Moody's verlaagt kredietoordeel Ierland

Moody's Investors Service heeft vrijdag de kredietwaardering voor Ierland verlaagd. Ook worden de verwachtingen op negatief gehandhaafd vanwege de vrees dat de financiële positie van de overheid verder kan verslechteren als de economische groei tegenvalt.

De kredietwaardigheidsbeoordelaar waarschuwde op 9 december al voor een mogelijke afwaardering van de Ierse rating.

De verlaging met vijf stappen tot Baa1 van Aa2 wordt veroorzaakt door 'de kristallisatie van bankgerelateerde verplichtingen op de staatsbalans', licht analist Dietmar Hornung van Moody's toe.

Het nieuws had een negatieve invloed op de euro, die net was opgeklommen tot $1,3326 maar weer terugviel tot $1,33. Ten opzichte van de Zwitserse frank daalde de Europese munt tot het laagste niveau ooit op CHF1,2720.

Moody's wees verder op de toegenomen onzekerheid ten aanzien van de economische verwachtingen voor Ierland, die worden geraakt door de uitgebreide bezuinigingen van de overheid. Deze remmen de groeivooruitzichten en kunnen de financiële doelstellingen raken, aldus het ratingbureau.

Ondanks de verlaging heeft de rating van Ierland nog altijd de status 'investment grade', wat voortkomt uit het lidmaatschap van de Europese Unie en het internationale reddingsplan.

Fitch hanteert voor Ierland een BBB+ rating met stabiele verwachtingen en Standard & Poor's heeft het land staan op een A-rating, maar waarschuwde wel al voor een afwaardering.