ferrari +31.772
5 Mark Webber Red Bull Racing +38.171
6 Jenson Button McLaren-Mercedes +54.304
7 Felipe Massa Ferrari +1:25.186
8 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
9 Adrian Sutil Force India F1 +1 Ronde
10 Paul di Resta Force India F1 +1 Ronde
11 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
12 Nick Heidfeld Lotus Renault GP +1 Ronde
13 Jarno Trulli Team Lotus +2 Ronden
14 Jerome d` Ambrosio Marussia Virgin Racing +4 Ronden
NC Timo Glock Marussia Virgin Racing +9 Ronden
DNF Rubens Barrichello Williams +10 Ronden
DNF Nico Rosberg Mercedes Grand Prix +36 Ronden
DNF Heikki Kovalainen Team Lotus +39 Ronden
DNF Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +39 Ronden
DNF Pastor Maldonado Williams +49 Ronden
DQ Sergio Perez Sauber -
DQ Kamui Kobayashi Sauber -
DNQ Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team +58 Ronden
DNQ Narain Karthikeyan HRT F1 Team +58 Ronden


Voorlopige stand in het coureurskampioenschap

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull Racing 25
2 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 18
3 Vitaly Petrov Lotus Renault GP 15
4 Fernando Alonso Ferrari 12
5 Mark Webber Red Bull Racing 10
6 Jenson Button McLaren-Mercedes 8
7 Felipe Massa Ferrari 6
8 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 4
9 Adrian Sutil Force India F1 2
10 Paul di Resta Force India F1 1
11 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 0
12 Nick Heidfeld Lotus Renault GP 0
13 Jarno Trulli Team Lotus 0
14 Jerome d` Ambrosio Marussia Virgin Racing 0
15 Timo Glock Marussia Virgin Racing 0
16 Rubens Barrichello Williams 0
17 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 0
18 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
19 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 0
20 Pastor Maldonado Williams 0
21 Sergio Perez Sauber 0
22 Kamui Kobayashi Sauber 0
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
24 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0


Voorlopige stand bij de constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull Racing 35
2 McLaren-Mercedes 26
3 Ferrari 18
4 Lotus Renault GP 15
5 Scuderia Toro Rosso 4
6 Force India F1 3
7 Team Lotus 0
8 Marussia Virgin Racing 0
9 Williams 0
10 Mercedes Grand Prix 0
11 Sauber 0
12 HRT F1 Team 0