Namco Bandai ontevreden met westerse gamestudio's

De games van westerse gamestudio's voldoen niet aan de eisen van de Japanse game-uitgever Namco Bandai. Dat zegt het Japanse bedrijf tegen persbureau Bloomberg. "De kwaliteit en snelheid waarmee onze westerse studio's games produceren, laat veel te wensen over", aldus de woordvoerder.

De uitspraak komt na tegenvallende resultaten van games afkomstig uit Namco Bandais westerse gamestudio's. Zo presteerden de actiegame Splatterhouse van gamestudio Bottlerocket Entertainment en het avontuurlijke spel Enslaved: Odyssey to the West van het Britse Ninja Theory beide niet naar verwachting. 

Namco boekt een verlies van omgerekend achttien miljoen euro over de eerste helft van het fiscale jaar. Het in Japan geproduceerde Tekken 6 zorgde daarbij voor de meeste inkomsten.

Als gevolg van de tegenvallende resultaten zoekt Namco Bandai het voortaan dichter bij huis. Japanse gamestudio's gaan een grotere rol spelen en moeten westerse gamestudio's helpen bij de productie van games. Concurrerende uitgevers, zoals het Japanse bedrijf Square Enix, hebben deze stap reeds gemaakt. 

Namco Bandai blijft zijn games op de westerse markt richten. Waar de uitgever dit jaar dertig procent van zijn titels in het westen heeft verkocht, moet dit in 2016 tot vijftig procent gegroeid zijn. Voor volgend jaar heeft het Japanse bedrijf onder andere de actiegame Knights Contract voor de Xbox 360 en Playstation 3 in productie en enkele games, waaronder Pac-Man en Ridge Racer, voor de Nintendo 3DS.