België klaagt negen terreurverdachten aan

De Belgische autoriteiten hebben negen personen aangeklaagd op verdenking van deelname aan terroristische activiteiten. Die activiteiten zouden onder meer bestaan uit het voorbereiden van een aanslag in België en het werven van rekruten voor opstandelingengroepen die strijden in Tsjetsjenië, Afghanistan en Irak.

Dinsdag werden in België, Duitsland en Nederland in totaal dertien terreurverdachten ingerekend. De drie personen die op verzoek van België in Amsterdam werden opgepakt, hebben inmiddels bezwaar aangetekend tegen hun uitzetting naar België. In het Duitse Aken vond één arrestatie plaats. De dertien verdachten zijn van Belgische, Nederlandse, Marokkaanse en Russische komaf en zijn allen in de twintig of dertig.

Negen verdachten in België zouden lid zijn van een netwerk dat aanslagen wilde plegen in het land en rekruten wierf voor de Tsjetsjeense opstandelingenorganisatie Kaukasus Emiraat. Twee anderen zouden namens een ander netwerk fondsen en rekruten werven voor opstandelingengroepen in Irak en Afghanistan.

Het onderzoek heeft eerder in Spanje, Marokko en Saudi-Arabië tot arrestaties geleid.