Venezuela: Gadhafi steunt voorstel Chavez

Moammar Gadhafi steunt het voorstel van de Venezolaanse president Hugo Chavez om te bemiddelen in de crisis in Libië. Dat heeft de Libische minister van Buitenlandse Zaken aan zijn Venezolaanse ambtgenoot Nicolas Maduro laten weten, meldt de Venezolaanse minister van Informatie Andres Izarra.

"Libiës officiële aanvaarding van het vredesvoorstel van Chavez is nieuws dat volgens ons hoop biedt op een vreedzame uitweg uit het conflict", zei Izarra donderdag.

Verscheidene met Venezuela bevriende Latijns-Amerikaanse en Caribische landen bespreken Chavez' voorstel voor een 'goodwill-commissie' vrijdag, maar andere landen zien er weinig in. "Je hebt geen internationale commissie nodig om kolonel Gadhafi te vertellen wat hij voor zijn land en voor zijn volk het beste kan doen. Hij moet opstappen en ophouden zijn volk aan te vallen", zei woordvoerder P.J. Crowley van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook de Arabische Liga reageerde koel. Het idee is nog weinig uitgewerkt, zei woordvoerder Hisham Youssef, maar iedere bemiddeling moet 'rekening houden met de aspiraties van het Libische volk' - een kennelijke verwijzing naar degenen die zich hebben aangesloten bij de opstand tegen Gadhafi. Een woordvoerder van de Libische oppositie, Mustafa Gheriani, sloot onderhandelingen met Gadhafi, wiens 'handen met bloed besmeurd zijn', uit.

Chavez beschouwt Gadhafi als een vriend. Zij hebben enkele socialistische politieke ideeën gemeen en delen een aversie tegen Washington. Volgens Chavez overdrijft de VS de situatie in Libië om een invasie te rechtvaardigen.


Gadhafi en Chavez zijn voor crisisbemiddeling (Foto: Novum)