'Portugal zal miljardensteun vragen bij EU en IMF'

Portugal zal naar verwachting binnenkort de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verzoeken om financiële steun, voor een bedrag tussen 50 miljard en 100 miljard euro, zegt een prominente overheidsfunctionaris voor de eurozone donderdag.

"De financiële steun voor Portugal zal een van de belangrijkste kwesties zijn tijdens het topoverleg vandaag en morgen", aldus de overheidsvertegenwoordiger, die direct betrokken is bij het topoverleg van eurozonelanden tegen Dow Jones Nieuwsdienst.

"Ik verwacht dat ze binnenkort om de lening zullen vragen. In verkennende gesprekken is gesproken over een bedrag dat waarschijnlijk ergens tussen de 50 miljard en 100 miljard euro zal liggen, maar het land heeft nog geen verzoek ingediend."

Het Portugese parlement heeft woensdagavond een nieuw bezuinigingsplan van de regering verworpen, wat aanleiding was voor premier José Sócrates om af te treden, waarmee de schuldencrisis in de eurozone in een nieuwe fase belandt.

Dat de Portugese regering er na een verhit debat niet in slaagde het bezuinigingspakket door te voeren, betekent dat de hoge rente die het land moet betalen om zijn staatsschuld te financieren, dreigt te stijgen tot onaanvaardbare niveaus, waardoor het land gedwongen wordt een beroep te doen op buitenlandse financiële steun.

Dat zou Portugal het derde land maken van de zeventien landen in de Europese muntunie die financiële hulp moet vragen van de andere landen in de eurozone en het IMF. De twee andere landen zijn Griekenland en Ierland.

"Sócrates blijft aan als demissionair premier. We wachten af wat hij te zeggen heeft. De EU en IMF hebben nog nooit een lening verstrekt aan een demissionair kabinet, dus als Lissabon het geld voor de verkiezingen nodig heeft, zullen er creatieve plannen moeten worden gemaakt", aldus de functionaris.

"Portugal kan noodsteun krijgen. Dat is geen probleem, want het geld is er. Maar als de markten zich nu concentreren op Spanje en zich ook in dat land vergelijkbare ontwikkelingen voordoen, dan hebben we een probleem, omdat er heel veel geld nodig zal zijn om dat land financieel te steunen", zo besluit de verder anoniem gebleven overheidsfunctionaris.