Veel chemische bedrijven missen bedrijfsbrandweer

Twee derde van de grotere chemische bedrijven hebben geen eigen brandweer, hoewel ze daartoe wel verplicht zijn. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

De nieuwsrubriek baseert zich op cijfers van het Landelijk Expertise Centrum Brandweer. In totaal zijn 280 chemische bedrijven brandweerplichtig, maar in 187 gevallen ontbreekt een eigen brandweer. Een derde, 93 bedrijven, heeft de zaakjes wel op orde.

Het vorige week afgebrande Chemie-Pack had ook geen eigen brandweer. De directeur van de bedrijfsbrandweer Rijnmond Ben Janssen zegt in een interview met RTL Nieuws dat een eigen brandweer de brand bij het chemieconcern 'sterk' had kunnen beperken.

Gemeenten kunnen op basis van het Besluit Brandweer bedrijven aanwijzen die een eigen brandweer nodig hebben. Volgens RTL Nieuws waren de gemeente en brandweer in Moerdijk 'al zeker tien jaar' in gesprek met Chemie-Pack en andere chemische bedrijven om een eigen bedrijfsbrandweer op te zetten, tot op heden zonder resultaat.

De veiligheidsregio Midden- en West-Brabant wil voor 1 juli duidelijkheid hebben welk bedrijf in Moerdijk een eigen bedrijfsbrandweer moet hebben en welke niet, aldus RTL.