Tientallen hulpverleners brand Moerdijk ziek

Tientallen agenten, brandweerlieden en ambulancemedewerkers die betrokken waren bij de brand in Moerdijk kampen met gezondheidsklachten. Ze hebben last van prikkende ogen, huidaandoeningen en irritaties aan de luchtwegen. De politie is een intern onderzoek begonnen naar de klachten, schrijft het AD zaterdag.

Naast de hulpverleners hebben zich ook ongeveer 150 andere mensen gemeld met medische klachten na de brand. Om wat voor klachten het bij deze groep gaat is onduidelijk.

Nu al is gebleken dat hulpverleners tijdens de brand in chemiebedrijf Chemie-Pack in de giftige rook hebben gestaan. De meldkamers zorgen er normaliter voor dat hulpdiensten uit de rook blijven. Er wordt onderzocht of daarbij fouten zijn gemaakt.

Ook hebben agenten waarschijnlijk door het sterk verontreinigde bluswater gelopen. Vrijdag werd bekend dat het bluswater kankerverwekkende stoffen bevat.

De officiële lezing is nog steeds dat er geen groot gevaar voor de omgeving was door de brand en de rook. Bij metingen zijn geen gevaarlijke concentraties schadelijke stoffen gevonden. Vrijdag lieten deskundigen weten daar verschillend over te denken. Volgens de een zaten er veel giftige stoffen in de rook, maar volgens een ander waren de stoffen snel vervlogen.

Zaterdagmiddag vindt in Moerdijk een bewonersbijeenkomst plaats. Burgemeester Wim Denie geeft een toelichting op de actuele stand van zaken. Tegenover Radio 1 zei een woordvoerder dat bij de bijeenkomst om 13.00 uur zo goed mogelijk op alle vragen antwoord wordt gegeven.


Tientallen hulpverleners brand Moerdijk ziek (Foto: Novum)