Moerdijk: Veel te veel zware metalen in grasland

Dinsdag werd bij de persconferentie van het RIVM duidelijk gemaakt dat er behalve bij direct contact met bluswater, 'een chemische soep', geen gevaar is voor de volksgezondheid. Enkele monsters die genomen waren van de roet moeten verder worden onderzocht. Nu blijkt echter dat er meer dan 1000 maal de normale waarde aan lood in graslanden is aangetroffen.

Jacob de Boer hoogleraar toxicologie en milieuchemie aan de Universiteit van Amsterdam heeft eerder de vrijgegeven lijst van opgeslagen stoffen bij het bedrijf Chemie-Pack voor leken vertaald en geïnterpreteerd. Nu heeft hij dat ook gedaan bij het volledige onderzoeksrapport van het RIVM.

In het rapport ontdekte De Boer de uitslag van een monster genomen op grasland onder de rookpluim gelegen. Het blijkt dat er 1000 maal te veel lood en mangaan in het gras zit. Hij noemt dat zeer zorgwekkend en verbaast zich erover dat dit tijdens de persconferentie niet genoemd is. Er blijken nog geen uitslagen over bijvoorbeeld de regen die tijdens de brand begon in onder andere Dordrecht te zijn.

Een boer vertelt dat 30 procent van zijn koeien inmiddels ziek is. De toxicoloog geeft aan dat het best mogelijk is dat dit door de hoge loodwaarde komt. Hij raadt heel sterk aan om de melk, die inmiddels wel op eigen initiatief van boeren apart wordt gehouden, te meten op lood voordat het op de markt kan komen. Jacob de Boer geeft aan dat je nog niet kunt stellen dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid, daarvoor moet er nog veel gebeuren.

Het RIVM heeft mensen met vragen of klachten geadviseerd naar de huisarts te gaan. Een bewoner uit de regio Moerdijk vertelt dat het qua vragen beantwoorden nog niet heel soepel loopt. Zo maakte een hoogzwangere vrouw zich zorgen over haar ongeboren kind. Zij is naar de GGD gegaan, die haar doorverwees naar de huisarts. De huisarts zou op zijn beurt hebben aangegeven ook van niets te weten.

In de loop van deze week verwacht het RIVM aanvullende uitslagen te hebben.