Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 48

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

Brøndby IF heeft in de Deense competitie de weg naar boven weer gevonden. Afgelopen weekend pakte de ploeg drie belangrijke punten tegen concurrent Odense BK. In eigen huis won Brøndby met 2-0 en steeg daardoor naar de derde plaats. Brøndby, waar Remco van der Schaaf in de tweede helft mocht invallen, heeft evenveel punten als nummer twee FC Midtjylland. Deze plaats geeft na dit seizoen recht op het spelen van de voorronde in de Champions League. Koploper FC Kopenhagen staat met een voorsprong van negentien punten op eenzame hoogte.

Esbjerg FB raakt nog altijd niet uit de degradatiezone. De ploeg kwam ditmaal op eigen veld niet verder dan 0-0 tegen middenmoter Lyngby. Tim Janssen speelde de volle negentig minuten mee, maar kon zich ook niet onderscheiden. Met een achterstand van één punt op de veilige plaats tien is echter alles nog mogelijk voor Esbjerg.

In de Australische A-League heeft Adelaide United afgelopen week een belangrijke zege geboekt op Gold Coast United. In eigen huis won de ploeg moeizaam met 2-1. Aan de kant van Adelaide deed aanvaller Serginho van Dijk de gehele wedstrijd mee. Ook bij de bezoekers deed een landgenoot de volle negentig minuten mee. Bas van den Brink was op slag van rust trefzeker voor Gold Coast United. Door de overwinning neemt Adelaide nog altijd de tweede plaats in. De achterstand op koploper Brisbane Roar bedraagt na dit weekend zes punten. Adelaide heeft echter nog twee wedstrijden tegoed. Gold Coast United neemt met zeven punten achterstand op Adelaide de derde plaats in.

Op de vierde plaats, met een punt achterstand op Gold Coast United, bevindt zich na dit weekeinde Central Coast Mariners. De ploeg ging afgelopen weekend op eigen veld keihard met 1-5 onderuit tegen koploper Brisbane Roar. Patrick Zwaanswijk speelde de gehele wedstrijd mee in de verdediging van de thuisploeg.

Dyron Daal
kon bij North Queensland Fury weer op een basisplaats rekenen. De aanvaller speelde met zijn ploeg met 1-1 gelijk tegen Perth Glory, dat de wedstrijd met negen man eindigde. Daal werd halverwege de tweede helft gewisseld. Door de puntendeling blijft North Queensland Fury onderaan staan.

Melbourne Heart wist dit weekend geen aansprekend resultaat te boeken. In eigen huis speelde de ploeg, waar Gerald Sibon een basisplaats had, teleurstellend met 0-0 gelijk tegen laagvlieger Sydney FC. Melbourne Heart neemt na dit weekend de vijfde plaats in.

AEK Larnaca blijft uitstekend presteren op Cyprus. Ditmaal werd Anorthosis Famagusta, vooraf als titelkandidaat beschouwd, ruim met 3-0 verslagen. Twee van de drie doelpunten werden door een Nederlander gemaakt. Na een klein half uur opende Kevin Hofland de score tegen Anorthosis, waar Jeffrey Leiwakabessy de hele wedstrijd meedeed. Een kleine tien minuten na rust verdubbelde Edwin Linssen de score. Oud-Roda JC'er Andres Oper zette in de twaalfde minuut van de blessuretijd de 3-0-eindstand op het scorebord. Larnaca, waar ook Danny Schenkel en Gregoor van Dijk meespeelden, neemt ook na dit weekend de zeer knappe tweede plaats in. De achterstand op koploper APOEL Nicosia bedraagt vijf punten.

Wederom zege voor Levski Sofia

In de Bulgaarse competitie heeft Levski Sofia opnieuw drie punten gepakt. Ditmaal werd middenmoter Montana met 0-3 verslagen. Serginho Greene, Dustley Mulder en Andwélé Slory stonden allen binnen de lijnen bij Levski. Door de driepunter blijft de ploeg op de tweede plaats staan. De achterstand op koploper Litex Lovech bedraagt ook na dit weekeinde vijf punten.

Wisla Kraków blijft onder trainer Robert Maaskant de laatste weken uitstekend presteren. Ook dit weekend werd er weer gewonnen. Op bezoek bij Polonia Warschau won de ploeg met 0-1. Aangezien koploper Jagiellonia Bialystok punten morste, is het verschil tussen beide ploegen nog maar drie punten. Arka Gdynia deelde afgelopen weekend de punten met Slask Wroclaw. In eigen huis werd het 2-2. Aan de kant van Arka Gdynia deed verdediger Marciano Bruma de gehele wedstrijd mee. De ploeg neemt na dit weekend de voorlaatste plaats in.

