Kamer terug van reces voor Libië-debat

De Tweede Kamer praat nog woensdagmiddag met minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) over de situatie in Libië. Een verzoek daartoe van PvdA'er Frans Timmermans werd unaniem gesteund. De fracties onderbreken het voorjaarsreces voor het overleg, dat om 14.00 uur begint.

Timmermans wil van de minister weten wat de Europese Unie, maar ook Nederland kan doen om de druk op het regime van kolonel Moammar Gadhafi en zijn trawanten maximaal op te voeren, zodat ze ophouden 'zich als beesten te gedragen' tegenover de eigen bevolking.

De PvdA'er denkt aan sancties, zoals het bevriezen van tegoeden, een vliegverbod voor Gadhafi en zijn entourage en het indienen van een aanklacht tegen hem bij het Internationaal Strafhof. Ook moet de EU humanitaire hulp geven aan Libië en moet Rosenthal het parlement informeren hoe het staat met de evacuatie van Nederlanders uit het Noord-Afrikaanse land.

Alle fracties steunden zijn verzoek. "Ik heb niet de illusie dat we met het debat de afschuwelijke toestand in Libië kunnen beïnvloeden, maar er liggen genoeg vragen om te bespreken", zei Kathleen Ferrier (CDA).

Harry van Bommel (SP) voegde er aan toe dat wat hem betreft ogenblikkelijk een wapenembargo wordt ingesteld tegen het land. Ook zou Nederland geen uitgeprocedeerde asielzoekers meer mogen uitzetten naar Libië.

De Franse president Nicolas Sarkozy zei eerder woensdag al dat de Europese Unie sancties moet opleggen aan Libië. Volgens Sarkozy 'kan de internationale gemeenschap niet werkloos blijven toekijken bij deze massale schendingen van de mensenrechten'.


Gadhafi zorgt voor veel opschudding (Foto: Novum)