Jongeren: Docent moet hand geven aan studentes

Zeven op de tien jongeren keuren het af dat een docent wegens zijn geloof geen hand wil geven aan vrouwelijke studentes. Dit blijkt uit onderzoek van TopX, het jongerenpanel van EenVandaag, onder 1200 jongeren. Ruim 600 van de deelnemers aan het onderzoek studeren zelf aan hogeschool of universiteit.

Opvallend genoeg hebben jongens (75 procent) hier meer problemen mee dan meisjes (66 procent). Deze week werd bekend dat het schoolbestuur van de Hogeschool van Amsterdam een docent steunt die wegens zijn geloof geen hand wil geven aan vrouwelijke studentes en collega’s, na terugkeer van zijn bedevaart naar Mekka. 64 Procent van de jongeren keurt deze houding van het schoolbestuur af. Deelnemers vinden dat docenten een voorbeeldfunctie bekleden en ze zich moeten aanpassen aan de Nederlandse omgangsvormen. Ruim driekwart van de jongeren verkiest gelijkheid van mannen en vrouwen boven de vrijheid van godsdienst (77 procent).

Hoofddoekjes prima, naveltruitjes niet Jongeren hebben geen problemen met andere religieuze uitingen voor de klas. Een lerares met een hoofddoekje vindt zes op de tien deelnemers geen bezwaar (62 procent), ook een keppeltje (70 procent) of een kruisje om de nek (89 procent) zijn wel geaccepteerd. Een homoseksuele leraar staat niet ter discussie. Vrijwel alle deelnemers aan het onderzoek vinden dit goed (97 procent). Het dragen van een naveltruitje (70 procent) of een pet (58 procent) voor de klas keuren de jongeren wel af bij hun docent.