Piet Velthuizen heeft bij Hércules Alicante zijn competitiedebuut gemaakt. In de thuiswedstrijd tegen Levante kon de sluitpost zijn doel echter niet schoonhouden. Hércules wist de wedstrijd wel met 3-1 te winnen. Door de overwinning neemt de ploeg na dit weekend de dertiende plaats van de Primera División in. Valencia, met Hedwiges Maduro negentig minuten lang binnen de lijnen, won in eigen huis moeizaam met 2-1 van Almería. Door de driepunter staat Valencia na dit weekend op de vijfde plaats.

AC Monza heeft afgelopen weekend de punten moeten delen met nummer vier Alessandria. Door de puntendeling blijft Monza, waar Sander Westerveld de gehele wedstrijd in het doel stond, op de voorlaatste plaats staan van der Serie C1/A. Westerveld pakte overigens in de wedstrijd een gele kaart.

In de Belgische competitie speelde SV Zulte Waregem met 0-0 gelijk bij KV Mechelen. Jeremy Bokila kwam bij de thuisploeg vlak voor tijd als invaller op het veld. In de competitie bezet Zulte de elfde plaats met 21 punten uit 17 wedstrijden.

In de Engelse Premier League ging Sunderland, met Boudewijn Zenden in de basis, met 3-2 onderuit bij Wolverhampton. De winnende treffer werd vlak voor tijd gemaakt door Sylvan Edbanks-Blake. Wigan Athletic, de nummer 18, verloor met 3-1 van de nummer laatst West Ham United. Ronnie Stam speelde bij Wigan de gehele wedstrijd mee. Newcastle United, met Tim Krul onder de lat, speelde met 1-1 gelijk bij Chelsea. Newcastle bezet in de Premier League de negende plaats met 19 punten uit 15 duels.

In de Championship ging Ipswich Town met 4-1 onderuit bij Norwich City. Grant Holt scoorde driemaal voor Norwich. Bij Ipswich startte Gianni Zuiverloon in de basis. Middlesbrough, met Marvin Emnes in de basis, kwam thuis tegen Hull City niet verder dan 2-2. In de stand staat Middlesbrough 23e met 18 punten uit 19 duels. Swansea City ging verrassend met 1-2 onderuit bij laagvlieger Portsmouth. Greg Halford was in de 65e minuut verantwoordelijk voor de winnende goal. Bij Swansea, dat in de Championship derde blijft staan, stond Dorus de Vries in het doel en kwamen Cedric van der Gun en Kemy Agustien als invallers op het veld.

In de npower football league 1 verloor Tranmere Rovers midweeks thuis met 0-1 van Hartlepool door een eigen treffer van keeper Peter Gulácsi. Timothy Cathalina begon bij de thuisploeg in de basis maar werd in de tweede helft gewisseld.

In Oostenrijk speelde Red Bull Salzburg midweeks thuis tegen Sturm Graz. Red Bull zegevierde met 2-0 dankzij twee doelpunten van Roman Wallner. David Mendes da Silva speelde bij de ploeg van coach Huub Stevens de gehele wedstrijd mee. Afgelopen weekend werd er wederom gewonnen door Red Bull. Uit tegen de nummer laatst in de competitie Lask Linz werd het 1-2. De winnende treffer werd door David Mendes da Silva gemaakt die net als midweeks het gehele duel meespeelde. Red Bull staat in de competitie derde en heeft vijf punten minder dan koploper SV Ried.

In Schotland speelde Celtic, de nummer twee, 2-2 gelijk tegen Inverness. Bij Celtic begon Jos Hooiveld in de basis en werd hij in de tweede helft gewisseld. Celtic heeft nu twee punten minder en een wedstrijd meer gespeeld dan Glasgow Rangers wiens duel afgelopen weekend werd afgelast.

De wedstrijd tussen laagvlieger Hamilton en Saint-Mirren eindigde in 0-0. Nigel Hasselbaink kwam bij Hamilton als invaller op het veld en kreeg ook nog geel. Ook Hibernian, met Edwin de Graaf die het gehele duel meespeelde, kwam niet verder dan 0-0 thuis tegen St. Johnstone. Hibernian staat in de stand achtste met 15 punten uit 15 wedstrijden.

St. Gallen ging in de Zwitserse competitie thuis met 0-3 onderuit bij FC Zürich. Sandro Calabro kwam bij St. Gallen als invaller in het veld. In de competitie bezet St. Gallen de achtste plaats met 16 punten uit 16 wedstrijden. De nummer vijf, FC Sion, verloor uit bij BSC Young Boys met 2-1. De winnende treffer werd gemaakt door Marco Schneuwly. Michael Dingsdag speelde bij Sion de gehele wedstrijd mee.

Discussieer hier verder over de Nederlanders in het buitenland!